DELFI primena, kad JAV nepriklausomybės diena pasaulyje yra švenčiama liepos 4-ąją. Nepriklausomybės diena yra federalinė JAV šventė. Jos metu paminimas 1776-ųjų liepos ketvirtos dienos Nepriklausomybės deklaracijos priėmimas. Mūsų šalyje ši šventė minima jau 24 metus iš eilės.

Ši šventė visuomet lydima linksmybių, karnavalų, koncertų ir įspūdingų fejerverkų. Tą dieną JAV šeimos iškylauja, kepa mėsą ant grotelių, politikai sako kalbas, dalyvauja iškilmingose ceremonijose. Šventės metu įvairios erdvės, skverai ir pastatai dekoruojami JAV vėliavos spalvų - raudonos, mėlynos ir baltos - dekoracijomis. Šių akcentų netrūko ir iškilmių sostinėje metu - stalus puošė vėliavos spalvų gėlių kompozicijos, vaišėmis nukrauti stalai buvo dekoruoti baltos ir mėlynos spalvų staltiesėmis. Skambėjo garsiausi praėjusio šimtmečio amerikietiški hitai.

Šventės metu ambasadorė Deborah A. McCarthy pasveikino susirinkusiuosius. Ji pasidžiaugė glaudžia Lietuvos ir JAV draugyste ir pabrėžė jos svarbą šiuo pasaulį krečiančių neramumų metu. Ambasadorė nepraleido progos pajuokauti ir apie ketvirtadienio vakarą vyksiančias futbolo varžybas tarp JAV ir Vokietijos vienuolikių. Baigdama savo kalbą, ambasadorė paragino visus svečius pakelti taures - Operos ir baleto teatro vestibiulyje suskambo gausybė taurių ir Deborah A. McCarthy ir lietuviškas jos sveikinimas „į sveikatą“.

Taip pat buvo surengta JAV karinių vėliavų pagerbimo ceremonija - jas įnešė JAV karinio jūrų laivyno pėstininkai. JAV ir Lietuvos Respublikos himnus atliko Artūro Noviko džiazo mokyklos grupė „„Jazz Island““.

Šventėje apsilankė aukšti šalies valdžios pareigūnai, Seimo nariai, ministrai, prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius su žmona Janina, žiniasklaidos priemonių vadovai, verslininkai bei kiti garbūs svečiai, kurių į iškilmes buvo pakviesta daugiau nei 500. Bene kiekvieną jų pasitiko ir pasveikino pati ambasadorė Deborah A. McCarthy, taip pat – ambasadorės pavaduotojas Robertas Silbersteinas bei gynybos atašė Jeffrey L. Jennette.

Liepos 4-osios minėjimo iškilmių akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)