TV3 televizijos laidoje „Top 3“ Lauras Lučiūnas teigė, kad grupė „The Roop“, nepasirodžiusi „Naisių vasaros“ festivalyje sumokėjo 7 tūkst. eurų baudos. Anot tuometinio grupės vadybininko tai nebuvo nei daug, nei mažai.

„Visas sutartis reikia vykdyti. Jei padėjai parašą ir įsipareigojai, artistas bet kokiu atveju turi atvykti. Tai – sutartis tarp dviejų įmonių ir jei kažkuri įmonė nedaro tos paslaugos, yra sąžininga sumokėti“, – minėtoje laidoje kalbėjo L. Lučiūnas.

Savo nuomonę apie šią situaciją išdėstė ir atlikėjas Stanislavas Stavickis-Stano. Anot jo, baudą skyrė ne už tai, kad atlikėjai nepasirodė koncerte, o dėl aiškios moralinės pozicijos neturėjimo.

„Už tai tau ir bauda. Jei turite savo poziciją, jei turite moralinį stuburą tai ir nelįskite ten, kur yra ne jūsų arba palaikykite, būkite su Karbauskiu, čia nieko tokio. Galima ir kitaip mąstyti, kaip Tarasovai, kad koncertuoja ne Karbauskiui, o Lietuvos žmonėms. Ir pirmyn, jei su tuo galite ramiai gyventi“, – sakė S. Stavickis-Stano.

Delfi primena, kad neseniai oficialiame „Naisių vasaros“ socialinių tinklų puslapyje buvo parašyta žinutė, jog Naisių bendruomenė džiaugiasi, nes civiliniai ginčai dėl neįvykdytų įsipareigojimų, kilę 2022 m. liepos mėn. keletui muzikantų prieš pat festivalį „Naisių vasara“ atsisakius dalyvauti renginyje, yra išspręsti.

„Bendruomenė dėkoja tiems muzikantams, kurie garbingai prisiėmė savo neteisėto elgesio pasekmes ir geranoriškai sumokėjo baudas. Apmaudu, tačiau dėl kelių muzikantų bendruomenei teko kreiptis ir į teismą. Visos baudos pagal sutartis yra priteistos.

Kilę ginčai bendruomenei buvo itin nemalonus ir precedento neturintis atvejis, nes anksčiau niekada nekildavo nesklandumų. Visi atlikėjai Naisiuose visuomet laukiami, kaip ir šimtai tūkstančių mūsų kaimelį lankančių žmonių Naisių vasaros dabar jau dviejų festivalių metu. Tikimės, kad tokie ginčai niekuomet nebekils, nes jie ir neturėjo kilti, nebuvo tam jokio pagrindo.

Visos baudos (viso – net 22 500 EUR), kurias geranoriškai ar vykdant teismų sprendimus sumokėjo muzikantai, skiriamos kovojančiai Ukrainai. Gavus kiekvieną mokėjimą bendruomenė nedelsdama pinigus aukodavo nuo agresijos besiginančios šalies reikmėms – transporto priemonių kariams įsigijimui, fondui, globojančiam vėžiu sergančius vaikus ir kt.

Paskutinė bauda, jau sumokėta į Naisių bendruomenės sąskaitą, taip pat bus skirta Ukrainai, krauju ginančiai ne tik savo, bet ir kaimyninių valstybių laisvę ir gerovę. Разом до перемоги!“ – rašoma Naisių bendruomenės puslapyje.

2022 metais „Naisių vasaros“ festivalyje turėjo pasirodyti Saulius Prūsaitis, tačiau Delfi su juo susisiekus, komentuoti situaciją atlikėjas atsisakė. Patvirtinti, ar mokėjo baudą nesutiko ir grupė „The Roop“.

O susisiekus su Donatu Montvydu, jis teigė, kad planuojant ir tvirtinant koncertus su užsakovu yra pasirašomos sutartys, jose nurodomos sąlygos, kurių pagal įsipareigojimus negalima atskleisti trečiosioms pusėms.

„Kitu atveju yra taikomos baudos (standartinė sutarties forma). Dėl šios priežasties plačiau pakomentuoti, deja, neturime galimybės“, – teigė atlikėjas.

Pirmąjį festivalį apgaubė skandalas

Verta priminti, kad minimas „Naisių vasaros“ festivalis 2022 metų vasarą buvo atsidūręs skandalo epicentre. Liepos 8–9 dienomis Naisiuose turėjo vykti vienuoliktasis „Naisių vasaros“ renginys. Organizatoriai žadėjo pramogų gausą, pavyzdžiui, koncertą su ryškiausiomis šalies muzikos žvaigždėmis. Tačiau netrukus atlikėjai iš festivalio ėmė šalintis vienas po kito.

Dalis pasirodyti planavusių atlikėjų buvo atviri LGBTQ+ bendruomenės rėmėjai, o minimo festivalio sumanytojas ir mecenatas – R. Karbauskis – apie vienalytes santuokas ar šių žmonių grupės eitynes yra ne kartą pasisakęs iš nepritariančiosios pusės. Dėl to visuomenėje atsiradė dviprasmiškų vertinimų atlikėjų, kurie iš pradžių sutiko pasirodyti festivalyje, atžvilgiu.

Kilus sujudimui pirmieji iš renginio pasišalino grupė „jautì“, šiuo pavyzdžiu po truputį ėmė sekti ir kiti. Kaip vėliau teigė „The Roop“ ir Donatas Montvydas, žinia ir R. Karbauskio pasisakymas, kad žada kreiptis į KT dėl Vytautui Landsbergiui suteikto valstybės vadovo statuso, atlikėjams buvo paskutinis lašas, jie taip pat nusprendė nepasirodyti Naisiuose.

Netrukus paaiškėjo, kad renginio organizatoriai ir svečiai nepamatys ukrainiečių grupės „TaRūta“ narių. „Nenorime turėti nieko bendra su organizatoriais, kurie Rusijos agresijos prieš Ukrainą karo metu, palaiko net ir tarpininkavimo ryšį su šalimi agresore“, – rašė „TaRūta“.

Pagrindinę renginio dieną į kilusį skandalą sureagavo ir festivalio globėjas R. Karbauskis, teigdamas, kad atlikėjų pasitraukimas – esą kruopščiai suplanuota provokacija.

„Dabar neabejoju, kad tokia įvykių eiga yra iš anksto ir kruopščiai suplanuota provokacija, kurios tikslas – sužlugdyti festivalį ir pažeminti Naisių bendruomenę, mane bei visus tuos, kurie planavo ir tikiuosi atvyks į festivalį. Veikiama sistemingai, nuosekliai ir koordinuotai. Visa tai daroma puikiai suvokiant, kad likus mažiau nei dienai iki renginio, surasti naujus atlikėjus yra ypatingai sunku“, – savo nuomonę dėstė politikas.

Renginio metu ant scenos užlipęs R. Karbauskis pažadėjo surengti dar vieną festivalį Žolinės proga. Žolinės dieną šis renginys išties įvyko, o į jį atvyko ne tik lietuviškos muzikos atstovai, bet ir jų koncertų išsiilgę klausytojai.

Scenoje „Naisių vasaros“ metu savo pasirodymus surengė Steponas Januška su grupe „Studija“, Edgaras Lubys, Liudas Mikalauskas, Violeta ir Vilius Tarasovai, Aistė Pilvelytė, Gytis Paškevičius.

Į festivalį susibūrė nemenka minia, renginio prieigose susidarė automobilių spūstys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)