Edinburgo hercogui švenčiant 85-ąjį gimtadienį, du britų žurnalistai sudarė ir išleido jo posakių knygą, kurią pavadino "Pavojingasis hercogas: princo Philipo protas ir išmintis" (Duke of Hazard: The Wit and Wisdom of Prince Philip). Philui Dampierui ir Ashley Waltonui medžiagos tikrai netrūko.

"Iš tikro jis yra mano mylimiausias karališkosios šeimos narys, - knygos, kurią išleido "Book Guild Publishing", pasirodymo proga trečiadienį naujienų agentūrai "Reuters" sakė Ph.Dampieris. - Jis nepakartojamas ir išties atvirai kalba. Man patinka tai, kad jam nerūpi, ką apie jį galvoja žmonės. Šiais laikais ir tokiame amžiuje tai smagu. Mums buvo smagu sudarinėti (knygą)".

Bekingemo rūmams taip smagu nepasirodė.

"Jeigu jis būtų toks stačiokas, kaip vaizduojama knygoje, neišlaikytų tokių darbuotojų, kokius turi dabar <...> Šios ištraukos neapibūdina jo kaip žmogaus", - sakė seras Milesas Huntas-Davisas, asmeninis princo sekretorius.

Tačiau Ph.Dampieris tvirtino princą vaizdavęs su meile: "Jis praktiškai žiūri į gyvenimą ir turi nuostabų humoro jausmą".

Paprašytas įvardyti labiausiai patikusią netaktišką princo pastabą, Ph.Dampieris paminėjo 1963 metais vykusias Kenijos nepriklausomybės iškilmes, kuriose princas Philipas atstovavo Didžiajai Britanijai.

Ruošiantis nuleisti Didžiosios Britanijos vėliavą, princas pasisuko į Kenijos nepriklausomybės kovų lyderį Jomo Kenyattą (Džomą Kenjatą) ir paklausė: "Ar jums tikrai viso to reikia?"

Ph.Dampieris paminėjo ir dar vieną princo akibrokštą.

"1967 metais jo paklausė, ar jis norėtų vykti į Maskvą ir padėti išsivaduoti iš šaltojo karo. Jis atsakė: "Labai norėčiau nuvykti į Rusiją, nors tie šunsnukiai ir išžudė pusę mano šeimos".

Paskutiniuosius likusius gyvus Rusijos imperatoriškosios šeimos narius bolševikai sušaudė 1918 metais. Philipas yra kilęs iš tos pačios giminės kaip ir carienė Aleksandra, žuvusi kartu su savo vyru caru Nikolajumi II ir vaikais.

Princo Philipo pokštų neišvengia joks planetos kampelis.

Devintajame dešimtmetyje lankydamasis Kinijoje, Philipas įspėjo britų studentus: "Jei per ilgai stovėsit, akys susiaurės". O 2002 metais keliaudamas po Australiją princas pasiteiravo vietos aborigenų, ar jie vis dar svaido vieni į kitus ietis.

1995 metais Škotijos Obano mieste karalienės vyras paklausė vairavimo instruktoriaus: "Kiek laiko vietiniams neleidžiat gerti pilstuko, kad jie galėtų išlaikyti (vairavimo) egzaminą?"

1993 metais Vengrijoje sutiktam britui Philipas tarė: "Jūs čia dar neseniai - pilvas nesivelka žeme".

Bėgant metams princo kalbos maniera nesušvelnėjo.

Savaitgalį duodamas interviu dienraščiui "The Daily Telegraph", Philipas skundėsi, jog visos tos Olimpinių žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijos yra "neapsakomai žudančio šlykštumo".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją