ĮSIMINĖ BLOGAS MAISTAS

„Esate valgiusi silkės, kuri du mėnesius stovėjo statinėje?” – lyg užuosdamas jos kvapą, paklausė Povilas Meškėla.

Blogas maistas, nuo kurio raižydavo pilvą – vienas ryškiausių armijos atsiminimų. „Ir jokių svogūnų! Sakydavo, jie smirdi, tačiau mes nuo jų nors kvėpuot pradėdavom“, – prisiminė atlikėjas.

Dainininkas tarnavo tankistų dalinyje Venspilyje tarp azijiečių kareivių. Kaip dabar sako P.Meškėla, jautėsi pakliuvęs į visiškai kitą pasaulį ir pulko draugams buvo „per baltas“.

Disciplinos P.Meškėlai armija neįskiepijo ir Korano musulmonai kariai neišmokė: „Viskas buvo daroma pagalio principu. Esu ir bato tarp dantų paragavęs ir mėlynas nuo mušimo buvęs“. Laikotarpį kariuomenėje jis sulygino su scena iš „Mauglio“, kurioje meškinas Balu nuo savęs mėto įniršusius šunis.

KONCERTUOJA KAREIVIAMS

„Kai kareivis nieko neveikia, jis pradeda galvot, o galvojančio kareivio niekam nereikia“, – juokėsi P.Meškėla. Jis turėjo groti armijos orkestre, bet buvo „užmirštas“ ir teko paragauti tikros kareivio duonos.

Tarnaudamas gretimoje Latvijoje atlikėjas nesijautė kaip namie: „Koks skirtumas, kur stovi siena – ar Vilniaus centre, ar už 1000 kilometrų nuo Lietuvos“.

Dabar dainininko prisiminimai prislopę ir širdyje jis palaiko armijos dieną. P.Meškėla net priklauso Karininkų ramovei ir su grupe važinėja po dalinius, koncertuoja kareiviams.

Dabartinę kariuomenę jis apibūdino kaip „aukštąjį pilotažą“ ir džiaugtųsi, kad paaugęs sūnus joje tarnautų.

SĖDĖJO KARCERYJE

Edmundas Kučinskas tarnybą sovietinėje armijoje vadina „dvejais išmestais metais“. „Kokia dar disciplina?“ – tris kartus klausimą pakartojo pašnekovas, primindamas apie kareivius, prieš vadų pasirodymą dažančius žolę, ir valdžios girtuokliavimą.

Atlikėjas tarnavo gimtajame mieste, Klaipėdoje. Priklausė kariuomenės orkestrui. Vienintelis to privalumas – jis išbandė daugybę instrumentų, grojo saksofonu bei valtornu. Be to, iki šiol jis palaiko ryšį su kartu tarnavusiais žmonėmis.

„Be abejonės, tarybinės armijos kariai buvo geidžiamiausi“, – gerąjį tarnybos bruožą prisiminė E.Kučinskas ir pridūrė, kad palei kareivinių tvorą vaikščiodavo būriai merginų.

Kariuomenėje netrūko ir linksmų vakarėlių: „Kartą savo patalpose įsilinksminę užsikūrėme laužą, traukėme dainas. Atvažiavo būrys „automatčikų“ ir visus išvežė į karcerį“, – juokėsi pašnekovas ir prisipažino, jog neprisimena, kada paskutinį kartą buvo pasveikintas šios šventės proga.

AUGINO PLAUKUS

Save ekssavanoriu vadinantis muzikinio realybės šou „Dangus“ dalyvis Jonas Čepulis savanoriu buvo nuo 13 iki 20 metų ir džiaugiasi, jog Lietuva turi armiją: „Kariuomenė mane sukonkretino kaip asmenybę, davė disciplinos, kurios labai trūko“.

O kas labiausiai iš to laikotarpio įsiminė?

„Prisimenu, auginausi ilgus plaukus, tad prie manęs kabinėjosi pikti kauniečiai. Tada Jonas Gečas, dabartinis krašto apsaugos viceministras, pasakė, kad nesiskusčiau ir nepasiduočiau provokacijoms. Jaučiausi pakylėtas“, – sako Jonas, kuriam tuo metu buvo 15 metų.

Kariuomenės diena dainininkui tikrai ramiai nepraeis – jis koncertuos Kaune ir žadėjo per pasirodymą būtinai apie šią šventę priminti susirinkusiai publikai.