– Susėsti ir pasikalbėti apie šią temą sutarėme kai prasitarėte man apie tai, kaip jus sukrėtė jaunų merginų mirtys ir kančios siekiant tapti modeliais. Jos ne tik badauja, alina save nesibaigiančiomis kardio treniruotėmis, tačiau ir miršta dėl išsekimo.

– Tiesa. Kai girdžiu kalbas apie mergaites, kurios kenčia dėl valgymo sutrikimų, tokių kaip anoreksija ar bulimija, man tampa baisu. Labai svarbu garsiai kalbėti apie tai, jog lieknas liemuo ir kojos nėra siekiamybė. Manau, kad apie tai reikia kalbėti garsiai ir kuo dažniau. Šiuolaikiniame pasaulyje daug žinučių apie tai, kaip tapti gražia, liekna, geidžiama, bet kokios to pasekmės, žinoma labai mažai.

Pavyzdžiui, kodėl moteris turi atitikti kažkokius standartus? Kiekviena moteris yra graži savo unikalumu. Jau vien dėl to, kad kitos tokios nėra. Na, o dabar norima visas padaryti vienodomis. Kaip moterys gali būti vienodu veidu ar fgūromis? Tai labai veikia jaunų merginų požiūrį į save ir griauna pasitikėjimą savimi, nes jei neatitinki tam tikrų nustatytų standartų, turi kuo greičiau tapti liekna. Jei kūnas nepasiduoda dietoms – būtina badauti.

– Tačiau atrodo, kad mados pasaulis sparčiai keičiasi: atsiranda vis daugiau plus size modelių, kai kurie garsūs dizaineriai nebenori samdyti itin lieknų merginų, o vis labiau tampa vertinami sportiški modeliai. Ar šie pokyčiai dar pernelyg menki?

– Taip. Mados pasaulis keičiasi. Tačiau pažiūrėjus į ką tik vykusių mados savaičių nuotraukas tikrai galime matyti, kad didžioji dalis modelių yra itin lieknos. Galiausiai, ir be mados pasaulio dar yra socialiniai tinklai, kurie taip pat formuoja supratimą ir šiandien yra net veiksmingesni nei tokie grandioziniai renginiai kaip mados savaitės.

– Ar pati su tuo taip pat susidūrėte?

– Žinoma. Per ilgus modelio darbo metus išbandžiau turbūt visas įmanomas dietas. Nesu viena tų, kurios gali valgyti ką nori ir vis tiek atrodo puikiai. Nuolatos turiu galvoti apie tai, ką ir kiek suvalgau, ypač dirbdama pagal kontraktus. Grįžusi namo po tokių darbų tikrai atitrūkdavau. Būdavo ir persivalgymų. Tuomet grauždavau save, kaltindavau, o laukiant kitos kelionės vėl prasidėdavo alinančios dietos. Aplink dažnai būdavo mano likimo merginų, kurios taip pat nuolatos galvodavo apie dietas. Stambule prieš pat madų savaitę gyvenau su mergina, kuri sirgo anoreksija ir taip pat dirbo modeliu. Tačiau ji puikiai dirbo ant podiumo, todėl liga nerūpėjo nei agentūrai, nei jos tėvams.

– Kaip reagavo jūsų tėvai kai pradėjote dirbti modeliu? Nebandė atkalbėti?

– Modelių atrankoje pirmą kartą sudalyvavau būdama 15 metų ir nuo to laiko po truputį pradėjau dirbti. Pirmiausiai Lietuvoje, o vėliau ir užsienio šalyse. Tėvai nedraudė, bet ir labai neskatino, nes tuo pat metu dar ir profesionaliai užsiėmiau tinkliniu, o suderinti dietas ir profesionalų sportą yra tiesiog neįmanoma. Buvo tikrai visko.

– Kaip atrodo modelio darbo diena?

– Dienos gali būti skirtingos, tačiau dažniausiai išvykus svetur ilgesniam laikui jos susideda iš daugybės kastingų, kur turiu pasirodyti klientams. Juos man randa agentūra ir tiesiog nuolat laukti eilėse su dešimtimis kitų modelių. Nori nenori, bet pradedi lyginti save su kitomis merginomis. Taip pat pliku žvilgsniu matyti, kad modelius lygina ir klientai, kritikuoja išvaizdą. Emociškai tai nėra lengva ir net labai sunku.

Kalbant apie dienos režimą, viskas prasideda labai anksti ir tęsiasi ilgai. Visą dieną turi išbūti ant kojų. Dažniausiai niekam neįdomus tavo nuovargis ar emocinė būklė, ar apskritai valgei tądien. Negana to, visą fotosesijos ar filmavimo laiką turi išlikti šimtu procentų profesionali ir puikios išvaizdos bei nuotaikos. Darbą reikia atlikti nepriekaištingai, jei užsakymų nori sulaukti ir ateityje.

– Taigi, baigusios karjerą manekenės turi ir daugybę sveikatos sutrikimų?

