Savo įraše D. Kubilius teigė manantis, kad visuomenę reikia kuo greičiau supažindinti su situacija, pristatyti priežastis, kodėl ministras nusprendė atsitatydinti būtent dabar. Savo mintimis jis sutiko pasidalinti su Delfi skaitytojais.

B*bių“ matavimosi savaitgalis. Bet esmė visiškai ne čia.

Ne esmė kas ką parašė prieš ministro atsistatydinimą. Nors tikrai buvo pikantiška ir sukėlė nemenką intrigą, į kurią įsivėlė visi: soc. tinklų „teisuoliai“ ėmė aiškinti pagal žurnalistikos ABC (kurios jau senai nebeegzistuoja), kaip tai turėjo būti parašyta, kiti gyrė už tiesos sklaidą, juk kai žinai, tylėti negalima, atsirado net kremukų influencerių, kurie ekspertų veidais puolė peikti vyriausybės komunikaciją. Viskas gandų lygyje, pagal geriausias bulvarinio skaitalo tradicijas. Savaitgalinis šaršalas kaip turi būti!

BET ESMĖ NE ČIA.

Esmė, kad didžiausių grėsmių akivaizdoje, tiesiogiai atsakingų už gynybą darbas stringa. Net ne stringa, o greičiausiai yra akligatvyje. Netikėtai, prieš tai nebuvus jokių viešų indikacijų, atleisti ministrą, tam turėjo būti labai svarių priežasčių. Apie kurias gal būt išgirsime pirmadienį. Ne apie būsimą dar efektyvesnį ministerijos darbą, o išgirsime normalias – žemiškesnes priežastis. Bet ir ne apie šią keistą sprendimų ir komunikacijos grandinę esmė.

Esmė, pasikartosiu, kad didžiausių grėsmių akivaizdoje darbas nevyksta. Arba tiksliau jis imituojamas žodžiais „daug dirbam“, „darom“, „rūpinamės saugumu“ ir „dar daug dirbsim“ Ir?!

Visuomenei nuo tokių žodžių turi būti ramiau?!

Tikiu, kažkoks darbas vyksta, bet esam keisto detektyvo įkaitai, kur nebeaišku, nei kas daroma, nei kur visa tai mus visus nuves.

Labiausiai ko nesinorėtų tai, kad Lietuvoje pasikartotų Ukrainos scenarijus, kuomet prasidėjus invazijai milijonai žmonių tapo NEŽINOJIMO ir kilusios totalios panikos įkaitais.

Kalba ne apie „panikos skleidimą“, kaip dabar madinga sakyti. O apie visuomenės informavimą, tiksliau atsiskaitymą prieš rinkėjus, kas dėl jų saugumo jau nuveikta ar kas ne po metų, o artimiausiomis savaitėmis/mėnesiais bus nuveikta, papunkčiui ir konkrečiai, o ne „sunkiai dirbam“ ar „sunkiai dirbsim“. Nes tokie nieko nenusakantys žodžiai visuomenės neramina. Visi pozicijoje ir opozicijoje esantys ir be žodžių privalo dirbti, juk tam jie ir yra visuomenės pasamdyti.

Visuomenę geriausiai ramina ŽINOJIMAS! Aiškus žinojimas, kas gresia, žinojimas, kam valstybė pasiruošus, žinojimas, ką aš ir mano artimieji turės valandą X daryti. Duok Dieve, nieko blogo nenutiks, bet šitas žinojimas sustiprins mus visus, kaip vieningą, viskam pasiruošusią tautą ir valstybę!

Šitas žinojimas – puiki priešo atgrasymo priemonė, o trypčiojimas vietoje, myžčiojimas, vidinės intrigos, abejojimas, skubių sprendimų stoka priešui diktuoja silpnybę ir dar didesnį motyvą pulti.

Visų partijų politikai, esantys Seime, Vyriausybėje, ministerijose ir besisukantys kituose biurokratiniuose krumpliaračiuose PRABUSKITE! Vidinėms intrigoms laikas išseko, laukiam realaus darbo rezultatų!“ – rašė D. Kubilius.

Delfi primena, kad po netikėtos žinios apie Arvydo Anušausko atsistatydinimą socialiniuose tinkluose savo nuomonę išreiškė ir kiti žinomi žmonės.

Delfi savo mintimis apie A. Anušausko atsistatydinimą sutiko pasidalinti žurnalo „ELLE Man“ redaktorius Saugirdas Vaitulionis. Anot jo, šalyje valdžios komunikacija ir toliau muša dugną.

„Kai ir taip įtampos – sočiai. Penktadienio vakarą, po darbo atsistatydina Krašto apsaugos ministras. Niekas nekelia ragelių ir jokių komentarų.

Putino rinkimų savaitgalį – nu kada, jei ne dabar? Na bent kažkokį suopratį apie komunikaciją reikėtų turėti, ne? Retardizmas 5000“, – socialiniuose tinkluose rašė S. Vaitulionis.

Daiva Žeimytė-Bilienė svarstė, ar politikai pateikę tokius pareiškimus ir tiksliai nepaaiškinę situacijos supranta, ką daro.

