Pati atlikėja Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ patikino, kad jai tokie pranešimai jokios reklamos nedaro ir yra nepageidautini, tuo tarpu informacinių technologijų specialistas ir verslininkas Marius Pareščius tikino, kad tokia verslo šaka jau gyvuoja apie 1,5 metų.

Sužinojo apie savo mirtį iš draugo

„Vakar 7 val. ryto teko pakelt ragelį, draugas paskambino, sako, ar tau viskas gerai. Sakau, šiuo metu šiaip miegu. Supratau, kad kažkas atsitiko nelabai galbūt gero. Iš karto puoliau skambinti tėvams, nes juos būtų ištikęs infarktas, jeigu perskaitytų tokią žinutę internete. Tėvai internetu naudojasi“, - pasakojo N. Bunkė.

Ne paslaptis, kad žinomiems žmonėms reikalinga reklama. Kartais netgi sakoma, kad geriau bet kokia reklama, negu jokios. Tačiau atlikėjos N. Bunkės atveju viskas kitaip. Dainininkė patikino, kad nematanti čia jokios reklamos.

„Nesveikas žmogus tik gali pasakyti, kad tai yra piaras. Koks piaras? Apie ką mes čia šnekame? Man tai yra nesąmoninga. Kaip galima kalbėti apie kažkokį piarą, jei paskelbiama, kad tu, pavyzdžiui, nusižudei?“, - piktinosi atlikėja.

Žinoma atlikėja iš karto po incidento vyko pas teisininkus, kurie užfiksavo visus panašaus pobūdžio tekstus internetiniuose portaluose, kad teisme jie taptų neginčijamais įrodymais. „Kalbėjau su advokatu vakar, šiandien spręsime kokių veiksmų imsimės, šiandien eisiu į policiją ir rašysiu pareiškimą“, - teigė N. Bunkė.

Nestandartinis verslas

Žmonės sugalvoja nestandartinius būdus, kaip reklamuoti savo „Facebook“ puslapius. Tai yra reklamos būdas, kai yra reklamuojamos svetainės, kuriose yra tam tikras paslėptas mechanizmas, kad dar kartą apgautų“, - pasakojo M. Pareščius.

Toks puslapis gali būti panašus į „Lrtyas.lt“ portalą, „15min.lt“ ar youtube.com, ten talpinamos žinutės apie mirtį ir kita klaidinanti informacija.

„Tie žmonės, kurie kuria tokius puslapius, jie už pinigus renka „like‘us" (mygtuko „patinka“ paspaudimus-DELFI) tam tikriems puslapiams“, - tikino pašnekovas.

Tokia verslo schema, pasak verslininko, žinoma jau apie 1,5 metų. Pasak jo, kol nebuvo žaidžiama su pranešimais apie mirtį, publikuojamos netikros politikų „galvos“, erotika, tai buvo laikoma tik juokais.

„Tačiau dabar tai juoko nekelia“, - tikino pašnekovas.

Apsisaugoti sunku

„Pseudoprevencija įmanoma, užkardymas, kai tokie dalykai atsiranda, taip, tokius dalykus reikia daryti ir tą galima daryti, tam yra priemonės. Paieškos tų žmonių, kas tuo užsiima arba bando užsiiminėti, tuo turėtų užsiimti valstybės pareigūnai. Šiuo atveju (Natalijos, - red.) reikia rašyti pareiškimą, reikia fiksuoti faktą, ką Natalija vakar ir padarė. Reikia rašyti pareiškimą ir bendrauti su tais pareigūnais, kurie žino, ką daro“, - nuomonę išsakė M. Pareščius.

Visgi pašnekovas tikino, kad yra bėda su tyrėjais, tiriančiais internetinius nusikaltimus. Vyro teigimu, trūksta lėšų tyrėjų apmokymams, trūksta žmonių, kurie mokėtų dirbti su tokiai atvejais.

Pati N. Bunkė laidoje minėjo, kad visa ši situacija  gali baigtis ne jos naudai. Moteris pripažino, kad dažnai tyrėjai vilkina procesus, prašo pateikti daugiau įrodymų, taip tik gadindami daugiau nervų.

„Gali būti, kad išsisuks iš šito atvejo. Moralinė žala, kaip ją įvertinti?“, - klausė atlikėja, kada pranešimas apie tariamą jos mirtį sukėlė šoką ne tik jos artimiesiems, bet ir visuomenei.
">

Jei bus pagrindas, bus pradėtas ikiteisminis tyrimas

„Kiekvienas atvejis yra nagrinėjamas indvidualiai, policijos tyrėjai ištirs šį atvejį. BK numatyta, tas kas melagingai pranešė arba paskleidė apie visuomenei gresiantį pavojų arba didelę nelaimę, jeigu dėl to kilo žmonių sumaištis ar buvo padaryta didelė turtinė žala, yra baudžiamas. Būtent tai ir turi būti nustatyta, ar kilo sumaištis, ar padaryta turtinė žala, – naujienų portalui DELFI kalbėjo Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis. – Jei bus pagrindas, bus pradėtas ikiteisminis tyrimas.“

DELFI primena, kad prieš savaitę internautai jau buvo paskleidę klaidinančią žinią apie aktoriaus R. Rudoko mirtį.