aA
Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas pačioje Vilniaus širdyje pristatė autorinę, ilgiau nei metus kurtą knygą lietuvių ir anglų kalbomis „Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“. Pats autorius, specialiai knygos pristatymui Vokiečių gatvėje sukūręs kulinarines dirbtuves, ją vadina pirmąja filosofine kulinarijos knyga: be receptų joje žmonės ras ir paties A. Ivanausko išbandytus ypatingus kulinarinius triukus – daugybę asmeninių atradimų, kuriuos jis sukaupė 25-erius metus gamindamas ir keliaudamas.
Agnė Jagelavičiūtė, Alfas Ivanauskas, Ignas Krupavičius
Agnė Jagelavičiūtė, Alfas Ivanauskas, Ignas Krupavičius
© DELFI / Karolina Pansevič

„Man ši knyga – kaip dienoraštis. Pasidalijau savo asmeninio gyvenimo akimirkomis ir leidau fotografuoti savo namuose! Norėjau, kad matytumėte ir jaustumėte mane ne tik virtuvėje, bet ir tada, kai kuriu ar net esu pavargęs. Neabejoju, kad ši knyga įkvėps pasitikėjimo įveikti visas kulinarines baimes virtuvėje. Turėdami du iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus ingredientus nebijosite improvizuoti, o jeigu iki šiol nežinojote, kaip patiekalą išdėstyti lėkštėje – pasidalysiu su Jumis ir šiomis žiniomis. Sužinosite, ir kaip nustebinti paprasčiausiomis virtomis bulvėmis.

Jau seniai svajojau apie tokią filosofinę motyvacinę knygą, kuri būtų skirta kiekvienai dienai – ne tik ypatingoms progoms, kai turime daugiau laiko gaminti. Taigi, joje rašau ir apie stalo estetiką, ir apie maisto komponavimo gudrybes... ir, svarbiausia, – baimės pažabojimą, nes tik ji mums užkerta kelią laisvei, kūrybai ir, be jokios abejonės, – laimei. Mano nuomone, laimingas žmogus – bebaimis žmogus.

Knyga tikrai mėgausis gaminti mėgstantys žmonės, bet daug naudingų kulinarinių triukų sužinos ir tie, kuriems tiesiog patinka valgyti – apie juos irgi pagalvojau, – šypsosi A. Ivanauskas, kurdamas šią knygą pirmą kartą pravėręs ir savo namų duris – dalis nuotraukų gimė būtent čia. – Net fotosesijose naudojau tik savo indus – jų pamatysite įvairiausių, atsivežtų iš viso pasaulio, nes esu tikras taurių ir stalo įrankių maniakas“, - sako A. Ivanauskas.

Pasak žinomo kulinaro, savo autorinei knygai jis surinko mėgstamiausius receptus.

„Ruošiant šią knygą, man buvo svarbu, kad maistas ne tik gražiai atrodytų, bet taip pat – kad būtų sveikesnis“, – sako pats per kelis mėnesius 7 kg atsikratęs A. Ivanauskas. Žinoma, visuomet sakau, jog svarbu saikas, todėl tikrai rasite ir riebesnių patiekalų, ir su daugiau cukraus ar gerokai paskrudintų. Mano tikslas – parodyti, o ne uždrausti, kaip kai kuriuos patiekalus gaminti galima truputį kitaip, kad jie neapsunkintų organizmo. Bet kuriuo atveju – viskas turi teikti džiaugsmą. Tad patiekalus galvojau tokius, kad visa šeima turėtų ką valgyti, nes juk nereikia maivytis, kad visi valgome tik bolivines balandas, geriame tik sveikuoliškus kokteilius ir valgome becukrius pyragus. Rašant šią knygą visiškai nerūpėjo paskutinės mados sveiko tendencijos. Kartais tikrai norisi tų skaniųjų šonkauliukų ar tiesiog gero sotaus deserto“, – šmaikštavo autorius.

„Play, Cook, Kiss: Culinary Tricks“ ne tik užpildo iki šiol buvusią specifinę kulinarinių knygų nišą – iki šiol apie maistą buvo kalbama tik per receptų prizmę, bet ir paneigia stereotipą, kad prie recepto visada turi būti nuotrauka. Šiuo atveju vietoje vienos knygos skaitytojai gaus dvi: šalia pagrindinės knygos esanti receptų knygelė tikrai neužims daug vietos virtuvėje, o joje žmonių laukia ir naudingi A. Ivanausko patarimai, pavyzdžiui, kokie produktai geriausiai dera tarpusavyje, kaip neapsigauti renkantis alyvuogių aliejų ar kaip rasti geriausią derinį su baklažanu ir avokadu.

Be to, knygoje – ne tik receptų nuotraukos. Kūrybinio proceso metu fotografuota visoje Lietuvoje, todėl knyga atspindi mūsų šalį, ne tik jos virtuvę.

„Smagiausia buvo keltis naktimis ir rytais tykoti rūko ar ežero viduryje atplaukiančio laivo. Ar vasarą laukti tos akimirkos, kai sunoks pirmoji žemuogė – ji panaudota gaminant sumuštinius su juoda duona ir burokėliais.