„Komentarai po žinutėmis apie Anušausko galimą pasitraukimą – traukiasi, nes bus karas. Žmonės valdžios bokštuose, ar jūs suprantat, ką darot?????

Ministras telefoną išsijungia, kiti nekelia. Visi krūmuose, o informacija sklinda žaibo greičiu. Iki rytojaus susitikimo prezidentūroj pusė paros, iki premjerės pasisakymo visas savaitgalis, per tą laiką tiek visi visko prikomentuos ir prigalvos, kad kibirais neišsemsim. Ir dar tokioj saugumo situacijoj.

Nereikia, kad už mus kas nors netikras naujienas kurtų, patys leidžiam jas kurti, galvas kaip stručiai į smėlį sukišę. Ir baikit pagaliau tyčiotis iš žiniasklaidos, ką mums žmonėms pranešt?“ – rašė D. Žeimytė-Bilienė.

Į šį jos komentarą sureagavo ir keliautojas Mantas Bertulis: „Daiva, bet paranojikų arba dezinformacijos skleidėjų visada buvo ir bus. Net, jeigu ir išstotų su kokia žinute, bandant nuraminti piliečius, vis tiek būtų, kurie netikės. Ir šiaip, tegul žmonės geriau galvoja, kad bus karas nei, kad nebus“.

Pasklidus žiniai apie ministro atsistatydinimą prakalbo ir visuomenininkas Andrius Tapinas.

„Pramuštas naujas šitos valdžios dugnas.

Pašonėj vyksta karas, kariuomenės atstovai neriasi iš kailio ramindami žmones, kad nepanikuotų.

Vienas žurnalistas tiesiog įmeta info bombą, kad "ačiū Anušauskui", visi pradeda svarstyti, kas čia vyksta, niekas nieko nežino.

Anušauskas tyli. Bet rytoj eina pas Nausėdą. Bet tik rytoj. Prasideda visuotinis nerimas viešojoje erdvėje, kas vyksta, ar tikrai KAM šefas atsistatydina, kas dabar bus. Vyriausybė tyli.

Pagaliau šiaip taip išspaudžiamas Vyriausybės patvirtinimas, kad Anušauskas padėjo pareiškimą, bet Šimonytės komentaras bus tik pirmadienį, galit dar visi per savaitgaliuką pasinervuoti, galvodami ir kurdami sąmokslo teorijas ir baugindami vieni kitus.

Nes vykstant karui ir likus pusei metų iki rinkimų – pasikeisti krašto apsaugos ministrą ir dar tokiu būdu šokiruojant žmones – yra tobula.
Ir vėl neatsirado visoje Vyriausybėje ir partijoje niekas, kas pasakytų – pala, negalima šitaip, susikursim dar vieną krizę lygioje vietoje.

Glušių gvardija, o ne valdančioji partija“, – rašė A. Tapinas.

Primename, kad penktadienio vakarą netikėtai pranešta, kad šeštadienį iš ryto prezidentas Gitanas Nausėda susitinka su krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku. Po kelių valandų žiniasklaidos bandymų išsiaiškinti, ar gandai, kad A. Anušauskas atsistatydina, teisingi, Vyriausybė išplatino patvirtinimą.

Vyriausybė patvirtino: Šimonytė gavo Anušausko prašymą

„LRV Spaudos tarnyba patvirtina, kad šiandien, kovo 15 d., Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė gavo krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko atsistatydinimo prašymą. Komentarai dėl Ministrės Pirmininkės sprendimų bus pateikti pirmadienį, kovo 18 dieną“, – rašoma Vyriausybės komentare.

Kilo spėlionių banga

Penktadienio vakarą feisbuke paskelbtas žurnalisto Edmundo Jakilaičio įrašas sukėlė svarstymų, ar krašto apsaugos ministras A. Anušauskas nėra pasirengęs palikti pareigų.

„Ačiū Arvydui Anušauskui. Pažiūrėsime, kaip seksis Laurynui Kasčiūnui“, – tokį įrašą parašė žurnalistas. Po 17 valandos prezidentūra pranešė, kad šeštadienį, 10 valandą ryto, A. Anušauskas susitiks su prezidentu.

Kaip Eltai teigė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, susitikimo su šalies vadovu pasiprašė pats A. Anušauskas. Delfi penktadienio vakarą susisiekė su A. Anušausku, tačiau jis spėlionių apie galimą pasitraukimą nekomentavo.

„O kur tos kalbos sklando? Žinau, kad jūs skambinat dėl Jakilaičio posto, tai jūs skambinkit Jakilaičui, aš jam žadėjau visus žurnalistus nukreipti pas jį. Tai dėkui už dėmesį, tai dėmesį suteikite gerbiamam Edmundui, jis viską žino“, – į kalbas nesileido ministras.

Vis dėlto Delfi keli šaltiniai patvirtino, kad ministras atsistatydina. Jų duomenimis, ministras galimai atsistatydina dėl konflikto su premjere. Šaltinių teigimu, ministro pareigos gali būti patikėtos dabartiniam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Laurynui Kasčiūnui. Jis į skambučius neatsiliepia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)