Harvardo universitetą baigusi buvusi diplomatė Masako kartu su imperatoriumi Akihito ir kitais imperatoriškosios šeimos nariais tradicinės Naujųjų metų ceremonijos metu iš rūmų balkono pasveikino tūkstančius čia susirinkusių žmonių, kurių dauguma mojo Japonijos vėliavėlėmis.

Dramblio kaulo spalvos kostiumėliu ilgomis rankovėmis vilkinti 42 metų Masako šypsojosi ir mojo ranka susirinkusiems.

Pirmą kartą per pastaruosius trejus metus princesė dalyvavo ir sekmadienį rūmuose surengtoje Naujųjų metų ceremonijoje.

Masako gydytojas gruodį sakė, kad princesės sveikata taisosi, tačiau paragino būti kantriems, sakydamas, kad jos fizinė būklė vis dar išgyvena pakilimus ir nuosmukius, ją lengvai gali paveikti dvasinis ir fizinis stresas.

Pasak karališkosios šeimos stebėtojų, pagrindinė princesės Masako ligos priežastis - jai daromas spaudimas pagimdyti vyriškos lyties įpėdinį. Masako ir jos vyras karališkasis princas Naruhito turi tik dukterį Aiko, kuriai gruodį suėjo ketveri metai.

Japonijos įstatyme numatyta, kad pretenduoti į sostą gali tik vyrai, tačiau naujienų agentūra "Kyodo" sekmadienį pranešė, kad vyriausybė 2006 metų kovą ketina pateikti parlamentui įstatymo projektą, kuris suteiktų moterims tokias pat teises į sostą.

Tačiau "Kyodo" pridūrė, kad konservatyvieji įstatymų leidėjai gali pateikti priešingą įstatymo projektą, norėdami išsaugoti, jų manymu, jau 2000 metų gyvuojančią nenutrūkstamą vyriškąją liniją.

Per pastaruosius 40 metų imperatoriškojoje šeimoje negimė nė vienas berniukas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją