G. Brokas: kol savo akimis nepamačiau, netikėjau

„Dinamikos“ perdarytą kūrinį laidai „Laikykitės ten“ atliko Donata Virbilaitė, žodžius vakcinų tematika kūrė Raimondas Jurgaitis. Kiek vėliau po premjeros šalia minimo Laisvės TV vaizdo įrašo atsirado ir pastaba, kad originalus atlikimas priklauso Irmai Jurgelevičiūtei. Visgi tiek legendinės dainos autoriams neužteko.

„Man šį faktą pranešė mano kolegė Irma ir dar vienas vaikinas, kuriam yra artimi tokie dalykai. Jeigu ne jie ir ne žmonės, kurie man ėmė rašyti per socialinius tinklus ir klausti, kodėl čia taip nutiko, matyt, ir nebūčiau sužinojęs. Įprastai aš neseku tokių dalykų, kažkaip net neįtariau, kad žmonės taip gali pasielgti“, – pasakojo grupės „Dinamika“ įkūrėjas.

Pašnekovas teigė, kad su tokia situacija jam susidurti dar neteko.

„Kad taip visiškai be leidimo, be jokio susitarimo – nutinka pirmą kartą. Yra buvę atvejų, kai mano kelios dainos buvo perdainuotos, bet tai įvyko tik su mano palaiminimu. O šįkart aš tikrai esu nustebęs. Man tikrai keista, kaip taip galėjo nutikti. Tokios asmenybės, kaip Andrius Tapinas, taip lengva ranka ima svetimą kūrinį, pakeičia tekstą, padaro savo variantą ir dar apie vakcinas. O gal aš esu prieš skiepus? Nors toks tikrai nesu. Esu už vakcinaciją ir kai tik bus galimybė skubėsiu skiepytis, bet niekas dainos autorių nuomonės apie tai neklausė“, – apmaudo neslėpė jis.

„Tiesiog reikėjo elementariai paskambinti ir paklausti: ar galima jūsų dainą panaudoti? Būtume susitarę. Gal net neatlygintinai būčiau davęs ta daina naudotis. Na, bet šitaip... Nežinau, man keista. Esu labai nustebintas“, – kartojo G. Brokas.

Grupės „Dinamika“ nariui užkliuvo ir tai, kad be leidimo jo ir I. Jurgelevičiūtės bendrą kūrinį panaudojusi Laisvės TV žmonių prašo juos paremti skiriant 1,2 proc. GPM arba tapti jų „Patreon“ platformos nariais.

„Neteisėtai kūrinį panaudojusi Laisvės TV dar prašo paramos. Mano akimis, čia buvo peržengtos ribos. Kol pats savo akimis nepamačiau, tol nepatikėjau“, – sakė pašnekovas.

Žinomas vyras pridūrė, kad bene labiausiai jį nustebino faktas, jog taip pasielgė garsus visuomenininkas A. Tapinas, kurį dėl įvairių naudingų iniciatyvų iki šiol G. Brokas vertino teigiamai.

„Kol kas su juo bendrauti neteko. Aš jo asmeniškai nepažįstu, jis manęs, manau, taip pat. Jeigu Laisvės TV paskambins, tai tada ir kalbėsimės. Gal jie dabar aiškinasi situaciją, kaip pasielgti, kaip atsakyti į tą mano pretenziją. Ši daina priklauso ne tik man, bet ir Irmai – mes esame šio kūrinio bendraautoriai. Ji šiuo klausimu gal kiek liberalesnė, bet aš esu linkęs užimti griežtesnę poziciją. LATGA padarė tai, kas jiems priklauso. Žiūrėsime, kuo viskas čia baigsis. Manau, turėčiau sulaukti Laisvės TV skambučio.

Aš apie A. Tapiną buvau kitokios nuomonės. Jei taip būtų pasielgęs kitas žmogus, tos nuostabos būtų mažiau, bet dabar... A. Tapinas deklaruoja, kad jis yra pilietiškas, kovotojas už žmonių teises, o jo televizija – atsakinga, tad labai keista, kodėl taip nutiko“, – svarstė muzikantas.

Pasiteiravus, kaip, jo nuomone, viskas turėtų šioje situacijoje pasibaigti, G. Brokas pirmiausia nori sulaukti žinios iš Laisvės TV, o tada jau bus galima diskutuoti.

