Pasipiktinimą maisto kokybe Dainų šventėje socialiniuose tinkluose tą vakarą keitė liūdesys dėl milžiniškų spūsčių, savanorių trūkumo ir aplaidaus apsaugos darbuotojų požiūrio į susirinkusią žmonių minią.

Arnas Mazėtis: niekas nieko netikrino – neškis ginklą, narkotikus, sprogmenis...

Apmaudo susiklosčiusia situacija neslėpė ir šventėje apsilankęs žurnalistas bei TV laidų vedėjas Arnas Mazėtis.

„Jeigu man koks nors direktorius, ministras ar dar koks veikėjas paaiškins, kad ši šventė, pavadinta šimtmečio vardu, organizuota puikiai, tai nepykit, bet... gal išeikit iš savo kabinetų ir nusiimkit rožinius akinius?!“ – savo feisbuke rašė jis.

Labiausiai A. Mazėtį papiktino prastas renginio organizuotumas: nesibaigiančios spūstys net 22 val. vakaro, prastai apmokyti savanoriai ir blogąja prasme stebinantis apsaugos darbuotojų darbas.

„Apsauga – neįgali. Prie vartų spūstis net 22 val. 10 min. Niekas nieko netikrina: neškis ginklą, narkotikus, sprogmenis... Nepykit – apgailėtina. Liūdna. Kai bilietų kainos nemenkos, organizatoriai nesugeba net savanorių paruošti, kad šie į tinkamus sektorius nukreiptų, nes dabar sektorių rask... pagal kvapą?! Nebent.

Ir neaiškinkit, kad burbu ar kažkas. Aš už susimokėtą paslaugą, noriu gauti kokybišką prekę. O reginys – savaime gražus. Ir gaila dalyvių, kuriems net maitinimo normalaus negali garantuoti“, – teigė žurnalistas.

DELFI susisiekus su A. Mazėčiu, šis savo nuomonės dėl vakarykščio renginio nekeitė. „Apsauga buvo neatsipalaidavusi, ji buvo absoliučiai nepasiruošusi“, – pareiškė jis.

TV laidų vedėjas dar kartą paliudijo, kad Dainų šventės organizatoriams dar tikrai yra kur tobulėti.

„Palyginkime Beyonce koncertą Varšuvoje, kuris vyko šeštadienį – jame dalyvavo 55 tūkstančiai žmonių. Ten buvo keli apsaugos punktai, žmonės buvo tikrinami detektoriais, apžiūrimos rankinės, kruopščiai tikrinami bilietai. Visur buvo pilna savanorių, kurie buvo pasiruošę tau parodyti, kur tavoji vieta“, – savo savaitgalio prisiminimais dalijosi jis ir netrukus papasakojo, kas jo laukė Lietuvoje.

„Į Dainų šventę atėjome 22 val. Mus kalno viršuje pasitiko bilietų tikrinimas, tam buvo padaryti viso labo tik du praėjimai, aptverti statybinėmis tvoromis, o juose dirbo 4-5 bilietų tikrintojai. Jeigu net tuo metu buvo tokio dydžio spūstis, tai man nuoširdžiai gaila tų žmonių, kurie atėjo anksčiau, nes žiūrovų ir viso buvo kokie 10-15 tūkstančių“, – sakė A. Mazėtis.

Nepaisant to, labiausiai žurnalistą nustebino apsaugos darbas, dėl kurio Dainų šventės lankytojas galėjo pasijusti nesaugus.

„Jokio tikrinimo. Jeigu nori – gali įsinešti ginklą, sprogmenis ar narkotikus. Juk mes remiamės pasauline praktika, kad reikia tikrinti kiekvieną renginio dalyvį, nes tu nežinai, kada gali grėsti pavojus. Tą vakarą buvo galima daryti, ką nori. Aš pats patikrintas nebuvau, patikrino tik mano bilietą ir viskas, praėjau. Žinoma, aš nieko nelegalaus neturėjau, tačiau dėl kitų žmonių niekada negali būti tikras. Ši situacija man sunkiai suvokiama protu“, – tikino pašnekovas.

Neigiamą nuotaiką koncerte Arnui papildė ir savanorių trūkumas bei jų pagalbos stoka.

„Jau užlipus šalia estrados surasti savo vietą ir sektorių buvo beveik neįmanoma. Pirmiausiai to paklausiau šalia buvusio policijos pareigūno, kuris man maloniai paaiškino. Taip pat gelbėjo ir Lietuvos šaulių sąjungos nariai. Savanorių aš beveik nemačiau“, – DELFI sakė jis.

Už bilietą 40 eurų sumokėjęs A. Mazėtis tikėjosi ir atitinkamo renginių organizatorių darbo.

„Man atrodo natūralu, kad jeigu tu moki pinigus, tikiesi ir atitinkamo aptarnavimo. Renginys pats savaime yra labai gražus. Tikrai nuostabūs dalyvių pasirodymai. Neturiu jokių priekaištų, bet ta organizacinė pusė suerzino – pirmiausia savo nesaugumu. Vienareikšmiškai linkėčiau pasitempti“, – pabrėžė Dainų šventės dalyvis.

Eglė Ladigienė: apsauga buvo, o dėl spūsčių – reikia atvykti anksčiau

Paskambinus žiniasklaidai nurodytais kontaktais, susisiekti pavyko su Dainų šventės atstove spaudai, LNKC Regionų kultūros informacijos poskyrio vyr. specialiste Egle Ladigiene, kuri turėjo visai kitokią to vakaro patirtį.

