Tiesa, JAV prezidentas Joe Bidenas vakarienę LR Prezidentūroje praleido. Kaip praneša nbcnews.com, Baltųjų rūmų atstovai patikino, kad J. Bideno darbotvarkė itin užimta – prezidentas ruošiasi svarbiai kalbai, kurią sakys trečiadienį.

Tačiau į istorinį priėmimą atvyko kitų šalių vadovai – tarp jų ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis su Olena Zelenska.

Į priėmimą renkasi garbūs svečiai:

„NATO viršūnių susitikimo Vilniuje programos dalis yra oficialus NATO valstybių vadovų priėmimas Prezidento rūmuose. Priėmimas vyks Prezidento rūmų Baltojoje salėje. Šiame priėmime su vaišėmis dalyvaus viršūnių susitikimo dalyviai su savo antrosiomis pusėmis – apie 80 asmenų“, – teigė jis.

36 tūkst. eurų (su PVM) vertės sutartį dėl maitinimo organizavimo ir aptarnavimo paslaugų su „Monus“ valdančia bendrove „Zizi namai“ Prezidento kanceliarija pasirašė birželio 12-ąją. Joje numatyta, kad liepos 11-osios protokolinė vakarienė prasidėjo apie 19.30 val. ir truks maždaug 2,5 val.

Jos metu planuojama patiekti ruginės arba plikytos duonos, plakto sviesto, šaltąjį patiekalą (žuvų, paukštienos arba vegetarišką), karštąjį patiekalą su garnyru (mėsos arba vegetarišką), desertą, alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų.

Protokolinės vakarienės vietą ketinama dekoruoti vienu stiliumi, atitinkančiu priėmimo tipą ir paskirtį, derančiu prie istorinio Prezidento rūmų interjero.

Renginio metu planuojamas ir koncertas. Pasak prezidento atstovų, muzikinėje priėmimo programoje skambės specialiai NATO viršūnių susitikimui Vilniuje parašytas kūrinys „ The Vilnius Summit“. Jį atliks kūrinio autoriai – violončelininkas Justas Kulikauskas, multiinstrumentalistas Saulius Petreikis bei pianistas Paulius Zdanavičius.

Programoje taip pat valstybinis Vilniaus choras ir saksofonininkas Petras Vyšniauskas atliks dainą „Kur giria žaliuoja“.

Prezidentūros indauja papildyta indais už daugiau nei 50 tūkst. eurų

Dar pavasarį prezidento kanceliarija su „Kauno Jiesia“ sudarė sutartį dėl plonojo kaulinio porceliano indų įsigijimo. Sutarties vertė – 54 tūkst. eurų.'

Visgi Daukanto aikštės atstovai pabrėžia, kad šiuo pirkimu įsigyti indai nebuvo perkami specialiai NATO susitikimo metu vyksiančiai vakarienei. Pasak prezidento atstovų, indus nuspręsta įsigyti visiems būsimiems oficialiems priėmimams.

„Iki šiol Prezidento kanceliarijai kiekvienam vykstančiam renginiui tekdavo nuomotis maisto tiekėjų siūlomus standartinius indus“, – Eltai perduotame komentare teigė Prezidentūros atstovai.

„Specialiai šiam priėmimui indai nebuvo perkami. Šalies gamintojų reprezentaciniai indai, kurie atitiktų aukščiausio lygio priėmimų standartus, pristatytų svečiams Prezidento instituciją, yra įsigyti ne šiai vakarienei, o visiems būsimiems oficialiems užsienio šalių vadovų priėmimams Prezidento rūmuose“, – pažymima pranešime.

ELTA primena, kad antradienį Vilniuje prasidėjo dvi dienas truksiantis aukščiausio lygio NATO viršūnių susitikimas. Tai pirmasis tokio lygio tarptautinis renginys Lietuvoje, kuriame dalyvaus per 40 užsienio valstybių lyderiai, diplomatijų vadovai bei gynybos ministrai, kiti aukšto rango pareigūnai.

Diana Nausėdienė kuruoja programą, skirtą valstybių lyderių antrosioms pusėms

R. Jasiulionis papasakojo, koks vaidmuo NATO viršūnių susitikimo metu teko Lietuvos pirmajai poniai Dianai Nausėdienei: ji kuruoja atskirą programą, skirtą valstybių vadovų antrosioms pusėms.

