„Šiandien mane išleido iš Santaros klinikų, ačiū daktarams, seselėms ir visiems ten mumis besirūpinantiems! Sveikata nepablogėjo. Jaučiuosi tikrai puikiai, tad išleido į kitas izoliacijai skirtas patalpas.

Pradžia buvo labai viltinga, kai iš Santaros klinikų mus 4-uris pasitiko Vilniaus miesto autobusiukas. Tačiau tik aš viena pasiryžau keliauti į Vasaros g. izoliuotis.

Valio! Viena iš mūsų oficialiai yra pasveikusi, tik dar turi izoliuotis 2 savaites, nes virusas dar gali gyventi ir toje materijoje, kuria tuštinamės. Kiti du bendrakeleiviai važiavo izoliuotis į namus. Tiesa, viena mergina turėjo su manimi keliauti į Vasaros g., bet ji sakė, kad kiek pabijojo, tad rado kitą išeitį. Apsikeitėm visi kontaktais ir palinkėjom vieni kitiems sveikatos – man drąsos, ir sakė lauksim žinių ir vietos.

Norėčiau nusikeikti, bet gal geriau sukalbėsiu kažkada išgirsta maldą, kuri labai tinka ir šiomis aplinkybėmis: „Dieve, suteik jėgų susitaikyti su tuo, ko negaliu pakeisti, drąsos keisti, ką galiu pakeisti, ir išminties tą skirtumą suprasti!“

Taip, nesinori skųstis, tikrai labai tikėjau, kad savivaldybės suteiktos sąlygos bus padoresnės, bet, turiu prisipažinti, man baisu šiandien čia likti nakčiai...

Šiuo metu esame 6-iese. Dauguma gyventojų atkeliavo praėjusią savaitę. Kokie šie žmonės kantrūs, sakė jau susitaikė su esama situacija. Pasakojo, kad pradžioje taip pat buvo pakraupę, bandė ieškoti išeičių, keisti vietą. Taip pat manė, kad sąlygos antisanitarinės... Bet kažkaip nepavyko, kažkas iš viršaus sakė džiaukitės, kad išvis kažką valstybė duoda. Na, gal ir yra tame tiesos, nežinau, spręskite patys. Niekada negali žinoti, gal ir jums kažkuriam dabar beskaitančiam gali tekti čia prisiglausti ateityje.

Cituoju vieną Vasaros g. 5 esamą gyventoją: „Nuo praėjusio ketvirtadienio niekas nebuvo atėjęs išvalyti patalpų, šiukšles pats išnešu kartais.“

Nėra jokio už sveikatą atsakingo žmogaus, niekas nesidomi, niekas nebuvo paskambinę pasiteirauti apie sveikatą nuo praėjusio ketvirtadienio, nes tada atsikraustė pirmieji gyventojai. Sužinojau, kad vakar naktį vieną jauną merginą su greitąja išvežė. Kas čia žino, gal ir nebeatlaikė šitų sienų atmosferos ir vėl susirgo, kad tik greičiau ištrūktų kažkur kitur...

Yra ir pliusų! Galima išeiti į lauką, kokį vieną kitą ratą apsukti, nes zona aptverta, yra sargas, kuris saugo teritoriją. Maistą tiekia 3 kartus per dieną. Galima, reikalui esant, pasigriebti kokį maisto davinį. Yra belaidis internetas ir skalbimo mašina vienoje iš palatų, kur galbūt gali atsikraustyti naujų gyventojų. Virtuvė, tiesa, gan padori, bet gi miegoti teks ne virtuvėje. Gal ir užtenka patogumų.

Kaip sakoma: „Šuo net ir kariams pripranta.“ Žmonės, kurie čia jau beveik savaitę gyvena, kaip iš nuotraukų galima pamatyti, šiek tiek patys apsitvarkė duotą erdvę, susimeistravo rankeną, vis tiek šiokio tokio privatumo norisi bent dušo kabinoje. Juk tiek vyrai, tiek moterys viename pastate gyvename ir naudosimės tuo pačiu dušu visi. Kitos dušo kabinos tikrai atrodo antisanitariškai... Gaila, neturime kuo dezinfekuoti paviršių po prausimosi ar naudojimosi tualetu...

