Netrukus po to, kai buvo išdalinti M.A.M.A apdovanojimai, socialiniuose tinkluose pradėjo sklisti vaizdo įrašas, kuriame Jessicos Shy ir Elayork daina „Pasaka“ buvo pradėta lyginti su užsienio atlikėjo Riles kūriniu „In the Jungle“.

Jessica Shy ir Elayork – „Pasaka“:

Riles – „In the Jungle“:

Pro akis tai nepraslydo ir atlikėjui Stanislavui Stavickiui-Stano. Žinomas vyras teigė, kad Jessicos Shy dainos motyvas yra beveik identiškas Riles.

„Tai vogė ar nevogė? Jei reiktų vertinti panašumą – viskas akivaizdu.

Introinstrumentalas beveik identiškas, pagrindinis dainos motyvas beveik identiškas. Variantai? Panaudojo tą patį semplą, todėl viskas čia legalu. Tai koks nors klasikinis kūrinys – viskas legalu.

„Nukosėjo“ netyčia, tai reiks prisipažinti. Tyčia nukosėjo – labai blogai... Teks aiškintis su originalo autoriumi.

Autoriui visada turi būti atlyginta. Originalas įkeltas prieš šešerius metus. Nors nepaneigsiu, Džesika sudainavo tikrai gražiau už originalą. Nu tai laukiam autorių paaiškinimų“, – rašė S. Stavickis-Stano.

Delfi dėl šios situacijos bandė susisiekti su Jessicos Shy vadybininku, tačiau nesėkmingai. Kai gausime jo komentarą, publikaciją papildysime.

Anksčiau Delfi asociacijos LATGA direktorė Laura Baškevičienė teigė, kad plagiato sąvokos LR Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas nepateikia. Tačiau bendrąja prasme plagiatas yra suprantamas kaip svetimo autorių teisių objekto ar jo dalies neteisėtos kopijos padarymas ir pateikimas kaip savo. Iš esmės plagiatą galima apibrėžti kaip autorių teisių objekto autorystės (visos ar dalies) pasisavinimą pažeidžiant tiek turtines, tiek neturtines autoriaus teises.

„Kadangi plagijavimas yra ne tik autoriaus turtinių teisių (jas autorius gali būti patikėjęs kolektyviai administruoti kokiai nors organizacijai), bet ir asmeninių neturtinių teisių pažeidimas, tik pats autorius turi teisę spręsti, kokių veiksmų imsis pažeidimui pašalinti.

Kilus ginčui dėl autorystės, autorius gali kreiptis į teismą. Teismas paprastai paskiria ekspertizę, kurios metu atitinkamos meno srities ekspertai padės nustatyti, ar kūrinys buvo nukopijuotas.

Originalaus kūrinio autorius, kurio teisės buvo pažeistos, gali reikalauti atlyginti turtinę ar neturtinę žalą, paskelbti apie pažeidimą spaudoje ar sumokėti kompensaciją. Taip pat už neteisėtą kūrinio atgaminimą ar viešą paskelbimą gali grėsti administracinė atsakomybė: bauda nuo 280 iki 600 eurų (Administracinių nusižengimų kodekso 122 str.), o už autorystės pasi­savinimą – netgi baudžiamoji atsakomybė (Baudžiamojo kodekso 191 str.)“, – pažymėjo L. Baškevičienė.

Delfi primena, kad penktadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko didžiausias lietuviškos muzikos renginys – „M.A.M.A.“ apdovanojimų ceremonija. Tą vakarą buvo pagerbti ryškiausi atlikėjai ir grupės, kurie 2023-iaisiais paliko ryškų pėdsaką, – jiems tradiciškai įteiktos statulėlės.

M.A.M.A raudonojo kilimo akimirkos – vaizdo įraše:

Sausio 26 dieną įvykusios „M.A.M.A.“ apdovanojimų ceremonijos vairas patikėtas netikėtam duetui – vedėjais tapo viena ryškiausių šalies dainininkių Monika Liu ir vienas geriausių šalies humoristų bei televizijos laidų vedėjų – Justinas Jankevičius.

Renginio svečiai:

Jau anksčiau organizatoriai buvo atskleidę ir dalį ceremonijoje pasirodysiančių atlikėjų, tarp kurių – legendinės grupės „Hiperbolė“ nariai, Vaidas Baumila, Rokas Yan, Evgenya Redko, Inga Jankauskaitė. Įspūdingus pasirodymus „M.A.M.A.“ scenoje surengė viena garsiausių šalies indie pop muzikos grupių „Sisters On Wire“, garsiausias šalies didžėjus – Jovani, scenoje savo hitus pristatė atlikėjai Remis Retro bei Jurijus. Ugningą šou pirmą kartą didžiojoje scenoje surengs roko grupė „Mėlyna“, reperis Proflame. Taip pat scenoje žiūrovai išvydo išskirtinį alternatyvios muzikos kūrėjos Rūtos MUR pasirodymą, grupę „Žemaitukai“ bei kitus.

„Muzikos apdovanojimų ceremonija – tai dinamiškas, kupinas netikėtumų ir nesuvaidintų emocijų vakaras. Kiekvienais metais žiūrovus stengiamasi pradžiuginti įspūdingais pasirodymais ar net netikėtais sugrįžimais. Šie metai nėra išimtis. Jau kuris laikas didžiulė profesionalų komanda rengia įsimintiną reginį, kurį išvysime jau kitą penktadienį Kaune“, – dar iki renginio intrigavo organizatoriai.

Renginio akimirkos – galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)