Savo asmeninio gyvenimo temomis nemėgstanti atvyrauti Lietuvoje gerai pažįstama moteris užsiminė, jog būtų galima ne vieną straipsnį parašyti apie jos ir jos dabartinio sutuoktinio Gintauto Vyšniausko vaikų iš ankstesnės santuokos santykių raidą.

Kai Edita tuokėsi, Ginto vaikai jau buvo paaugliai ir savo tėčio sprendimą sukurti naują šeimą savaip suvokė.

„Buvo visko — ir priešiško nusiteikimo, ir neapykantos… Jiems atrodė, kad jų mama tapo nelaiminga, kai tėtis išėjo…“ — keliolikos metų senumo situaciją prisiminė antrąją šeimą sėkmingai sukūrusi žurnalistė.

Dabar Editos šeimoje, be jos dviejų paauglių Rūtos ir Domo, krykštauja ir mažasis Mykolas, dabar jau antrokas. Visi trys tos pačios motinos, bet skirtingų tėvų vaikai gyvena kaip viena darni šeima.

„Svarbiausia gyvenimo taisyklė, ieškant optimalaus santykio su abiejų pusių vaikais — sąžiningi poelgiai", — įsitikinusi šilto ir šalto savo gyvenime patyrusi žinoma TV žurnalistė.

Dukra – patarėja

Kai žinoma dainininkė Birutė Petrikytė susipažino su dabartiniu savo vyru jūrininku Igoriu Karžickiu, su kuriuo susituokė 2004 metais, šalia buvo ir jos suaugusi tuomet 28-erių dukra Andželika.

„Todėl apie naują pažintį jai neturėjau nieko aiškinti. Kas vyko kelte „Kaunas“ plaukiant į Kylį, ji pati matė“, — džiaugėsi dainininkė.

Ji sakėsi su savo dukra jos yra kaip pačios geriausios draugės ir viena nuo kitos neslepia net slapčiausių minčių. O tuo metu Birutei palaikymo labai reikėjo, nes abipusė simpatija užsimezgė šešiolika metų išgyvenus santuokoje su trečiuoju vyru Apolinaru Kurtinaičiu.

Pasak dainininkės, dukros reakcijos ji nė kiek nebijojusi. „Jei jis būtų nepatikęs man, tai ir jai būtų nepatikęs“, — tikino dainininkė.

Ketvirtą šeimą sukūrusiai moteriai atrodo labai svarbu, kad naujam gyvenimo žingsniui pritartų ir vaikai. O būna kiek atvejų, kai vaikai pasako, jog su tėvu nebendrausiu, nes jis vedė kitą moterį. „Būtų skaudu, jeigu lemiamą žingsnį tektų žengti be vaikų pritarimo, aidint kaltinimams dėl artimo žmogaus pasisavinimo“, — sutiko B.Petrikytė.

Tačiau net ir esant prieštaringai situacijai, dainininkė tikino, jog elgtųsi taip, kaip jai atrodo. „Daugelis vaikų elgiasi kaip tikri egoistai. Jie nežiūri, kad motinai būtų gerai“, — sakė ji.

Sutarimas šeimoje

„Jei vaikai nesutartų su mano vyru, tai šeimos nebūtų“, — sakė LNK Žinių vedėja Vilma Čereškienė, jau devynerius metus gyvenanti su antruoju sutuoktiniu Kęstučiu.

Vilma pasakojo, jog santykių problemų dėl šeimos sudėties pasikeitimo nei tuomet aštuonmečiui Gediminui, nei penkeriais metais jaunesniam Mindaugui nekilo. Kęstučiui nereikėjo jokių specialių aiškinimų ar įtikinėjimų, kad Vilmos sūnūs priimtų jį kaip savą žmogų. „Mano vyras pakankamai išmintingas žmogus. Jis pats dviejų šiek tiek vyresnių sūnų tėtis, todėl bendravimo su vaikais patirties turėjo. Todėl šeimoje viskas klostėsi natūraliai“, — aiškino Vilma.

