„Aš sveikas žmogus. Su virusais žmonija gyvena tūkstančius metų. Ir šitie peršalimo ligas sukeliantys virusai, rudenį ar pavasarį – buvo visada. Vaikai kosėjo, snargliavo, sovietmečiu sirgo virusinėmis ligomis. Visi seni žmonės, net mano mamytė, prieš mirtį suserga plaučių uždegimu ir miršta. Dabar šita pandemija yra nusikaltimas prieš žmogiškumą. Mūsų vyriausybę ir prezidentą, vykdantį Klauso Schwabo klaną, kur jo knyga „Covid-19 didysis nunulinimas”... Palaukit, čia labai svarbu. Tegu šitie nuliai, nusikaltėliai... Reikia atgaivinti. Reikia atgaivinti Lukiškių kalėjimą ir iki teismo po vieną susodinti, kad jie nesusitartų“, – siūlė protesto prie Seimo organizatorė, iki galo neišklausydama žurnalistės klausimų.

Negana to, tiesioginiame eteryje Vilniaus miesto mero patarėją Karolį Žukauską laidos dalyvė pavadino „bomžu“.

„Man buvo pasiūlyta po Vilniaus mero Šimašiaus patarėjo Roberto Žukausko straipsnio, kai jis mane su advokatu gerbiamu Kęstučiu Skrebiu užsipuolė kažkokioj stoties... aš net nežinau ten.. Kaip Skrebys pavadino, knaipėj, reikalaudamas galimybių paso. Padavėja klausia: „Turit galimybių pasą?“. Sakau: „Mes visi žmonės turim galimybes“. Pripuolė, pradėjo šaukti. Mes galvojome, kad koks bomžas. Pasirodo, jis – mero patarėjas“, – kalbėjo laidos viešnia ir, traukdama popieriaus lapą pranešė paskaitysianti pluoštą sau adresuotų piktų komentarų, kurių sulaukė po K. Žukausko vieša žinute feisbuke.

Besiruošiant skaityti, vedėja R. Tapinienė, norėdama suvaldyti diskusiją bei leisti pasisakyti ir kitiems laidos dalyviams, turintiems temą atitinkančių argumentų, ši to padaryti neleido ir pakeltu tonu kartojo: „Palaukite, dabar aš kalbu“.

Į aštrų epitetą feisbuko paskyroje po laidos sureagavo ir pats mero patarėjas.

„Sveiki, būsiu bomžas Robertas. P.S.: labai džiaugiuosi LRT sprendimu užsiimti bedarbių mokytojų reintegracija į visuomenę. Nors ir nepadės tai, bet va mums visiems džiaugsmo akims paduoda“, – feisbuke rašė K. Žukauskas.

Nepaisant kitų laidos dalyvių, ekspremjero Sauliaus Skvernelio buvusio patarėjo, tinklalaidžių kūrėjo Skirmanto Malinausko, Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo pastebėjimų, kad tokiomis sąlygomis diskutuoti kultūringai neįmanoma, viešnia ir toliau trukdė svaidydamasi fraze: „Gana meluoti“.

Laidoje dalyvavusi Vilniaus universiteto, teisės fakulteto dėstytoja Liudvika Meškauskaitė, gavusi progą pasidalinti nuomone, taip pat pastebėjo, kad viso filmavimo metu neranda galimybės kultūringai paaiškinti savo pozicijos.

„Man labai gaila, kad tokiu rimtu klausimu, kuomet galėtume kalbėti su Dainiumi Žalimu teisiniais argumentais, mes tiesiog neturime galimybių tos nuomonės išreikšti. Jums teks organizuoti kitą laidą. Todėl, kad tai yra sumaišyti žanrai. Tiesiog dalykiškai pakalbėti ir atsakyti gerbiamam Sinkevičiui apie tai, kokias jis idėjas iškėlė dėl tariamo įstatymo, aš šiandien neturiu galimybės“, – pasisakė teisininkė.

Užduodant klausimą, ar tikslinga į tiesioginę transliaciją kviesti prieštaringai pasisakančius asmenis, „Delfi“ kreipėsi komentaro į LRT atstovus.

„Viena iš visuomeninio transliuotojo misijų yra atspindėti įvairias nuomones ir skatinti diskusijas tarp skirtingiausias nuomones turinčių žmonių. Visi mato, kad šiuo metu Lietuvos visuomenėje susiduriama su stipriu susiskaldymu tarp skirtingas nuomones turinčių žmonių. Statistika rodo, kad nuo 20 iki 25 proc. visuomenės nėra linkusi vakcinuotis nuo COVID-19, o taip pat su galimybių pasu įvedamus ribojimus laiko žmogaus teisių pažeidimu. Tokia didelė žmonių dalis negali būti palikta – turi būti suteikta teisė diskutuoti su ekspertais, išgirsti argumentus, toks ir yra laidos „Lietuva kalba“ tikslas.

Rugpjūčio mėnesį prie Seimo vykęs mitingas parodė, kiek daug žmonių šalyje kritiškai vertina Vyriausybės įvedamus ribojimus. Todėl į laidą buvo pakviesta Astra Genovaitė Astrauskaitė, kuri ir yra oficiali mitingo organizatorė, būtent jos vardu savivaldybė išdavė leidimą rengti mitingą. Laidoje taip pat dalyvavo ir Seimo narys Dainius Kepenis, kuris yra vienas aktyviausių Vyriausybės įvesto galimybių paso ir būsimų nepasiskiepijusių asmenų ribojimų kritikas ir taip pat mitinge kalbėjęs Seimo narys.

Tai, kad laidos svečiai ir turinys sukėlė aštrias, intelektualias ir labai įdomias diskusijas viešojoje erdvėje, tik įrodo, kad mums pavyko užčiuopti visuomenės nervą ir norą rasti atsakymą į klausimą, kaip, su kuo ir kokia forma reikia ar nereikia megzti dialogą, ar jis apskritai įmanomas“, – „Delfi“ komentavo LRT atstovai.

Socialiniuose tinkluose po laidos pasirodė ne vienas laidos vertinimas. Cituodamas atvejį iš Alex Boese knygos „Elephants on Acid“ pasisakė ir buvęs diplomatas, rašytojas Aidas Puklevičius.

„Prieš daugel metų, 1962 m., Oklahomos miesto zooparko mokslininkams šovė į galvą visiškai nupušusi idėja suleisti drambliui LSD ir pažiūrėti, kas bus. Šis briedas yra įtrauktas į keisčiausių mokslo eksperimentų dvidešimtuką. Bet dabar žiūriu LRT laidą su gerb. mokytoja bei gerb. ekečių nardytoju, ir pradedu manyti, kad dramblys + LSD atveria nežabotus horizontus mokslui“, – rašė A. Puklevičius.

Nuomone socialiniame tinkle dalijosi ir „Humoro klubo“ komikas, televizijos laidų vedėjas Paulius Ambrazevičius.

„Žiūriu dabar „Lietuva kalba“ su liūdnai pagarsėjusia mokytoja Astra, Dainium Kepeniu ir kitais ir džiaugiuosi, kad net ir ne rinkiminiais metais galima pamatyti marginalų visuomeninio transliuotojo eteryje! Tik gaila, kad nei Kepenis, nei mokytoja Astra neturi patalpų balso, net krūpteliu vietomis“, – rašė P. Ambrazevičius.

Po laidos socialiniuose tinkluose pasirodė ir memų – fantazijos nešykštėjo „Geležinė lapė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1934)