Švenčia ir savo gimtadienį

„Mis Lietuva“ Daiva Anužytė-Kasiulaitienė tądien mini ne tik Teatro dieną, bet ir savo gimtadienį.

Choreografiją baigusi moteris prisipažįsta, kad ji visada buvo prijaučianti meno žmonėms ir visą gyvenimą buvo tarp jų.

„Taip pat galiu pabrėžti, kad Teatro dieną švenčia ne tik aktoriai, bet ir baleto šokėjai. Menišką sielą turintys kordebaleto šokėjai taip pat nusipelno švęsti Teatro dieną, kaip ir kiti artistai“, - neabejoja D. Anužytė-Kasiulaitienė.

Tiesa, žinoma moteris apgailestauja, kad pastaruoju metu ji į teatrą vaikšto retai. „Norėčiau į spektaklius vaikščioti dažniau. Šiuo metu jaučiuosi šiek tiek atitolusi nuo teatro. Maži vaikai, dideli darbai. Nelabai yra kada domėtis kultūriniu gyvenimu, - apgailestauja ji. - Tačiau jei randi tam laiko, teatras įtraukia ir nepaleidžia.“
Daiva Anužytė

Teatro nepamiršta

Dešimt metų Kauno muzikiniame teatre dirbęs atlikėjas Rytis Cicinas net ir palikęs teatro sceną, nepamiršta kelių į teatrą kaip žiūrovas. Dažniausiai kultūriniuose renginiuose dainininką lydi jo mylimoji Neringa Kavaliauskaitė ar artimi draugai.

„Ko gero, labiausiai mėgstu lankytis Kauno muzikiniame teatre, kuriame ir pats dirbau daug metų. Todėl man labai smalsu pasižiūrėti ne tik naujus pastatymus, bet ir tuos spektaklius, kuriuose pats vaidinau. Labai įdomu tiesiog pasiklausyti muzikos, pasigėrėti, kaip dabar dainuoja mano kolegos, - pasakojo estrados princu tituluojamas atlikėjas. - Teatro turbūt negalėsiu pamiršti visą gyvenimą. Tai kažkas šventa, magiška ir to jausmo kitaip neperteiksi."

Tiesa, Kauno muzikinio teatro repertuare žinomas solistas pasigenda klasikinių pastatymų. "Aš turbūt esu senesnių pažiūrų, bet man opera "Traviata" turi būti klasikinė, o ne modernistinė. Žinoma, nesakau, kad to nereikia, bet norisi, kad ir klasikiniai pastatymai neliktų pamiršti", - pastebi jis. 

Iš Kauno muzikinio teatro laikų R. Cicinas susibičiuliavo ir iki šiol šiltus bičiuliškus santykius palaiko su soliste Aušra Cicėnaite, kuriai atlikėjas ir siunčia linkėjimus Teatro dienos proga. Taip pat sveikino ir visus solistus, choristus, artistus su šia diena. 

Teatrų situacija gerėja

Verslininkė Inga Budrienė DELFI prisipažino, kad artimieji, žinodami jos aistrą, dažnai dovanoja kvietimus į teatrą. Kultūrinis mėgstanti moteris dažniausiai renkasi Kauno teatrus, tačiau pasitaikius progai visada nepraleidžia ir sostinėje vykstančių premjerų.

"Jei tik turiu galimybę, visada lankausi teatre. Labai mėgstu Kauno kamerinio, Kauno muzikinio  teatro pastatymus. Bet jei pavyksta nuvažiuoti iki Vilniaus, aplankau "Domino" spektaklius", - pasakojo I. Budrienė.  

Kalbėdama apie šiandienos teatrą, žinoma Kauno verslininkė pastebi, kad šiuolaikinis teatras išgyvena savo amžių. "Jei kokia labiau išreklamuota premjera, tai žiūrėk ir bilieto nebegausi. Manau, kad tai rodo, jog teatrų situacija tik gerėja. Nes tais laikais, kai studijavau konservatorijoje, salės būdavo pustuštės. O dabar prie kasų - eilės, nes spektakliai tikrai kokybiški, įdomūs. Dabar teatruose dizaineriai kuria kostiumus, dirba garsūs scenografai", - pastebi I. Budrienė.
Inga Budrienė
  


Teatre lankėsi kelis kartus

Dainininkė Katažina Niemycko nė neketina slėpti, kad dėl laiko stokos ji teatruose - reta viešnia. 

"Teatre esu buvusi tik kelis kartus, todėl nelabai galiu pasakyti, kokie yra mano mėgstamiausi. Nors spektakliai man patinka, tačiau, kaip sakoma, jei labai labai nori, visada pavyks surasti tam laiko. Todėl aš turbūt nesu didelė gerbėja. Nors, žinoma, būtų tikrai smagu apsilankyti, tačiau niekaip neprisiruošiu, - susikuklinusi kalbėjo K. Niemycko. - Galite pasakyti, kad esu šiek tiek neišprususi, tačiau aš pati dažniau būnu scenoje, nei stebiu vaizdą iš žiūrovo kėdės." 
Katažina Nemycko

Trumpai apie Teatro dieną

Teatro diena paskelbta švente XI-ajame Tarptautinio teatro instituto kongrese, vykusiame Vienoje, patvirtinus UNESCO. Tarptautinė Teatro diena minima nuo 1962 metų.

Žodis „teatras“ kilo iš graikų kalbos: „theatron“ – vieta, skirta vaidybai.

Teatro ištakų galima rasti dar senovės medžiotojų ir žemdirbių apeigose, taip pat liaudies papročiuose. Pirmasis profesionalus europietiškas teatras įkurtas Renesanso epochoje. Tai buvo italų kaukių komedijų teatras. Nuo to laiko klajojantys aktoriai po truputį tapo sėslūs, pradėjo vaidinti pastoviose vietose. 

Lietuva drąsiai gali didžiuotis prieš kitas šalis kaip turinti daugybę teatrų (daugiau nei 30), kurių ne vienas pripažintas ir pasauliniuose teatrų festivaliuose.

Kovo 27-ąją, Teatro dieną Lietuvos nacionaliniame dramos teatre teikiami svarbiausi teatriniai apdovanojimai - "Auksiniai scenos kryžiai".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)