V. Cololo: nesmerkiu, bet aš tokiomis taisyklėmis gyventi negaliu

Ir lietuviško, ir graikiško kraujo turintis Vitalijus Cololo vos išgirdęs klausimą tarė, kad turi savo nuomonę, nors ji šiuo metu „nėra madinga“. „Vaikštau į bažnyčią ir toks gyvenimo būdas, kaip mano, nėra teisiamas. Mano šeima yra pusiau lietuviška, pusiau graikiška. Graikų šeimoje tėvas yra šeimos galva, o mano mama yra žemaitė, mano senelis buvo zakristijonas, todėl mano šeimoje yra gilios tradicijos. Paskaitykite, kokios yra gilios tradicijos, ir jūs žinosite mano atsakymą“, – į klausimą, ar jis palaiko idėją įteisinti vienos lyties asmenų santuokas, atsakė Vitalijus.

Vitalijus Cololo

„Nei Biblijoje, nei šventuosiuose raštuose tai nebuvo skatinama. Ir aš to laikausi, tai per amžius perduodama. Nors tas dalykas tegul lieka šventu, – kalbėjo Vitalijus. – Mes visi labai skubame nusigręžti nuo tikėjimo. Mes ir taip pradėjome vienas kito nekęsti. Be tikėjimo mes niekas. Bet tai yra tik mano nuomonė – aš gyvensiu teisingai. Taip, kaip parašyta Biblijoje. Taip, kaip mane nuo vaikystės mokė ir žemaitiška, ir graikiška šeima.“

Tiesa, savo nuomone pasidalijęs Vitalijus pridūrė, jog nesmerkia tų, kurie galvoja kitaip: „Nesmerkiu, bet aš tokiomis taisyklėmis gyventi negaliu ir taip neauklėsiu savo vaikų. Nors savo vaiko nesmerksiu, bet, jei mano vaikas pasirinks kitą kelią, reiškia, aš nesugebėjau vaikui duoti tiek tikėjimo, kad jis pasirinko kitą kelią. Man užteko, kiek man davė mano giminės, kad aš laikyčiausi senų tradicijų“.

J. Arlauskaitė-Jazzu: teisės turi būti lygios kiekvienam žmogui

Dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu yra jau ne kartą garsiai palaikiusi lygias teises. „Manau, kad teisės turi būti lygios kiekvienam žmogui“, – įsitikinusi Jazzu.

„Man tai tiesiog atrodo kaip savaime suprantamas dalykas. Jei žmonės nori tuoktis, tai tegu tuokiasi. Labai daug žmonių iš Lietuvos važiuoja įteisinti savo santuokų ten, kur legalu, – DELFI kalbėjo Justė ir pridūrė, jog ir pati yra ne kartą dalyvavusi tokiose lietuvių vestuvėse, tačiau ne čia, Lietuvoje, o užsienyje. – Esu už progresyvų mąstymą, man kiekvienas žmogus yra toks pat žmogus.“

Justė Arlauskaitė – Jazzu

„Homofobija nesumažės per mėnesį, tai turi būti tikslingas planas, kaip edukuoti žmones, – kalbėjo Justė. – Tikiu, kad visuomenė yra pakankamai išsilavinusi tokiam svarbiam žingsniui.“

G. Drukteinis: kas mes tokie, kad galėtume smerkti ar prieštarauti?

„Aš labai už tokias santuokas. Geriau jų būtų nei nebūtų“, – konkrečiai į klausimą atsakė Giedrius Drukteinis.

Jo tikinimu, kiekvienas asmuo turi turėti teisę juridiškai įteisinti savo santykius. „Istorine prasme, santuoka yra juridinio statuso suteikimas dviem žmonėms į turtą ar kažkokią informaciją, kuri yra prieinama tik juridiškai įteisintiems šeimos nariams. Man atrodo, visai logiška, kokios lyties asmenys bebūtų, įteisinti tai, kad jie būtų teisiniu pagrindu šeimos nariai, – kalbėjo G. Drukteinis. – Prie viso to reiktų pridėti žmogaus teisių aspektą. Jei vienos lyties asmenys nori tokios savo santykių formos, tai kodėl gi ne? Kas mes tokie, kad galėtume smerkti ar prieštarauti?“

Giedrius Drukteinis

Pasidomėjus, kaip, jo nuomone, į tai reaguotų visuomenė, Giedrius laikėsi nuomonės, kad didelio pasipriešinimo tikėtis tikrai neverta. „Visa tai greitai nurims ir taps vakar dienos žiniomis bei neatsiejama mūsų kasdienybės dalimi“, – šyptelėjo pašnekovas.

Ir nors G. Drukteinio nuomone, mūsų visuomenėje vis dar galima rasti ir homofobijos, ir kitokių baimių bei neapykantų, jis tiki: „Esame paklusni visuomenė ir bet kuriuo atveju, kad ir kokios naujovės, prieštaraujančios mūsų tradiciniam ir konservatyviam pasaulio įsivaizdavimui atsirastų mūsų gyvenime, ką tie lietuviai iš principo gali padaryti? Pasipiktinti keliolikai valandų? Bet po to viskas nurims ir visi izmai taip ir liks tūnoti mūsų pasąmonėje“.

DELFI primena, jog didžiojoje idėjų ir pokyčių konferencijoje „Idėja Lietuvai“, kuri vyks 2018 m. vasario 1 d. parodų ir konferencijų centre „Litexpo“, bus paskelbtos trys idėjos Lietuvai. Visas trisdešimt idėjų, iš kurių šiuo metu renkamos trys, galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (403)