Klausytojams buvo didelis atradimas

Dainininkė Aistė Smilgevičiūtė su vyru Roku Radzevičiumi surengė koncertus Čikagos, Niujorko, Baltimorės, Toronto lietuvių bendruomenėse, apsilankiusieji galėjo išgirsti specialų akustinį grupės koncertą, kuriame skambėjo dainos iš Lietuvos laisvės kovotojams skirto albumo ,,Broliai“ bei kiti žinomi kūriniai.

,,Publika šiltai priėmė visur. Tačiau bene audringiausia publikos reakcija buvo Čikagos lietuvių namuose. Salė tiesiog ošė. Čia, kaip išsireiškė vienas iš klausytojų, „tvyrojo Sąjūdžio dvasia“. Daugeliui tautiečių, ypač senesnės kartos, mūsų kūryba ir dainos buvo didelis atradimas. Žmonės stebėjosi, kad Lietuvoje yra ir tokios muzikos, kuri gali suvienyti net skirtingų kartų žmones, padėti atrasti šiek tiek kitokį, gilesnį, masinės kultūros nenublukintą Lietuvos veidą. Tad mūsų lūkesčiai visiškai išsipildė – mes atradome naujų klausytojų, o klausytojai naujai atrado Lietuvą. Atmosferiškai labai šiltas ir jautrus koncertas buvo Niujorke St. Peter‘s bažnyčioje, ir vėlgi - auditorijoje galėjai pamatyti skirtingų kartų išeivius,“ – pasakoja įspūdžius Aistė Smilgevičiūtė.

Sužavėjo ne šalis, o Amerikos lietuviai

JAV porai didžiulį įspūdį darė ne tik stambūs amerikiečiai, bet ir dideli daiktai: automobiliai, mikrobangų krosnelės, šaldytuvai.

,,Pastarieji ypač praktiški, nes mūsuose, ypač turint didelę šeimą, į europietiškus šaldytuvus mažai kas telpa,“ – teigia Rokas Radzevičius.

Atlikėjus sužavėjo ne pati Amerika, jos žmonės, o patys Amerikos lietuviai, ypač senesnės kartos. Didelį įspūdį daro jų noras išsaugoti lietuvybę, kalbą, tradicijas.

,,Tiek tautinių kostiumų, kiek lietuvių moksleivių Vasario 16 –osios minėjime Čikagoje, neteko matyt jokiame panašiame renginyje Lietuvoje. Įdomiausia tai, kad naujai atvykę lietuviai, panašu, kad to mokosi, užsikrečia ta dvasia ir tampa didesni Lietuvos patriotai nei tuo metu, kai gyveno Lietuvoje. O gal žmonės tiesiog pradeda labiau vertinti tėvynę ir jos papročius, kai ji atsiduria toli. Dar neišdildomą įspūdį padarė mus priiminėjusių žmonių gerumas. Visur gyvenome lietuvių šeimose, kur patyrėme begalinį svetingumą ir nuoširdumą. Kartais net atrodė, kad atvykome pas pusbrolius, pusseseres ar senelius,“ – kalba dainininkė.

Apsilankė indėnų žemėse

Ne visur grupės ,,Skylė“ nariai galėjo nuvykti, kur norėjo, ne viską pamatė, ką norėjo išvysti. Kelionės metu Aistė su Roku negalėjo pamiršti, kad kadaise Amerikos žemė priklausė indėnams, todėl apsilankė Indėnų kultūros mzuiejuje Vašingtone.

,,Toronte, Kanadoje, lankėmės Anapilio lietuvių kapinėse. Dar turėjom svajonę pamatyti legendinius medžius sekvojas, arba dar kitaip vadinamą tūkstantmetę Redwood‘ų girią, bet tose vietose, kur lankėmės, jų nėra. Šios girios auga pietuose, kažkur Kalifornijoje, todėl dar būtinai reiks sugrįžti, kad tai pamatytume. O štai įspūdingojo Niagaros krioklio purslus ant veido teko pajusti,“ – pasakoja Rokas.

Vidurnaktį dainavo sutartinę

Atlikėjai ne tik koncertų salėse surengė pasirodymus, bet ir vidurnaktį, Mancheteno aikštėje, Niujorke.

,,Turėjom linksmą nuotykį: didžiulėje aikštėje, aplinkui zujant įvairių šalių turistams, sudainavome archajišką lietuvišką sutartinę ,,Dijuto kalneli“. Pasijutome keistai pakylėti, kitame pasaulio gale traukdami senovišką protėvių gaidą. Vėliau kažką panašaus bandėme nuveikti Baltimorėje prie lietuvių pastatyto paminklo Frankui Zappai. Tik šį kartą leidom sau papokštauti – kitos senovinės sutartinės „Ryto rasa krito“ žodžius juokais pakeitę į „Zapa turi kvapą“, sukūrėme kažkokį visai modernų kūrinį, kuris Zapai tikrai būtų patikęs,“ – šypsodama kalba Aistė Smilgevičiūtė.

Amerika nebėra svajonių šalis

Paklausti, ar norėtų gyventi šioje šalyje, dainininkai atsakė: ,,Šiaip gyventi galima visur, bet geriausia gyventi Tėvynėje.“

Jie tikina, kad galbūt anksčiau Amerika priartėdavo prie mito, kad yra svajonių šalis. Dabartinėje realybėje to tikrai nebėra.

,,Bandantys ten įsitvirtinti dirba daug ir sunkiai. Kai kuriems gal pasiseka labiau. Daugelis žmonių, su kuriais teko bendrauti, kaip pagrindinį Amerikos privalumą išskiria paprastumą. Tai yra, kad norint kurti savo verslą daug kas yra žymiai paprasčiau nei Lietuvoje, paprasčiau tvarkyti popierius, mokėti mokesčius. Kaip didžiausią minusą visi įvardija sveikatos sistemą, kuri susirgus į bankrotą gali nuvaryti ir jau prakutusį pilietį. Dėl šios priežasties nemažai amerikiečių, tame tarpe ir lietuvių, dabar iš Amerikos jau emigruoja į Kanadą ar Europą, kur neva geriau. Į pačią Ameriką, pasak pačių tautiečių, naujų emigrantų iš Lietuvos jau keli metai beveik nebeatvyksta,“ – kalba Rokas Radzevičius.

Nuotraukų albume - įspūdžiai iš kelionės:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)