Su kuo visų pirma asocijuojasi žodis „mafija“? Dar prieš gerą dešimtmetį visi būtų paminėję Siciliją, Alą Kaponę ir „Krikštatėvį“. Tačiau XXI amžiuje viso pasaulio televizorių ekranus apraizgė naujas mafijos tinklas - „Sopranai“.

Nėra nė vieno, kuris nežinotų šio jau legenda tapusio serialo ir pagrindinio jo herojaus storulio Tonio Soprano. Daugybė žmonių ir Lietuvoje su baiminga pagarba ir detektyvų mylėtojų azartu laukdavo kiekvienos „Sopranų“ serialo serijos. Deja, istorija apie amerikiečių šeimą, užsiimančią ne visai švariais reikalais, baigėsi.

Tačiau kino istorija šio serialo tikrai neužmirš. Daugybė „Emmy“, „Auksinių gaublių“ ir kitų apdovanojimų liudija, kad Tonis Soprano ilgam išliks vienu mylimiausių „mafijozų“. O koks Tonis yra realybėje?

Aktorius J. Gandolfini, sukūręs nervingo šeimos tėvo ir mafijos boso vaidmenį, ir realiame gyvenime yra pakankamai paslaptinga asmenybė. Jis labai retai duoda interviu, niekada nepasakoja apie savo moteris ir tikrąją šeimą. Tačiau viena apie Jamesą galima tikrai pasakyti: šis aktorius yra tiesiog sutvertas vaidinti piktadarius.

Visi įsimintiniausi jo personažai – iš prigimties blogi žmonės. Filme „8mm“ – tipas, pamišęs dėl pornografijos, žmoną mušantis nusikaltėlis trileryje „Tikroji meilė“ („True Romance“) pagal Quentino Tarantino scenarijų, homoseksualus samdomas žudikas garsiojoje juostoje „Meksikietis“ („The Mexican“), sadistas kalėjimo prižiūrėtojas „Paskutinėje tvirtovėje“ („The Last Castle“) ir, aišku, Tonis Sopranas.

Gal J. Gandolfini ir pats yra piktas itališko kraujo storulis, kuriam svetimas humoro jausmas?

Mušeika su diplomu

Jameso biografija tai ir paneigia, ir patvirtina. Aktorius gimė Vestvudo mieste, Naujojo Džersio valstijoje. Jo tėvai – emigrantų iš Italijos vaikai, kuriems Amerikoje reikėjo labai sunkiai dirbti, kad sūnus galėtų gauti tinkamą išsilavinimą.

J. Gandolfini mama Joan buvo mokyklos valgyklos darbuotoja, o tėvas Jamesas – statybų inžinierius. Gal sunku patikėti, tačiau mokykloje Jamesas jaunesnysis buvo labai sportiškas jaunuolis, žaidęs krepšinį už mokyklos rinktinę. Tuo pačiu metu jis vaidino mėgėjiškuose jaunimo teatro būreliuose.

Baigęs universitetą jaunuolis įgijo humanitarinių mokslų bakalauro laispnį, tačiau dirbti mokslinio darbo nepanoro.

Atvirkščiai!

Jau tada Jamesas buvo žinomas kaip geras mušeika, tad priaugęs šiek tiek svorio įsidarbino apsaugininku viename ne pačios geriausios reputacijos bare.

Nepanašu į „mafijozo“ karjeros pradžią?

Tada jums bus smalsu sužinoti, kad jaunasis Gandolfini nuo apsauginio greitai pakilo iki barmeno, vėliau naktinio klubo vadybininko, o dar vėliau... buvo išmestas į gatvę, nes siekė tapti klubo savininku! Negi neprimena „Sopranų“?

Vėliau mušeika humanitaras išvažiavo ieškoti laimės į Niujorką. Vieną rytą neturėdamas ką veikti jis nuėjo „palaikyti kompanijos“ savo bičiuliui, stojančiam į teatro mokyklą. Stambus, tvirto sudėjimo Jamesas buvo priimtas ir jau po poros metų vaidino Niujorko Brodvėjaus scenoje!

Tačiau ilgai joje neužsibuvo, nes Holivudui prireikė stambių aktorių, galinčių įtikinamai suvaidinti mušeikas, banditus ir italiūkščius verteivas. Kas žino, kuo dabar būtų tapęs karštakošis Jamesas, jei nebūtų stojęs į teatro mokyklą...

„Sopranai“? Kažkokia nesąmonė...

