Karantinas – idealus metas susikurti naują rutiną

Daiva Žeimytė-Bilienė juokavo, kad karantino ritmu ji jau gyvena kelerius metus.

„Kadangi auginu mažą vaiką, tad ar pandemija, ar kas kitas, rutina būtų tokia pati. Ko labiausiai trūksta kasdienybėje – tai gyvo bendravimo: susitikimų su draugais, giminėmis, sekmadienio pietų tradicijų ir tiesiog jaukių pasisėdėjimų prie kavos ar arbatos puodelio kavinėse.

Tačiau viskas priklauso nuo požiūrio ir nuo to, kiek mes įdedame pastangų, kad prisitaikytumėme. Kad ir klasikinis pavyzdys su iki pusės užpildyta stikline – kokią mes ją matome – pusiau tuščią, ar pusiau pilną – priklauso nuo mūsų požiūrio. Taip ir aš bandau džiaugtis, kad dabar vaikas turi galimybę namuose leisti laiką su abejais tėvais.

Visgi visi įsitikinome, kad darbo vietą galime susikurti bet kur – svarbiausia, kad būtų interneto ryšys. Vedu diskusijų laidas ir iš pradžių dirbti nuotoliniu būdu, turiu pripažinti, buvo keista. Lyg trūko emocijų, gilumo, bet vėliau įpranti ir atrandi net tokioje situacijoje privalumų. Mano laidose – dažniausiai ne vienas pašnekovas, tad suderinti laiką, kuris būdavo tinkamas visiems – tikrai nemenkas iššūkis. O dabar tai žymiai paprasčiau – vieni jungiasi iš darbo vietos, kiti iš namų ar sodybų“, – teigia žurnalistė.

Pandemijos laikotarpis gebėti dirbti namuose išmokė ir S. Žvirgždą.

„Anksčiau į namus stengiausi darbo neparsinešti, nes mano darbo diena trunka 12 valandų: 6 val. ryto pradedame „M-1 Ryto šou“ eterį, o vėliau keliauju į „Delfi“ biurą, kur užtrunku iki 18 valandos.

Dėl to namai man visada asocijavosi su ramybe ir atsijungimu nuo visko. Išnykus ribai tarp darbo ir namų, labai svarbus tapo dienos ciklo planavimas. Su tuo susitvarkiau ir supratau, kad iš namų, esant poreikiui, galiu dirbti nuolat. Pandemija parodė, kiek mažai mums iš tikrųjų reikia. Pavyzdžiui, nauji drabužiai nebūtini, į kino teatrą eiti nėra reikalo – puikių filmų ir serialų pilna interneto platformose“, – dalijosi „Delfi Titanai 2021“ vedėjas.

Saulius Žvirgždas

Tiesa, karantino pradžia nebuvo tokia paprasta. Kovo mėnesį, grįžus iš atostogų užsienyje, namuose su mylimąja teko visiškai izoliuotis nuo išorinio pasaulio. Tačiau ir tai kūrybingam vyrui nebuvo problema – greitai buvo sumontuota mobili studija, iš kurios transliuota speciali radijo stoties M-1 laida „Grikiai namuose“.

Pirmas pirkinys po karantino – kelionės bilietai

Delfi kūrybos vadovas S. Žvirgždas per pirmą karantiną įtarė, kad žodis „pandemija“ kilęs nuo žodžio „panda“. Juk taip patogu kiurksoti svetainėje ant sofos su kompiuteriu ir dirbti.

„Nepatogus sėdėjimas, pietūs pavakarių laiku ir mažai sporto beveik ta panda mane ir pavertė. Džiaugiuosi, kad dabar jau išmokau pirmojo karantino pamokas – įsirengiau darbo kambarį, stengiuosi pietauti pietų metu, kompiuterį užversti pasibaigus darbo dienai ir netgi save išspirti lauk pabėgioti. Man antrasis karantinas nepalyginamai lengvesnis, nes tiesiog supranti kaip su juo tvarkytis“, – pasakoja laidų ir renginių vedėjas.