„Kalnų parke aš pati buvau, pati ėjau su bilietu ir mus tikrai patikrino. Tikrai stovėjo apsauga, kuri patikrino ir mano rankinę. Taigi viskas buvo tvarkoje“, – DELFI sakė ji.

Paklausta apie spūsčių problemą vėlų vakarą, E. Ladigienė šventės lankytojams pabrėžė atvykti kuo anksčiau.

„Mes labai maloniai prašėme visų žiūrovų, kad atvyktų anksčiau, nes visi žinome, kad į Kalnų parką patekti yra vienas ir gana siauras takas. Juk mes jo nepraplatinsime. Prašėme atvykti bent prieš 2 valandas. Jeigu žmonės atvažiuoja likus pusvalandžiui, tai taip ir išėjo“, – teigė ji.

Klausimą dėl savanorių E. Ladigienė paliko atsakyti savo kolegei, kuri juos apmokė ir kuravo. Nepaisant to, Dainų šventės atstovė patikino, kad nemokamai prie renginio gerovės prisidėję asmenys buvo atrinkti dar prieš mėnesį ir apmokyti.

Edita Katauskienė: savanoriai savo pareigas atliko puikiai, bet apsaugai pretenzijų turiu

Su savanoriais daugiausiai dirbusi ansamblio vakaro direktorė Edita Katauskienė pabrėžė, kad jie nėra Dainų šventės darbuotojai.

„Savanoriai nėra darbuotojai. Nepaisant to, jie savo pareigas vykdė puikiai. Komanda buvo tikrai paruošta, tačiau norinčiųjų patekti buvo daugiau, nei buvo bilietų. Tuomet kilo didžiausias šurmulys. Žmonės norėjo pakliūti į tą renginį net jei nenusipirko bilietų. Negano to, jie piktinosi atsistoję, kad jų apskritai nebėra parduodama. Kalnų parkas yra ankštas. Normalu, kad jis nėra guminis ir ten negalėjo sutilpti tiek žiūrovų, kiek norėta. Galų gale tai būtų buvę neteisinga tų žmonių atžvilgiu, kurie bilietus įsigijo“, – pasakoji ji.

„Šventės vietoje dirbo ne tik savanoriai, bet ir Šaulių sąjungos nariai, kurie mums pagelbėjo taip pat savanoriškai. Prisidėjo ir policijos pajėgos. Tiesa, vietoje dirbusiam „Ekskomisarų biurui“ pretenzijų turiu. Trūko darbo kokybės. Tai pastebėjo ir policijos pareigūnai. Bet vėlgi, aš negaliu to teigti kaip fakto, nes tą vakarą reikėjo suvaldyti didžiulę minią ir daug kitų dalykų“, – pridūrė E. Katauskienė.

Dainų šventės darbuotoja pripažįsta, kad klaidų renginio organizavime būta.

„Buvo klaidų, žinau tai. Pavyzdžiui, į prekybą buvo paleistas sektorius, kurio apskritai nebuvo. Nežinau, kas tuos sektorius sumaišė. Šioje vietoje pasipiktinimas buvo tikrai pelnytas, bet mes išsprendėme tą problemą. Tiems žmonėms mes pasiūlėme atsisėsti ant suolų, ne ant žemės. Pasitaiko tų klaidų, ką padarysi“, – apmaudo neslėpė ansamblio vakaro direktorė.

Artūras Čėsna: žmonės neturėjo jokio pagrindo nerimauti dėl saugumo

Susisiekus su „Ekskomisarų biuru“, paaiškėjo, kad jokia neigiama informacija apie darbą Kalnų parke jų nepasiekė.

„Tokių atgarsių nebuvo. Viskas vyko įprastai, pakankamai normaliai. Mes tikrinome ir bilietus, ir žmones. Galbūt situacijai pasiekus kritinį tašką, kuomet plūdo minios žmonių, galėjo visko būti. Nepaisant to, jokių neigiamų atsiliepimų neteko girdėti dėl šio renginio“, – DELFI sakė Fizinės saugos skyriaus direktorius Artūras Čėsna.

Anot jo, jokio pagrindo nerimui dėl savo saugumo Dainų šventės lankytojai justi neturėjo.

„Galiu pasakyti taip. Dabar yra vasara, tad ar žmogus ką nors nešasi, galima ir plika akimi pamatyti. Jeigu žmogus su rankine, jis tikrai yra patikrinamas. Bet kiekvieną žmogų kruopščiai patikrinti nėra įmanoma. Reikia turėti tam supratimo. Į viską žvelgėme tikrai profesionaliai ir, esant reikalui, viskas buvo tikrinama – tą teigiu 100 procentų, todėl nerimauti dėl savo saugumo žmonėms tikrai nebuvo verta. Šventėje stovėjo ir patruliavo pakankamai apsaugos, šaulių ir policijos“, – sakė A. Čėsna.

„Mes žinome tokius žmonių srautus, juk dirbame ne pirmą kartą. Organizatoriai nusprendė, kiek tų darbuotojų reikia užsakyti, galime patikinti, kad jų buvo užtektinai. Viskas vyko taip, kaip ir turi būti. Vienas kitas pasipiktinęs žmogus visada būna, tai normalu“, – situaciją komentavo Fizinės saugos skyriaus direktorius.

Dainų šventės renginys Kalnų parke:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)