Knygos pabaigoje kiekvienas ras naudingų patarimų, ką parsivežti lauktuvių iš Lietuvos tam, kad pajaustų tikrąją mūsų šalies skonį. O svarbiausia, žinos, ką iš tų lauktuvių pagaminti namuose“, – teigia A. Ivanauskas.

Knyga buvo spausdinta net trijose spaustuvėse, nes naudojamos išskirtinės spausdinimo technologijos ir 5 skirtingų rūšių popierius – tam, kad nuotraukų kokybė būtų kuo geresnė ir skaitytojai jaustų emocinį pasitenkinimą versdami puslapį po puslapio. Pavyzdžiui, viršeliui buvo parinktas specialus dekoratyvinis popierinis, jį derinant su aukso ir sidabro folijavimo technika. Jau balandžio mėnesį knyga bus išleista dar 5 kalbomis – italų, prancūzų, rusų, vokiečių ir japonų.

DELFI
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.

YouTube kanalų tinklas / Oficialus YouTube partneris Baltijos šalyse

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sužadėtiniai Danielius Bunkus ir Viktorija Siegel pasiryžo rizikuoti ir pradeda naują verslą (138)

Gedimino prospekte esanti maisto halė „ Gastronomas Food Hall “ nuo šiol priklauso Viktorijos...

Grožio salono veiklą sėkmingai tęsianti Oksana Pikul – apie procedūrų kainas po karantino ir planus, kuriuos teko keisti (50)

Vos prieš pusmetį savo vardo grožio saloną atidariusi Oksana Pikul -Jasaitienė neilgai trukus...

Prieš dešimtmetį kraupią traumą išgyvenusi Gintarė Gurevičiūtė: skausmą jaučiu iki šiol (104)

Prieš dešimt metų viešėdama Vietname Gintarė Gurevičiūtė patyrė kraupią traumą –...

Žinomi žmonės pasidalijo mintimis, kaip ruošiasi sveikinti savo tėčius (1)

Jau atšventėme Motinos dieną, netrukus sveikinsime tėčius. Mūsų šalyje ši šventė minima...

Papasakojo apie Stasio Povilaičio charakterį ir pomėgius: prašė jį palaidoti prie jūros (119)

Išvyka į estradinį koncertą sovietmečiu reiškė didelę šventę. Tiek daug linksmų žmonių...

Top naujienos

Šios šalies pavyzdys pasaulyje aptarinėjamas kone plačiausiai: švedų strategija turėjo rimtų argumentų pasirinkimą lemia 3 faktoriai (67)

Pagal Oksfordo universiteto sukurtą Vyriausybių priemonių griežtumo indeksą, leidžiantį...

„Aukso amžius“ baigėsi: per karantiną šimtus darbuotojų įdarbinusios įmonės dalies jų atsisako (26)

Nors kovo 16-ąją šalyje įvestas karantinas dėl staigiai išaugusios paklausos drastiškai augino...

Eurolyga COVID-19 apkasuose: laisvai stumdomas kalendorius ir komandos-legionierės

Pustrečio mėnesio galimybių pratęsti sezoną ieškojusi Eurolyga jų taip ir nesurado. Dabar...

Ekonomistai: atsivėrus ekonomikoms, atsiras įvairiausių naujų darbų (8)

Termoskenavimo specialistai Jutoje ir Merilende. Kontaktų atsekėjai San Fransiske. Dezinfekuotojai...

The Economist

Politinio karo ginklai: Rusijos ir Vakarų šalių politinės kovos

Kaip klostėsi ir kito Rusijos ir Vakarų šalių politinės kovos.

Lietuvoje mokytoju dirbantis prancūzas įvardijo klaidą, kurią daro daugelis: papasakojo, kaip savo vaikus auklėja prancūzai (4)

Tinkamas vaikų auklėjimas nuolat išlieka visuomenės ir ypač tėvų dėmesio centre. Tėvai...

4 ženklai, bylojantys apie suprastėjusį regėjimą (2)

Šiuo metu dar daugiau naudojamės išmaniosiomis technologijomis, o tai tikrai nėra naudinga mūsų...

Dar vienas būdas kontroliuoti darbuotoją: JAV kompanijos naudojasi be skrupulų, lietuviams teisininkė pataria to nedaryti (2)

Statistika rodo, kad per dieną realiai dirbame 2 val. ir 53 min. Nesunku įsivaizduoti, kaip šie...

Kaip sunokinti avokadą per 10 minučių

Avokadus geriausia nokinti namuose. Neverta pirkti jų parduotuvėje minkštų dėl dviejų...

Daugeliui nematomas intymumo koordinatorių darbas per filmavimus turi net savo protokolą: anksčiau aktoriams galiojo tik viena taisyklė (11)

Alicia Rodis įžengia į filmavimo aikštelę Niujorke turėdama misiją: ji prižiūri vieno...

|Maža didelių žinių kaina