„Aš manau, kad už tokius darbus turėtų būti baudžiama finansiškai. Matysime. Yra ir kitų variantų. Gal bus nuspręsta tą perdarytą kūrinį mūsų dainos pagrindu naikinti, bet vėlgi – tai jau skamba, jau yra eteryje, laiko neatsuksi, kas padaryta, tas. Žala jau padaryta. Reikalas tas, kad daina ne tik buvo panaudota be leidimo, bet ir iškreipta jos esmė, pakeičiant jos tekstą“, – pasakojo G. Brokas.

Laisvės TV nuo plačių komentarų susilaiko

Delfi kelis kartus mėgino susisiekti su istorijoje minimu A. Tapinu, tačiau nesėkmingai.

Dainą „Šokis po vakcinų lietumi“ Laisvės TV laidai perdainavusi D. Virbilaitė buvo kiek kalbesnė, tačiau šios istorijos užkulisių patikino nežinanti.

„Aš jau ne vieną dainą esu pas juos įrašiusi. Aš tiesiog gaunu tekstą ir įdainuoju dainos žodžius – viskas. Aišku, gal dėmesys šioje vietoje labiau atkreiptas dėl to, kadangi apdainuota tema apie vakcinas. Bet daugiau tikrai neturiu, ką pakomentuoti. Aš tiesiog dirbau savo darbą“, – sakė pašnekovė.

Visgi Laisvės TV į Delfi užklausą sureagavo raštu, bet nuo plačių komentarų susilaikė.

„Dėl situacijos su kūrinio parodija mūsų atstovai susisiekė su Gintautu Broku. Toliau bendravimas vyksta privačiai“, – teigiama el. laiške.

Andrius Tapinas

LATGA: Laisvės TV nesikreipė į autorius dėl leidimo

Tai, kad G. Brokas iš tiesų kreipėsi dėl be jo žinios panaudoto kūrinio „Meilės lietus“ Delfi patvirtino ir LATGA. Asociacija gavo oficialų autoriaus kreipimąsi.

„LR autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas numato, jog autorių kūriniai gali būti naudojami (įskaitant ir jų perdirbimą) tik gavus išankstinį autoriaus ar jo teisių turėtojo sutikimą. Tiesa, įstatyme yra numatyta keletas išimčių, kuomet autoriaus sutikimas naudoti kūrinį nėra reikalingas (tos išimtys susijusios su mokymo tikslais, atgaminimu asmeniniais tikslais ir keletas kitų). Nesant šių minėtų išimčių, norint naudoti autoriaus kūrinį turi būti gautas autoriaus sutikimas“, – paaiškino asociacijos LATGA direktorė Laura Baškevičienė.

„Kiek LATGA yra informuota minėto kūrinio autorių – Laisvės TV nesikreipė į kūrinio autorius dėl sutikimo naudoti jų kūrinį nurodytame vaizdo klipe, tad asociacija LATGA šiuo metu kontaktuoja su abejomis pusėmis ir tikisi, kad autoriams ir Laisvės TV atstovams pavyks šią situaciją išspręsti. Nuo šalių susitarimo ir priklausys, kokie autorių teisių gynimo būdai bus taikomi šiuo konkrečiu atveju“, – pridūrė pašnekovė.

Kaip nurodė LATGA, kūrinių įtraukimas į kitą kūrinį bei kūrinių perdirbimas turi būti suderintas tarp autoriaus ir kūrinių naudotojo individualiai. Įprastai, kai autorių kūriniai yra naudojami be autoriaus sutikimo (įtraukiant į kitą kūrinį ar perdirbant kūrinį), pirmas žingsnis visuomet yra tiesioginis autoriaus ir kūrinių naudotojo bendravimas ir bandymas išspręsti susidariusią situaciją (dažnai šioje stadijoje ir pavyksta išspręsti tokias situacijas).

Tokiu atveju, kai autoriui ir naudotojui vis tik nepavyksta neteisėto kūrinio panaudojimo klausimo išspręsti, autorius turi teisę kreiptis į teismą ir reikalauti:

1) pripažinti teises;

2) įpareigoti nutraukti neteisėtus veiksmus;

3) uždrausti atlikti veiksmus, dėl kurių gali būti realiai pažeistos teisės arba atsirasti žala;

4) atkurti pažeistas asmenines neturtines teises (įpareigoti padaryti reikiamus taisymus, apie pažeidimą paskelbti spaudoje ar kitokiu būdu);

5) išieškoti atlyginimą už neteisėtą naudojimąsi kūriniu;

6) atlyginti turtinę žalą, įskaitant negautas pajamas ir kitas turėtas išlaidas, įstatymo numatytais atvejais ir neturtinę žalą;

7) sumokėti kompensaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (442)