Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija iš dalies patenkino dėl bankroto likviduojamos asociacijos Birutės Petrikytės muzikos klubo ieškinį 69 metų B. Petrikytei-Karžickajai.

Viena garsiausių šalies atlikėjų buvo šios asociacijos steigėja ir vadovė. Iš dainininkės asociacijai priteistas 392 642,59 Eur įvertintos žalos atlyginimas.

Taip pat ir 5 procentų metinės palūkanos už priteistą sumą nuo bylos iškėlimo teisme 2022 m. gruodžio 23 d. iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Valstybei iš B. Petrikytės-Karžickajos priteistas žyminis mokestis už ieškinį – 3 920 Eur.

Teismas sumažino atlikėjai priklausančio nekilnojamojo ir kilnojamojo turto, esančio pas ją ir (arba) trečiuosius asmenis, kuriam pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, mastą. Areštuoto turto vertė liko 392 642,59 Eur.

Apeliaciniu skundu asociacija prašė panaikinti Klaipėdos apygardos teismo 2023 m. spalio 9 d. priimto sprendimo dalį, kuria atmesta ieškinio reikalavimų dalis, ir priimti naują sprendimą – ieškinį patenkinti visiškai.

Iš B. Petrikytės-Karžickajos siekta priteisti ne tik minėtas metines palūkanas, bet ir kone pusę milijono – 455 458,37 Eur.

Labai nepalankaus teismo verdikto Birutė Petrikytė-Karžickaja sulaukė artėjant jos kūrybinės veiklos 50-mečiui skirtam grandioziniam koncertui.

Dainininkė prašė šio skundo netenkinti. Ji argumentavo, jog ieškovė negali reikalauti priteisti nepatenkintų kreditorių finansinių reikalavimų sumą kaip žalą iš buvusios asociacijos vadovės, kadangi tokie kreditorių reikalavimai susiformavo dar iki asociacijos nemokumo momento 2014 metais.

Išnagrinėjęs civilinę bylą, pirmosios instancijos Klaipėdos apygardos teismas pernai spalį konstatavo, kad B. Petrikytė-Karžickaja savo pačios įsteigtai ir vadovautai dėl bankroto likviduojamai asociacijai Birutės Petrikytės muzikos klubui savo neteisėtais veiksmais padarė 99 596,77 Eur žalą.

Asociacija nuo jos įregistravimo 1997 metais Juridinių asmenų registrui nė karto neteikė finansinės atskaitomybės dokumentų.

Bankroto byla asociacijai iškelta Klaipėdos apygardos teismo 2022 m. vasario 9 d. nutartimi, o tų pačių metų rugsėjo 9 d. nutartimi bankrotas pripažintas tyčiniu.

Įsiteisėjusiais teismų sprendimais konstatuota, kad muzikos klubo vadovė B. Petrikytė-Karžickaja tyčia privedė asociaciją prie bankroto, sąmoningai blogai ją valdydama, pažeisdama teisės aktus, jų nevykdydama, nesumokėdama kreditoriams, netinkamai organizuodama buhalterinę apskaitą, pasisavindama įmonės turtą.

Muzikos klubas buvo nemokus jau 2014 m., o jo vadovė į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo kreipėsi tik 2021 m. gruodžio 15 d. Dėl tokio delsimo kreditorių finansiniai reikalavimai išaugo, buvo skaičiuojamos palūkanos.

Dainininkė B. Petrikytė-Karžickaja savo kaltę visada neigė ir niekada su tokiu ieškiniu nesutiko.

Atlikėja teigė, kad jokių neteisėtų veiksmų neatliko, o tai, jog jos vadovaujamo muzikos klubo bankrotas pripažintas tyčiniu, nesudaro pagrindo teigti, kad jos neteisėti veiksmai ir kaltė yra įrodyti.