– Taip. Tikrai yra manekenių, kurios baigusios karjerą turi gydytis skrandžius, odą, plaukus. Kai kurios turi emocinių traumų ir turi lankytis pas psichologus. Kai kurios, jei nepradeda rimtai gilintis ir dirbti su savimi, taip ir neatsikrato nuolatinio savęs kritikavimo ir poreikio laikytis vis naujų alinančių dietų.

– Kaip pati palaikote puikias kūno linijas?

– Šiandien informacijos apie tai netrūksta, todėl ir pasiekti sporto užsiėmimus bei dietas yra lengviau. Aš stengiuosi kuo daugiau judėti ir derinti mitybą. Nevalgau saldumynų, bet nesu ir didelė jų mėgėja. Jau keletą metų visiški nevalgau mėsos. Tai man labai sutvarkė virškinimą ir sveikata pagerėjo. Stengiuosi nevalgyti jokių padažų ir maistą, kiek tik pavyksta, gamintis pati. Bent kartą per kelis mėnesius valausi organizmą keletą dienų gerdama tik vaisių ir daržovių kokteilius.

– Su kokiomis dar istorijomis susidūrėte pati?

– Yra tekę matyti visko. Dažnai jaunos merginos pasuka vien vakarėlių bei svaigalų keliu. Dažniausiai tai sugriauna ir karjerą, ir gyvenimą.

– Ne paslaptis, jog čia susiduriama ir su eskortu...

– Jei dirbi su rimtomis modeliu agentūromis nuo šių dalykų tikrai apsidraudi. Tačiau, žinoma, to tikrai pasitaiko.

– Tačiau turbūt tai ne vienintelė tamsiosioji modelio darbo pusė?

– Taip. Kaip dar vieną tamsiąją šio darbo pusę galėčiau įvardinti vienatvę. Ji mane kamavo ilgai, kol galiausiai visiškai pripratau ir išmokau būti viena, neprisirišti taip stipriai prie vietų, namų ir žmonių.
Iš pradžių man buvo labai sunku palikti šeimą, namus, draugus ir viską, prie ko buvau pripratusi. Sunku pragyvenus keletą mėnesių su kambariokėmis ir susidraugavus vėliau skirtis nežinant, ar vėl kada pasimatysime. Tokie išsiskyrimai yra dažni.

– Turbūt sunku išlaikyti ir santykius?
– Santykius sunku išlaikyti dirbant bet kurioje srityje, kur reikia dažnai keliauti, o antroji pusė neturi tokios galimybės ar noro. Aš apskritai manau, kad merginai, kuri pasirenka eiti šiuo keliu, reikia gerai pagalvoti, ar apskritai verta prasidėti su santykiais.

Dažniausiai ilgas nesimatymas ar santykiai per atstumą paveikia asmeninį gyvenimą. Tai patyriau ir pati.

– Kas tuomet vis dėlto verčia likti šiame versle?
Aš čia esu taip ilgai, nes pamačiau, kiek daug gavau kaip žmogus. Pasisėmiau neįkainojamos patirties, sutikau įdomių žmonių, aplankiau daug svečių šalių. Visa tai yra nuostabu, tačiau kai protas jau yra pakankamai subrendęs ir gebi atskirti juoda nuo balto. Tačiau stumti paaugles į šį pasaulį yra mažų mažiausiai neprotinga.

Tačiau vis dažniau atsiranda minčių, jog galbūt atsidėsiu verslui ir baigsiu karjerą bei pagaliau nusėsiu vienoje vietoje.

– Tačiau amžiaus cenzas čia negailestingas...
– Taip. Tačiau dabar modelio darbo laikas praeilgėjo. Jei tikrai puikiai save prižiūri ir turi gerų kontaktų bei esi mėgstama klientų, gali dirbti ir iki 30-35 metų amžiaus. Galiausiai, galima filmuotis ir reklamose, kur reikia ir brandesnės išvaizdos moterų. Manau, kad norint galima šiame versle išlikti ilgai.

Pati šiuo metu turiu kontraktus Pekine ir Stambule, tad kol kas apie pasitraukimą nemąstau ir stengiuosi daug neplanuoti. Gyvenimas dažnai sudėlioja kitaip nei mes tikimės.

– Ar yra dalykų, kurių savo karjeroje gailitės?
– Kiekvienas savo gyvenime turi tarpsnių, kurių pakartoti nenorėtų. Taip pat ir aš. Tačiau į tai žiūriu labiau kaip į pamokas. Sunkiomis akimirkomis padėdavo toje šalyje pažinti geri žmonės, kurie išklausydavo ir padrąsindavo ar pokalbiai su Lietuvoje likusiais artimaisiais.

Merginoms, kurios dar tik svajoja apie modelio karjerą, patarčiau paklausyti savęs ir įsiklausyti, ko iš tiesų nori. Keliaujant į darbą reikėtų žiūrėti rimtai ir kartu nepamiršti galimybė pasidžiaugti tuo, kad gali pamatyti daug naujų miestų. Reikėtų ir daug skaityti, bendrauti su šeima. Tai turėtų padėti atsitraukti nuo nereikalingų pagundų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)