Lietuvos Respublikos valstybinio patentų biuro direktorė Lina Mickienė naujienų portalui DELFI pasakojo, kad prekės ženklas „Juozas Statkevičius“ buvo išregistruotas 2012 vasario mėnesį.

„Šis prekės ženklo vardas buvo išregistruotas nepratęsus jo galiojimo. Mes visada informuojame pareiškėjus apie ženklo galiojimo pabaigą. Nuo paraiškos padavimo dienos, pagal įstatymą, ženklas galioja dešimt metų. Prekės ženklų savininkai turi galimybę jo galiojimą pratęsti. Kartais jie ta teise nepasinaudoja dėl įvairių priežasčių: nebevykdoma įmonės veikla, sukurtas naujas prekės ženklas ir panašiai“, - pasakojo L. Mickienė.

Garsusis mados kūrėjas patentų registre savo vardu iš viso buvo užregistravęs keturis prekės ženklus. Tačiau „Juozas Statkevičius“, „JSJ“ ir „JS“ nebegalioja jau porą metų. Vienintelis dizainerio vardu užregistruotas ir iki šiol dar galiojantis prekės ženklas yra „Juozas Statkevičius Couture Vilnius Paris New York“.

Anot Lietuvos Respublikos valstybinio patentų biuro direktorės, niekas nedraudžia pateikti paraišką įsigyti jau nebegaliojantį prekės ženklą „Juozas Statkevičius“.

„Jei ženklas patentų biure yra oficialiai išregistruotas, įstatymas nedraudžia tokį ženklą registruoti ir naudoti kitam žmogui, - sakė L. Mickienė. - Žinoma, jei tik nepažeidžiama sąžininga verslo praktika. Jei žmogus įsigytų išregistruotą prekės ženklą ir, pavyzdžiui, kokiuose Švenčionėliuose atidarytų „Juozo Statkevičiaus automobilių dirbtuvę“, dizaineris galėtų pareikšti pretenzijas. Bet tik tokiu atveju, jei teisme įrodytų, kad pasinaudojant jo vardu buvo pardavinėjami rūbai.“

Norintieji įsigyti panaudotą prekės ženklą, gali pateikti paraišką (240 Lt), o gavus leidimą, sumokėti dar 240 litų už prekės ženklo įregistravimą, apsaugą.

Pasak Lietuvos Respublikos valstybinio patentų biuro direktorės, lietuviai neretai pasinaudodavo tokia galimybe ir gimtinėje užregistruodavo kokį nors žinomą, bet Lietuvoje dar neregistruotą tarptautinį prekės ženklą. Tačiau daugeliu atvejų juos užsienio kompanijos užginčydavo.

Juozo Statkevičiaus prekės ženklas nebegalioja

Situaciją pakomentavo ir avokatų kontoros "Triniti" partnerė, patentinė patikėtinė Vilija Viešūnaitė.

"Iš teisių teorinė galimybė iš naujo registruoti prekių ženklą Juozas Statkevičius yra, tačiau, mūsų nuomone, tokia registracija realios naudos gali ir neatnešti.

Pirma, nurodytas prekių ženklas yra vardas ir pavardė, todėl pats dizaineris Juozas Statkevičius analogišką žymenį, kaip savo vardą ir pavardę, galės naudoti be jokių apribojimų. Antai, LR Prekių ženklų įstatymo nuostatos skelbia, jog šio įstatymo garantuojama apsauga nesuteikia ženklo savininkui teisės uždrausti kitiems asmenims savo ūkinėje ar komercinėje veikloje naudoti kaip žymenį savo vardą ar pavardę. O juk būtent toks tikslas, t.y. draudimas kitiems to norintiems asmenims naudoti tapatų ar klaidinamai panašų ženklą, yra prekių ženklo registracijos esmė.

Antra, iš kitos pusės ir pats dizaineris Juozas Statkevičius turėtų nemažai galimybių ginčyti tokio prekių ženklo registraciją. Šiuo atveju galėtų būti vadovaujamasi LR Prekių ženklų įstatymo nuostatomis, draudžiančiomis registruoti prekių ženklą, kuris yra tapatus žinomo asmens pavardei ar vardui, meniniam pseudonimui arba yra klaidinamai į jį panašus, išskyrus atvejus, kai šių teisių savininkas ar jo teisių perėmėjas yra davęs sutikimą.

Galiausiai, reikėtų įvertinti ir tai, kad dizainerio Juozo Statkevičiaus vardas ir pavardė dėl jų ilgalaikio naudojimo iš žinomumo galėtų būti pripažinti plačiai žinomu prekių ženklu, kuris yra saugomas ir neregistruotas, tad garsusis dizaineris drausti nesąžiningą naujai registruoto prekių ženklo naudojimą galėtų ir šiuo pagrindu.

Vistik, paties dizainerio Juozo Statkevičiaus teises į savo vardą bei interesus geriausiai apsaugotų jo vardo bei pavardės prekių ženklo registraciją, kadangi tai panaikintų bet kokias abejones", - sakė V. Viešūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)