Juokas pro ašaras. Iš pradžių baisiai pikta buvo, tada juokinga, dabar šiek tiek neramu, nes turėsiu čia gyventi dar 9-ias dienas. Gal ir priprasiu?

Visi šiuo metu čia izoliuoti žmonės padorūs, bent jau save tokiais laikome. Gal to ir užtenka, kad kambariai būtų visiškai nerakinami, nors raktų pridėta daug... Tik nei vienas netinka tam kambariui, kuris man paskirtas. O kambaryje patalynė sujaukta, vadinasi, kažkas miegojo prieš man atvykstant. Gyventojai pasakojo, kad vienai nakčiai buvo atkeliavusi porelė, tikrai neasociali, tai kaip ir ne taip baisu, ir miegojo tame kambaryje, kuris man oficialiai paskirtas. Tiesa, mistiškai vieną naktį dingo. Matyt, kažkaip kažką susitarė.

Na, kadangi nėra jokio atsakingo žmogaus, kas užsiimtų valymu ar patalpų priežiūra, matyt, teks man pačiai kažkaip naują patalynę susirasti ir bandyti įsikurti.

Noriu pasakyti, kad tikrai nesu išpuikusi, dar ir ne tokiose sąlygose yra tekę gyventi tranzuojant, pavyzdžiui, Venecijoje lauke po stoties stogu miegmaišyje susiraityti, vis ant galvos nelyja...

Na, bandysiu neprarasti vilties ir pozityvumo, žinau, kad ne man vienai dabar nelengva.

Labai myliu Lietuvą. Bandysiu aukoti savo norą patogumams ir kažkaip išbūti ateinančią savaitę, tikiuosi nepablogės. Tikiuosi visiems pakilo motyvacija likti savo namuose ir izoliuotis kiek jaukiau negu mums!“ – savo feisbuko profilyje skelbė I.Labanauskaitė.

Delfi dėl minimos situacijos susisiekė ir su Vilniaus miesto mero patarėja Ieva Dirmaite, kuri patikino, kad savivaldybė šiuo metu stengiasi gerinti izoliacijos sąlygas tiems, kurie neturi galimybės saviizoliuotis namuose.

„Šiuo metu gyvename ne įprastomis sąlygomis, o ekstremalios situacijos metu. Tai reiškia, kad vis tik galimybės šiuo metu tampa svarbiau už lūkesčius. Savivaldybė suteikia patalpas izoliacijai tiems asmenims, kurie neturi galimybės izoliuotis namuose, tuo tikslu yra įvertinusi ir numačiusi visas savo galimas patalpas, kurios gali būti panaudotos asmenų izoliacijai. Vienos jų – Vasaros g. patalpos, kurios skiriamos būtinajai saviizoliacijai. Tačiau tai nėra prievolė – jei asmuo turi saugią vietą, kuri atitinka karantinui taikomas taisykles, savivaldybės patalpose saviizoliuotis nėra privaloma.

Dėl Vasaros g. patalpų – reikia pažymėti, kad šiuo metu patalpų paskirtis pasikeitusi, ligoninės funkcijos ji neatlieka, tad ir lūkesčių tokių patalpoms neturėtų būti. Visgi, įsiklausydami į ten esančių grįžusiųjų prašymus, reaguojame ir ieškome sprendimo, kad galėtume pagerinti sąlygas. Viešai savivaldybės socialiniame tinkle paskelbėme ir atskiro viešbučio paiešką, kadangi vienas, sužinojęs, kad numatoma perkelti asmenis, sergančius koronaviruso lengva forma, priimti žmones atsisakė.

Rankų nenuleidžiame, neabejojame, kad atsiras ir socialiai atsakingo verslo atstovų, kurie ir čia vieningai pagelbės – tada artimiausiu metu galėsime asmenis iš Vasaros g. patalpų perkelti į naujas. Verta pažymėti, kad keli asmenys šiandien iš Vasaros g. patalpų patys pasiprašė būti išleidžiami į savo saviizoliacijos vietas – namus, kadangi buvo klaidingai supratę tvarką, t. y. buvo nesupratę, kad jei gyvena po vieną bute, gali ten ir izoliuotis“, – teigė Vilniaus mero atstovė spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)