Visgi vieno dalyko niekas negali atstoti. Tai – kelionės. Dėl to, tik pasibaigus karantinui, pirmas Sauliaus pirkinys bus skrydžio bilietai: „Jaučiu kelionių badą, tai – mano priklausomybė. Suskaičiavau, kad 2019 metais beveik kas mėnesį kažkur išskrisdavau. Patikdavo ieškoti pigių bilietų savaitgaliui. Tarkime, kažkada nuskridome į Kopenhagą vienai parai už 50 eurų, o įspūdžių ir įkvėpimo užtaiso pakako visam mėnesiui. Įprastu laikotarpiu šiuo metu jau turėčiau tolimos kelionės bilietus – kartą per metus kovo mėnesį visada skrisdavau kažkur į kitą žemyną. Kaip bus šiemet – nežinia, viliuosi pasprukti kur nors, kai tik bus saugesnės aplinkybės.“

Tam pritaria ir D. Žeimytė-Bilienė. „Labai mėgstu keliauti. Nors dabar, kai auginu mažą vaiką, ir negalėčiau taip laisvai išvykti, tačiau itin to ilgiuosi, nes būdavau įpratusi lankytis užsienyje bent 2-3 kartus per metus. Kitas dalykas, ko pasiilgstu – tai apsilankymai SPA centruose. Bet, kaip jau minėjau, viskas priklauso nuo požiūrio, tad nueinu į pirtį, šveičiu odą druska ar medumi, atsigaivinu įšokusi į sniego pusnį ir jausmas tarsi po geriausių procedūrų“, – dalijasi laidų vedėja.

Titanų apdovanojimai – galimybė įvertinti žmones, kurie dažniausiai lieka nepastebėti

S. Žvirgždas įvairius renginius veda jau daugiau nei 10 metų, tad jis pripažįsta, jog renginys be gyvos auditorijos – visai kitoks. Tačiau tai dar vienas iššūkis, kurį reikia priimti vedėjams – tinkamai perteikti apdovanojimus atspindinčią energiją ir nuotaiką.

„Karantinas atskleidė renginių organizatorių kūrybiškumą. Nors jie dabar ir kitokie, tikrai gali įvykti ir įtraukti žiūrovus už ekranų. Juk privalumas yra pats renginys – belieka pasidžiaugti, kad jie vyksta ir juos įmanoma suorganizuoti saugiai“, – atkreipia dėmesį Saulius.

Praėjusias metais S. Žvirgždui Titanų apdovanojimuose teko įteikti vieną nominaciją ir iš arti pamatyti nominuotuosius. Pagrindinis didžių žmonių bruožas – kuklumas. Anot jo, dauguma jų į Titanų apdovanojimus neatėjo tik nusifotografuoti prie sienelės. Tai – žmonės, kurie kuklinasi savo pasiekimų.

„Man garbė būti pakviestam vesti šią ceremoniją – tai renginys kuriuo didžiuojuosi, jog galiu prie jo prisidėti. Tai, ko gero, vieninteliai apdovanojimai Lietuvoje, kuriuose, įskaitant ir vedėjus, nėra nė vieno nuomonės formuotojo („influencerio“).

Ar tai gerai, ar trūkumas – nuspręs kiekvienas žiūrovas pagal save. Šių apdovanojimų tikslas – ištraukti į šviesą tuos kilnios širdies drugelius, kurie savo veiksmais tyliai besistengia dėl kitų gerovės. Čia apdovanojami tylūs kasdienybės kariai – asmenybės, kuriuos retai sutiksite naujienų antraštėse. Tai žmonės, kurie nesididžiuoja savo darbais socialiniuose tinkluose, jų vertybės yra kur kas gilesnės. Tai tas atvejis, kai jų poelgiai kalba patys už save. Jiems labiau rūpi visuomenės, o ne asmeninis interesas“, – plačiau renginio idėją pristatė vienas iš apdovanojimų ceremonijos „Delfi Titanai 2021“ vedėjų.

Jam antrina ir D. Žeimytė-Bilienė. „Man itin gera, kad galiu būtų tokios iniciatyvos dalimi. Praeitų metų renginyje teikiau apdovanojimą prof. Rimantui Kėvalui, su kuriuo mus sieja ypatingas ryšys.

Tokie įvertinimai yra labai reikalingi, nes žmogui svarbu žinoti, kad tai, ką jis daro yra reikalinga ir prasminga. Nors yra sakoma, kad gerus darbus reikia daryti tyliai, bet iš tikrųjų, tik tuomet, kai tokie darbai yra matomi visuomenei, tai gali paskatinti ir kitus imtis iniciatyvos.

Džiugu, kad Delfi atrado galimybę, kaip išlaikyti tradiciją ir įteikti Titanų apdovanojimus, nepaisant to, kad ir kas benutiktų“, – stebėti renginį vasario 3 dieną 19.30 val. televizijos kanale „Delfi TV“ ir naujienų portale Delfi kviečia ceremonijos vedėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)