Toddui Kozeliui, tam pačiam, kuris vėliau vedė jauną šviesiaplaukę lietuvaitę Ingą Kozel po 2010-aisiais įvykusio išsiskyrimo su žmona Ashley, Floridoje veikiančio specializuoto šeimos bylų teismo teisėjas nurodė sumokėti solidžią sumą buvusiai sutuoktinei.

Remiantis Floridos apeliacinio teismo dokumentais, ši priemonė pritaikyta dėl T. Kozelio nesugebėjimo laiku perduoti daugiau nei 23 mln. anksčiau jam priklausiusios įmonės „Gulf Keystone Petroleum“ akcijų, nors tokia sąlyga yra numatyta 2012-aisiais sudarytoje skyrybų sutartyje.

Kaip rašo „New York Post“, 1992-aisiais už T. Kozelio ištekėjusi Ashley tvirtino dėl šitokios delsos patyrusių nuostolių, mat buvo priversta parduoti nuosavas akcijas, kai rinka buvo pakilusi. Teisėjas su tokiais argumentais sutiko, tačiau T. Kozelis mėgino ginčytis ir teigė, kad šis neturi teisės spręsti su sutarties pažeidimais susijusių klausimų.

T. Kozelis tvirtina, kad Ashley perduotų akcijų vertė – daugiau nei 100 mln. dolerių (90,3 mln. eurų), o Ashley teigia jas buvus vertas daug mažiau.

Prieš kelias dienas Floridos Antrosios apygardos apeliacinis teismas pritarė T. Kozeliui, teigusiam, kad priimti sprendimus remiantis Ashley tvirtinimais nėra šeimos bylų teismo teisėjo jurisdikcija. Dėl buvusios sutuoktinės pretenzijų, esą, turėtų būti užvesta nauja byla civiliniame teisme.

„Šeimos bylų teismas neturi teisės priimti sprendimų, susijusių su piniginių nuostolių atlyginimu, kaip kad padarė“, – nurodė apeliacinio teismo teisėjas trečiadienį išduotoje nutartyje.

Iki sprendimo įsigaliojimo Ashley advokatams dar liko paskutinė galimybė apginti savo pozicijas.

„Ashley Kozel elgesys su buvusiu vyru yra pasibaisėtinas“, – sakė T. Kozelio advokatas Jeffrey Crockettas.

„Nuo tada, kai jis dar kartą vedė, ji ir visa jai talkinančių teisininkų komanda nusiteikė vendetai. Buvo rastas Floridoje dirbantis teisėjas, sutikęs, net norėjęs, ignoruoti faktus ir padėti apjuodinti T. Kozelį. Tačiau faktai ir įstatymai paėmė viršų, – dėstė J. Crockettas. – Su A. Kozel ir jos advokatu T. Kozelis dabar elgsis pasinaudodamas turimomis teisinėmis galimybėmis.“

Pasak Ashley advokato Zachary Potterio, šis laimėjimas tėra nedidelis procedūrinis pasiekimas begalės T. Kozeliui nepalankių sprendimų kontekste: juk yra nustatyta, kad T. Kozelis apgavinėjo teismą, pvz., pateikė suklastotus dokumentus ir siekė sumenkinti teismo autoritetą.

„Teismo procesą T. Kozelis siekia paversti sensacija, bet iš esmės yra asmuo, paprasčiausią disputą dėl sutarties pavertęs apgavyste valstijos ir federaliniame teismuose“, – sakė Z. Potteris.

Pernai gruodį federalinis teismas iškėlė T. Kozeliui baudžiamąją bylą, kurios pagrindas – menamas bandymas apgauti Ashley ir pasisavinti dešimtis milijonų dolerių slepiant akcijas užsienyje ir leidžiant pinigus prabangiems apartamentams Čelsio rajone. Savo kaltės T. Kozelis nepripažino, bet bylos nagrinėjimas dar nesibaigęs.

„Niujorke inicijuotas teisminis persekiojimas baudžiamąja tvarka, tiesą sakant, yra pagrįstas nepriklausomu JAV teisingumo departamento nutarimu, kad T. Kozelio elgesys prieštarauja federalinei baudžiamajai teisei, ir nėra kaip nors susijęs su Floridos santuokos teise“, – sakė J. Potteris.

Tačiau dar vienas T. Kozelio advokatas Kendallis Coffey (buvęs Floridos federalinis prokuroras) nurodė, kad naujasis nutarimas gali turėti įtakus baudžiamiesiems kaltinimams, su kuriais jo klientui tenka susidurti, kadangi jie pagrįsti prielaida, esą T. Kozelis apgaulės būdu pasisavino pinigus, kuriuos buvo skolingas Ashley.

„Vis dėlto apeliacinis teismas dabar nurodė, kad T. Kozelis sumokėjo buvusiai sutuoktinei 29 mln. dolerių (26 mln. eurų) daugiau, nei buvo reikalauta“, – sakė K. Coffey.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)