LNK informacinėje laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ garsus Lietuvos dizaineris neslėpė apmaudo, kad per 30 metų pasikeitė dalis Lietuvos, vis dėlto buvo pamiršta apie pajūrį – Šventąją, Nidą ir Palangą. Anot J. Statkevičiaus, būtent Palanga sulaukia didžiausio poilsiautojų srauto, padarančio nemažą žalą, kuri, kaip sakė dizaineris, įvyksta dėl tualeto trūkumo.

„<...> Prie jūros paprastas atvejis – stovi berniukas, išsimaudęs, ir rėkia savo mamai, kas yra nekultūringa rėkti per visą pliažą, nes žmonės ilsisi. Berniukas rėkia: „Mama, noriu kaku.“ Mama atsako: „Ateik, aš iškasiau duobutę.“ Būkime biedni, bet teisingi – 30 metų merai išvis negalvoja. Renka pagalvės mokestį, renka įvažiavimo mokestį, o tualetų nėra. Juokingiausia, kai aš jau pakėliau šitą bangą, tai pareiškė, kad yra tualetas ir Šventojoje arba hidrantai mieste. Dabar paskelbta, kad vanduo nešvarus, pilna visokiausių grybelių, susirgimų. Žinoma, šiltas vanduo, vasaros įkarštis ir neturime net dušų pliažuose nusiprausti.

Per šitiek metų kopos užaugo ne smėliu, o prifarširuotomis, smirdančiomis, karštomis bombomis! Neįsivaizduojate, kas dabar darosi rugpjūčio mėnesį – negali eiti per mišką užsisvajojęs, o turi eiti taip, kad neįliptum tiesiog, atsiprašant, į š...“ – laidoje pasipiktinimo neslėpė J. Statkevičius.

LNK laidos vedėjai pasiteiravus, ar situacija gali pasikeisti, dizainerės atrėžė tuo netikintis. Jis tikisi, kad laikui bėgant bus padaryti bent keli esminiai dalykai – patogesnis susisiekimas traukiniais, gamtos saugojimas, medžių kirtimo uždraudimas, namų nestatymas.

„<...> Dėl to žmonės ir važiuoja į Turkiją, į Egiptą – visur, nes ten pigiau, yra dušai, yra tualetai. Daug akmenų į kurortinių miestų savivaldybes nemetu, nesakau nieko apie Birštoną ir Druskininkus, viskas ten gerai, bet pliažas vasarą, tai – pagrindinis dalykas. Duokite mums vandens, duokite švaros ir duokite nusiprausti, tiek ne daug tereikia. Kodėl mes turime kentėti? Tegul kenčia tie, kurie nieko nedaro“, – laidoje sakė dizaineris.

Į šiurkščius dizainerio žodžius sureagavo „Palangos komunalinio ūkio“ direktorius Gediminas Valinevičius. Jis stebisi ištartais pasisakymais, mat didžioji dalis poilsiautojų, kaip pats sako, grožisi Palanga ir džiaugiasi puikiu kurortu.

„<...> Paieškojau informacijos po J. Statkevičiaus pasisakymų. Pasisakymai tikrai nekorektiški ir tikrai žeidžiantys. Tegul jis mane pasivedžioja po Palangą ir parodo, kur visa tai yra. Ką reiškia tualetai uždaryti? Yra tualetų darbo laikas ir tualetai pajūryje dirba iki 20 val. Prie kopų – iki 22 val. Centriniai tualetai dirba iki 23 val. Nei aš, nei mano darbuotojai neina į kopas daryti. Tai kas padaro? Ne tie patys žmonės, kurie suvažiuoja?“ – klausė jis.

„Palangos komunalinio ūkio“ direktorius G. Valinevičius mano, kad klausimą reikėtų kelti dėl pačių žmonių kultūros, o ne dėl infrastruktūros trūkumo.

„Aišku, jos reikia, bet tam reikia daug lėšų ir pastovaus planavimo. Reikia priversti komunikacijas, kad pastatytų tualetus. Aišku, daug kas kalba apie Latviją, kurioje yra biotualetai, tačiau jos pajūris – 300 m. Tačiau, jei būtume pastatę biotualetus, tai po pirmadienį ir antradienį praūžusios audros visi tualetai plaukiotų jūroje. Yra tam tikros inžinerinės ir gamtinės sąlygos, pagal kurias mes turime prisitaikyti ir dirbti“, – LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sakė G. Valinevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)