„Į NATO viršūnių susitikimą Vilniuje atvyks ne tik Aljanso šalių lyderiai, bet ir jų sutuoktiniai, sutuoktinės bei partneriai. Jiems suplanuota atskira programa, kurią kuruoja Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė“, – pažymėjo patarėjas.

„D. Nausėdienė pabrėžia, kad sutuoktinių dalyvavimas NATO viršūnių susitikime yra išties svarbus, kad jų buvimas Vilniuje liudija Aljanso „minkštąją galią“, kuri yra tapusi reikšminga bendravimo ir bendradarbiavimo tarp šalių dalimi, padedančia puoselėti bendražmogiškąsias vertybes bei humaniškumo principus.

Pasak D. Nausėdienės, atskira NATO šalių vadovų antrųjų pusių programa Vilniuje – puiki proga supažindinti viešnias ir svečius su Lietuva, jos sostine, šalies istorija ir kultūra, atskleisti nacionalinį charakterį, mūsų tautos identitetą“, – komentavo prezidento patarėjas.

Kaip anksčiau Delfi informavo prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Ridas Jasiulionis, jiems suplanuota atskira programa, kurią kuruoja pirmoji Lietuvos ponia Diana Nausėdienė.

„D. Nausėdienė pabrėžia, kad sutuoktinių dalyvavimas NATO viršūnių susitikime yra išties svarbus, kad jų buvimas Vilniuje liudija Aljanso „minkštąją galią“, kuri yra tapusi reikšminga bendravimo ir bendradarbiavimo tarp šalių dalimi, padedančia puoselėti bendražmogiškąsias vertybes bei humaniškumo principus.

Pasak D. Nausėdienės, atskira NATO šalių vadovų antrųjų pusių programa Vilniuje – puiki proga supažindinti viešnias ir svečius su Lietuva, jos sostine, šalies istorija ir kultūra, atskleisti nacionalinį charakterį, mūsų tautos identitetą“, – komentavo prezidento patarėjas.

Nuotraukų galerija:

„Turiu išskirtinę galimybę pristatyti Jums Lietuvą, jos kultūrą ir istoriją per įvairialypę dviejų dienų programą Vilniuje. Šiandien pažintinę kelionę pradedame Nacionalinėje dailės galerijoje. Tikiuosi, kad žvelgdami į skirtingus meno raidos laikotarpius ir šiuolaikinius fenomenus, per įvairias meno formas ir jų sintezę, kiekvienas Jūsų savaip atrasite mūsų krašto išskirtinumą“, – sveikindama susirinkusius sakė D. Nausėdienė.

Viešnioms ir svečiams buvo pristatytos moderniosios Lietuvos istorijos ir tapatumo perspektyvos. Nuo tarpukario stiebimosi ir išskirtinio Kauno – laikinosios sostinės – fenomeno, kurį puikiai iliustruoja optimizmo sąvoka, iki šiuolaikinio vizualiojo meno, į savo mąstymo lauką įtraukiančio socialinės visuomenės sanklodos, klimato kaitos temas.

Sutuoktiniams ir partneriams taip pat pademonstruoti nuolatinio Lietuvos laisvės siekio ir santykio su etninės kultūros elementais aspektai, įtraukiant meninės ir kūrybinės rezistencijos okupacijos laikotarpiu, diasporos pasaulyje vaidmens mūsų politinės istorijos puslapiuose pasakojimus, rašoma pranešime.

Be dalies nuolatinės Nacionalinės dailės galerijos ekspozicijos, svečiams pristatyti pasaulyje pripažintų Lietuvos menininkų – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Žilvino Kempino, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės, vienos iš operos-performanso „Saulė ir jūra“, 2019 m. Venecijos bienalėje pelniusios „Auksinio liūto“ apdovanojimą, autorės Linos Lapelytės bei lietuvių grafiko ir tarpdisciplininio meno kūrėjo, bendradarbiavusio su „The New York Times“, „Harper's“, „The Wall Street Journal“, „Time“, „Newsweek“, „Los Angeles Times“ leidiniais, Ray Bartkus – kūriniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)