Apie neįprastą situaciją garsus dizaineris iš pradžių prabilo socialiniame tinkle. Vyras sakė nusprendęs netylėti apie neseniai gautą laišką su žadą atimančia suma už buto balkono remontą – 9,280 tūkst. eurų

Vis tik Delfi susisiekus J. Statkevičiumi, šis atskleidė, kad iš pradžių namo gyventojai sulaukė kur kas didesnės sumos – apie 12 tūkst. eurų. Vėliau šiai sumai nukritus, dizaineris įžvelgė įtarimų keliantį įmonės elgesį.

„Atrodo, kad čia jau darosi kaip ir su elektra mūsų šalyje. Prasidėjo sniegas, žiema, ir jie sugalvojo daryti balkono remontą. Tą balkoną mano kaimynas architektas pats pasidarė už 500 eurų. Be to, prieš tai gavome laišką, kad viskas kainuos 12 tūkst. eurų, o tada staiga nukrito iki 9 tūkst. Kažkaip fainiai, kad peršokinėja net per 3 tūkst. eurų.

Tai va tokiu būdu už darbą paims iki 1 tūkst. eurų, o dar po 4 tūkst. viršininkams į kišenę. Ar tai ne aferistų irštva? Kiek gali kainuoti pusantro metro balkonas? Ką jis ten auksinis bus? Pas mus arba auksiniai tualetai, arba auksiniai balkonai“, – svarstė garsus dizaineris.

Balkono remonto kaina

J. Statkevičių nustebino ir darbus atliksiančios įmonės atsakas. Šie įvardijo, kaip pasakojo pats dizaineris, kad viena iš pagrindinių priežasčių – saugomo paveldo statusas.

„Jie pradėjo sakyti, kad čia senamiestis. Bet palaukite, jei tai saugomas objektas, juk ant namo turi būti žymeklis ar koks nors ženklas, kad tai architektūrinis paminklas. O į architektūrinį paminklą tas namas tikrai neįeina. Be to, jis pastatytas tada, kai nebuvo cementinių balkonų. Jis yra medinis, tvirto medžio, o balkonas buvo iš geležių. Kur išvežė tas geležis? Sakiau nevežkite, palikite pas mus laiptinėje, bet ne, pasidėjo sau. O dabar vėl reikalauja pinigų, kad to balkono groteles padarytų“, – Delfi komentavo dizaineris.

J. Statkevičius neslėpė apmaudo ir dėl požiūrio į gyventojus. Anot jo, jų nesiklauso, o nauja informacija pateikiama tik laiško forma.

„Pilnas miestas nulūžusių balkonų, bet ar juos kas nors tvarko? Apvynioja žalia sietka ir viskas. Bet tegul. Niekas nenori ir visi kovoja, todėl kovosiu ir aš. Suprantate, jie padaro tokias kainas, po to pakeičia ir reikalauja sumokėti. Galbūt kiti su kaimynais nesusišneka, nepavyksta pasikalbėti, o mes pasišnekėjome. Visi galvas kraipo, nes niekas jų negirdi, neklausia. Atneša laišką ir pakabina ant sienos“, – Delfi sakė jis.

Juozo Statkevičiaus name esantis balkonas

„Mano būstas“ atstovai atkerta, kad su gyventojais tartasi, buvo rengiamas konkursas

Dėl kilusios situacijos Delfi komentaro kreipėsi ir į balkono remontą ketinančios atlikti įmonės „Mano būstas“ atstovą spaudai Paulių Ugianskį. Anot jo, sprendimas atnaujinti balkoną priimtais po praėjusiais metais įvykusios nelaimės.

„Praėjusių metų spalį dėl susidėvėjimo nukrito šiame name esantis balkonas ir tik laimingo atsitiktinumo dėka pavyko išvengti nelaimės. Tąsyk nedelsiant pasiūlėme daugiabučio gyventojams imtis veiksmų ir pritarti ne tik kritusio, bet ir kitų namo balkonų remonto darbams, kadangi dauguma jų turi avarinės būklės požymių ir gali bet kada griūti. Susirinkimo metu gyventojai nepritarė ekspertų raginimui tvarkytis ir projekto rengimo atsisakė“, – pasakojo P. Ugianskis.

Įmonės atstovas taip pat nurodė, kad nukritusio balkono konstrukcijos neatitiko saugumo reikalavimų.

„Šiuo metu likusios kritusio balkono konstrukcijos neatitinka saugumo reikalavimų ir kelia pavojų tiek gyventojams, tiek aplinkiniams, tad Vilniaus miesto savivaldybė, suprasdama situacijos rimtumą, taip pat įpareigojo imtis veiksmų, kad kritęs balkonas būtų atstatytas“, – Delfi komentavo „Mano būstas“ atstovas.

P. Ugianskis patikino, kad atsižvelgiant į minėtas aplinkybes, gyventojai buvo raginami imtis veiksmų. Taip pat priminta, kad jų netenkinantį atrinktą atestuotą ir mažiausią kainą konkurso metu pasiūliusį rangovą jie galėjo keisti į savo pasiūlytą specialistą.

„O jeigu gyventojai ras, kas šiuos darbus, laikantis visų technologinių reikalavimų atliks, kaip viešai teigia gerbiamas Juozas, už 500 eurų, mes tikrai sveikinsime tokią iniciatyvą. Tiesa, prieš tai gyventojai turės raštu patvirtinti, kad prisiima visą atsakomybę dėl darbų kokybės ir, neduok dieve, galimos balkono griūties, žmonių sužalojimo ar turto sugadinimo.

Prisiminkime, kad maždaug prieš dešimtmetį viena sostinės Panerių gyventoja taip pat labai priešinosi avarinės būklės balkono remontui ir raštu patvirtino, kad atsisako tvarkybos darbų. Deja, tačiau po keleto dienų moteris žengė į balkoną, kuris buvo kritinės būklės, neatlaikė apkrovų, krito ir mirtinai sužalojo jame buvusią buto savininkę.

Tad gyventojams visada sakome, jog avarinės būklės balkonus tvarkome ne šiaip sau – esame atsakingi už pastatų priežiūrą, žmonių ir turto saugumą, todėl pirmiausia tai darome, kad būtų išvengta nelaimingų atsitikimų ar skaudžių tragedijų“, – patikino „Mano būstas“ atstovas.

Kalbėdamas apie balkono remonto kainą, P. Ugianskis pabrėžė, kad tokiems darbams skelbiamas konkursas ir atrenkami optimaliausią kainą pasiūlantys patikimi rangovai.

„Beje, šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybė paveldo zonoje esančių namų balkonų tvarkybai siūlo pasinaudoti net iki 80 proc. siekiančia parama. Tad jeigu Pamėnkalnio g. 2 namo gyventojai pritartų projekto parengimui ir visų balkonų tvarkybos darbams, jie įgytų teisę pretenduoti į pakankamai svarią savivaldybės skiriamą finansinę paramą bei galėtų vienu ypu, geromis sąlygomis, susitvarkyti pavojų keliančius balkonus“, – Delfi komentavo „Mano būstas“ atstovas P. Ugianskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)