„Pamenu, pamačiau scenarijų ir pradėjau kvatotis. Pasakiau, kad niekada nesugebėčiau sukurti tokio vaidmens, – apie kvietimą filmuotis „Sopranuose“ viename iš retų interviu pasakojo J. Gandolfini. – Tikrai maniau, kad jie paims vaidinti kokį nors... na žinote... kitokį nei aš. Mandagų, gerai atrodantį, liesą „mafijozą“, bet tik ne mane! Juk tokių serialų anksčiau nėra buvę. Maniau, kad tai gryna nesąmonė! Storas italas šiuolaikinėje Amerikoje užsiimantis šiukšlių verslu, mušantis žmones ir dar vaikštantis pas psichoterapeutą?! Kas galėtų žiūrėti tokią kvailystę? Kita vertus, aš labai tingėjau... Juk įsivelti į serialą, tai ne nusifilmuoti filme!“

Tačiau būtent dėl žemiško, problemomis aptekusio Tonio Soprano personažo šis serialas ir tapo vienu populiariausių per visą istoriją.

„Ilgainiui Tonio svoris tapo labai svarbus. Aš negalėjau suplonėti, nes vos tik netekdavau svorio, netekdavau dalies Tonio. Imdavau kitaip vaikščioti, kitaip kvėpuoti... O Tonis – storas „bičas“ ir taškas!“ – pasakojo į rolę įsijautęs aktorius.

Aplankius netikėtai šlovei ir pripažinimui, J. Gandolfini ėmė gyventi kaip tikra Holivudo žvaigždė. Jis persikraustė į prabangų namą Niujorke, prisistatė vilų Kanados ežerų salose, šalia aktoriaus ėmė šmėžuoti gražių jaunų merginų kūnai, nors dauguma žinojo, kad Jamesas turi žmoną Marcellą Wudarski ir sūnų Michaelą.

Tris „Emmy“ už vaidybą laimėjęs aktorius įsigijo ir naują aistrą – motociklus. Jis nusipirko brangius „Harley Davidson“ ir „Vespa“ motociklus ir ėmė gąsdinti ne tik Niujorko gatvių eismo dalyvius, bet ir „Sopranų“ kūrėjus.

Ne veltui. J. Gandolfini reguliariai patekdavo į avarijas, o po vienos iš jų net atsigulė į ligoninę rimtai kelio operacijai. Tada dručkis motociklu „patikrino“ miesto taksi automobilio tvirtumą. Dėl to net teko atidėti naujo „Sopranų“ sezono pradžią!

Po moterį – kas ketveri metai

Kai tik apie aktorių ėmė sukinėtis žavios damos, Jameso santuoka išklibo. Nors visą informaciją apie asmeninį gyvenimą J. Gandolfini kruopščiai slėpė (paparacai bijodavo per dažnai artintis prie mušeikos namų), galiausiai jis turėjo pripažinti, kad su žmona nebegyvena, o 2002 metais paskelbti ir apie skyrybas.

Santuokoje su Marcella Jamesas nugyveno beveik ketverius metus, o jų sūnui Michaelui – jau aštuoneri. Dar ketverius metus truko romanas su kino studijos darbuotoja Lora Somoza. Jamesas ir Lora susipažino 2001 metais filmuojant „Meksikietį“. Nors pora buvo susižadėjusi, 2005 metais jų keliai išsiskyrė.

Na, o pačioje praėjusių metų pabaigoje į viešumą iškilo žinia apie dar vienas dručkio J. Gandolfini sužadėtuves. „Sopranų“ žvaigždė pasipiršo savo draugei, buvusiam modeliui Deborah Lin. Tai jis padarė per romantišką kalėdinę kelionę į Bahamų salas. Džiaugsmingai sujaudinta Deborah atsakė „taip.“

Porai artimas šaltinis spaudai sakė: „Jie labai džiaugiasi ir nekantrauja kuo greičiau sutvirtinti savo meilę santuoka. Jie jau dvejus metus kartu ir abu pasirengę žengti toliau.“ Toliau? Aktoriaus biografija sako, kad tas „toliau“ bus dar dveji metai kartu, o tada lauksime naujos išrinktosios.

Džiugu, kad šiais metais turėsime progą įvertinti J. Gandolfini, vaidinantį sau nebūdingą vaidmenį. Pagaliau aktoriui pavyko gauti ne nusikaltėlio rolę. Kol kas dar neskelbiamo pavadinimo filme Jamesas suvaidins legendinį amerikiečių rašytoją Ernestą Hemingway audringiausiais jo gyvenimo metais.

Be kita ko, J. Gandolfini dirba su dokumentine juosta „Irako okupacija“ („Occupation Iraq“), kurioje pasakojama apie Irake kariaujančius karius ir jų grįžimą namo. Tad gal su „Sopranais“ baigėsi ir „blogiuko“ Jameso istorija? Nuo šiol gerietis?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo.
Žurnalas „Klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)