Antrąją šeimą sukūrusi žurnalistė pridūrė, kad situaciją lengvino ir tai, jog toks gyvenimo pasikeitimas neįvyko staiga. Todėl vaikams nekilo rimtų klausimų, kas ir kodėl. „Jeigu viena šeima sugriuvusi, o kita susikūrusi būtų staiga, vaikai galėjo patirti stresą, bet, laimė, pas mus šito nebuvo“, — džiaugėsi ji.

Vilma sakėsi specialiai neklausinėjusi Kęstučio vaikų, kaip jie priėmė jos atsiradimą, tačiau tai, jog Kęstučio sūnus Romas nusprendė gyventi naujoje tėčio šeimoje, pasako nemažai. Ir Vilmos, ir Kęstučio vaikai tarpusavyje gerai sutarė, augo kaip viena darni šeima. Todėl ir mažojo broliuko Povilo gimimas 2003 metais visiems berniukams buvo malonus įvykis.

V.Čereškienė įsitikinusi, jog vaikams bus gerai tuomet, kai gerai bus mamai ir tėčiui. Todėl vaikų akivaizdoje suaugusieji tarpusavio santykių problemas turėtų visuomet spręsti ne triukšmu ar pykčiu, o su šypsena. O kai rodomas geras pavyzdys, tuomet ir jokių žodžių nereikia.

„Lipdymas“ - dalykas sunkus

Pasak žinomos aktorės, renginių vedėjos, humoristės Astos Baukutės, vaikų nuteikimas svarbiems gyvenimo pokyčiams yra pirmos svarbos reikalas. „Aš pati patyriau sunkumų. Vaikai aktyviai gynė mamą, nenorėjo tėčio vietoje matyti kito žmogaus. Jiems atrodė, kad su juo nei jie, nei mama nebus laimingi. Vaikai imdavo protestuoti, kalbėti pakeltu balsu, atsisakinėti, prieštarauti, nutylėti“, — savo patirtimi dalijosi dviejų vaikų — devynerių Gintarės Marijos ir vienuolikmečio Vakario — motina.

Asta tiki, jog kiekvienai mamai svarbu, kad jos gyvenimo draugas mylėtų jos vaikus. „Jei to nėra, arba jųdviejų keliai išsiskiria, arba santykiai grindžiami nemeile“, — aiškino ji.

Aktorė su metais vis patiria naujų vaikų auklėjimo išbandymų.

„Vaikai bręsta, jų sąmonė gilėja. Sūnus pradeda domėtis suaugusiųjų gyvenimu. Reikia su juo kalbėti apie tai, kas yra seksas, kaip jam reaguoti į seksualines mažumas. Turiu pirmoji jam apie tai pasakyti“, — dėstė žinoma moteris.

Vakaris ir Gintarė Marija dabartinį mamos vyrą Kęstutį Rupulevičių, su kuriuo ji susituokė 2004 metais, vadina Kęstu arba Kęstučiu, traktuoja jį tėčiu, ne biologiniu, ir priima jei ne su meile, tai bent su pagarba. Aktorė patikino, jog vaikų prisipratinimas yra kasdienis ir nelengvas darbas. Visa ketveriukė stengiasi kuo daugiau laiko praleisti kartu ir kuo greičiau susigyventi.

„Dukrai lengviau. Ji seniai svajojo turėti tėtį“, — pastebėjo prieš porą metų ištekėjusi žinoma moteris. A.Baukutė neslėpė, jog vaikus „sulipdyti“ nėra lengva.

Suaugusiems Kęstučio sūnums Martynui ir Tautrimui ji iki šiol netapo savu žmogumi. „Sunkiai jie mane priima. Net nežinau, ar jaučia kokią pagarbą, ar ne. Jie buvo palikti su mama. Jiems nebuvo lengva. Todėl automatiškai aš atsidūriau blogiečių pusėje. Neįrodinėsiu, kad esu gera“, — atviravo aktorė ir humoristė A.Baukutė, kuri su savo vyro suaugusiais vaikais matosi tik tada, kai reikia.