Renginyje lankęsis Mantas Petruškevičius DELFI pasakojo, jog austrių jis jokių būdu nepavadintų gurmanišku patiekalu. „Tai nėra kažkoks ekskliuzyvas, – apie austrių gliaudymo čempionatą kalbėjo Mantas. – Taip, čia tai nekasdieniška, tačiau visame pasaulyje gal net labai kasdieniška. Gal tik Lietuvoje tai sureikšminama, tačiau tai nėra kažkas tokio „vau“ ar gurmaniška.“

Pasidomėjus, ar M. Petruškevičiui yra tekę dalyvauti panašiuose čempionatuose kitose šalyse, šis patikino, kad taip specializuotai maistu nesidomi, tačiau austrių meniu niekuomet neaplenkia ir dažnai jas renkasi kaip užkandį prieš vakarienę.

„Nemėgstu, kai iš jų padaroma per daug „otkotiūro“. Nei aplietų šokoladu ar dar kaip. Gal pasirodysiu kiek senamadiškas ir primityvus, bet aš mėgstu natūralumą, todėl man skaniausia su citrina ir avietiniu balzamiku, – šyptelėjo Mantas ir prisipažino, kad taip mėgsta austres, kad dažnai jas užsisako ir ne sezono metu, nors puikiai žino, kad sezono metu jos skaniausios ir šyptelėjęs pridūrė. – Žinoma, skaniausia – su geru šampanu.“

M. Petruškevičius tikino, kad pirmąjį kartą paragavęs austrių iš karto pradėjo jomis mėgautis, nors ir dabar turi draugų, kuriems austrės – ne itin malonus ar skanus patiekalas.

Čempionate, kurio kulminacija tapo gurmaniška vakarienė, apsilankė nemenkas būrys verslininkų bei garsių pramogų pasaulio atstovų. Vakarui tradiciškai „dirigavo“ Andrius Užkalnis, kurį atlydėjo jo mylimoji Fausta Marija Leščiauskaitė.

Rugsėjo 28-ąją organizuojamas Austrių Gliaudymo Čempionatas šįmet kiek kitoks, nei ankstesniais metais. Taip, jame, kaip ir pernai ar užpernai, virtuvės šefai iš geriausių Lietuvos restoranų demonstravo savo įgūdžius atidarinėjant ir patiekiant austres, o autoritetinga komisija vertino greitį, vaizdą ir skonį.

Šįmet vakaro svečius džiugino jaunieji muzikos talentai, kuriuos globoja Mstislavo Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondas – Pagalba Lietuvos vaikams. Svečiai buvo raginami prisidėti prie talentingų ir kūrybingų šalies vaikų gerovės ir galimybės save parodyti pasauliui bei šitaip garsinti Lietuvos vardą.

Įsibėgėjus vakarienei, svečiai buvo skatinami paremti talentingus Lietuvos vaikus pinigine išraiška. Svečiai maloniai demonstravo dosnumą.

Ketvirtojo austrių gliaudymo čempionato metu svečiai skanavo ne pagal vieną receptą paruoštas austres: svečiai buvo pasitikti gomurį glostančiomis, meksikietišku ritmu paruoštomis „Geay“ austrėmis su meksikietišku padažu. Užkandžiavo raudonąja simfonija – austrėmis, patiekiamomis su „Bloody Mary“ šerbetu. Restorano virtuvės šefai karštam užkandžiui siūlė rudens rapsodiją: austres tempūroje su miško grybais ir salierų piurė. O pagrindinis patiekalas nepaliko abejingų. Svečiai skanavo užkeptas „Casino“ austres su vėžių uodegėlėmis. Desertui – „Foie-gras Crème Brûlée“.

Įdomūs faktai apie austres:

• Austrių yra daugiau kaip 50 rūšių. Vienos auga jūrose, kitos – vandenynuose ir nuo to priklauso jų skonis. Jis gali būti saldesnis, aštresnis, gali dvelkti net riešutų užuomina.

• Austres labai rekomenduoja dietologai. Ir ne be reikalo, nes jose ne tik gausu vitaminų ir mineralų, bet tai – ir dietinis produktas. Austrėse nėra riebalų, o 100 g produkto turi tik apie 70 kalorijų. Todėl jomis mėgautis galima į valias!

• Skiriasi austrių dydžiai, skoniai, klasifikacija, kiekvienas ragautojas turi savo legendą, susijusią su austrėmis – kalbos šventinį vakarą netrūks. Nes visuomet yra ką papasakoti apie amžinąsias vertybes. Ar austres galima priskirti prie tokių?! Kodėl gi ne – juk jos gyvuoja jau 250 milijonų metų.

• Gardžiausių austrių metas tęsis nuo rugsėjo iki balandžio mėnesio.

• Praverti geldelę nėra paprasta – reikia įgudimo, meistriškumo ir specialių įrankių. Vien ką reiškia speciali, iš metalinių narelių nunerta, pirštinė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)