Kreipėsi į advokatą

„Sveiki. Niekaip negaliu susisiekti su šio puslapio administratoriumi (jei toks netyčia skaito šį pranešimą, labai prašau, duoti man žinią), todėl pranešu visiems, kad tikrasis Andriaus Mamontovo puslapis su naujausia informacija yra šis“, - tokius laiškus jo vardu socialiniame tinkle „Facebook“ besinaudojantiems asmenims jau ne pirmą kartą siunčia pats dainininkas A. Mamontovas.

Jis pabrėžia, kad tikroji jo anketa "Facebooke" šiuo metu lengvai atpažįstama iš raudono logotipo, ant kurio parašyta „AM + Foje = 30” bei anketos viršuje patalpintų artėjančių koncertų reklamų.

Atlikėjas DELFI pasakojo, kad jo draugas netgi pasamdė advokatus, kurie bando surasti A. Mamontovo vardu besinaudojančius asmenis, administruojančius puslapius socialiniame tinkle.

„Tačiau aš bandau prisišaukti žmogų geruoju, kad taikiai išspręsti naudojimosi svetimu vardu problemą“, - pasakojo dainininkas, muzikos kūrėjas, aktorius bei prodiuseris. Panašius laiškus jis yra išsiuntęs ir kitiems jo vardu profilį sukūrusiems žmonėms. Tačiau iki šiol iš netikrųjų Mamontovų būstinių nesulaukė jokio atsako.

Taip pasielgti A. Mamontovas nusprendė ne dėl to, jog jį glumintų buvimas trijuose ar keturiuose asmenyse. Tačiau žinomas vyras neabejoja, kad tai trikdo žmones, kurie ieško informacijos apie naujienas, koncertus, renginius.

„Jei jūs „Facebooke“ įvestumėte, pavyzdžiui, grupę U2. Jums pasiūlytų vienintelį variantą, sukurtą ir naudojamą pačios grupės narių. Tačiau aš prieš kelis metus prisijungęs prie „Facebook“ pamačiau, kad jame jau esu, - juokiasi A. Mamontovas. - Turbūt ne aš vienintelis, bet ir kiti atlikėjai aptiko neoficialių savo profilių.“

Prašo bendradarbiauti

Prieš kelerius metus ištikimas A. Mamontovo gerbėjas ar gerbėja, sukūrusi jo vardo profilį, sulaukė rekordiško skaičiaus gerbėjų. Prie netikros atlikėjo anketos prisijungė beveik 120 tūkst. žmonių. Dainininkas pabrėžia, kad asmenų, besinaudojančių jo vardu, jis bausti tikrai neketina.

„Puikiai suprantu, kad tam žmogui patinka mano kūryba, jei jis padarė mano puslapį. Bet tas asmuo, sprendžiant iš dabar administruojamo puslapio, visai pamiršo jį sukūręs ir ten nebesilanko. Profilis akivaizdžiai neprižiūrimas, - apgailestavo A. Mamontovas. - Mano oficialus puslapis „Facebook“ tinkle turi per 36 tūkst. gerbėjų. Tačiau antrasis su 120 tūkst. gerbėjų taip pat galėtų dirbti gerą darbą. Aš savo anketoje talpinu ne tik informaciją apie koncertus, bet ir socialinius projektus, labdaringus renginius. Todėl ir bandau jį administruojančius žmones prisišaukti. Galbūt netyčia tas žmogus skaito šį mano interviu.“

Tiesa, atlikėjo bičiulis taip geranoriškai nenusiteikęs ir netgi kreipėsi į advokatus, kad šie per „Facebook“ administraciją padėtų tą neoficialų puslapį perduoti teisėto vardo šeimininkui. Tačiau pats A. Mamontovas mano, kad viską galima išspręsti taikiai.

„Tikrai nesiruošiu nieko bausti. Puikiai suprantu, kad žmogui patinka mano kūryba, jei jis padarė mano puslapį. Ištrinti tą profilį tikrai būtų neprotinga. Bet tas žmogus man labai padėtų, jei prijungtų mane prie administratorių. Būčiau labai dėkingas ir už gerą darbą netgi duočiau porą pakvietimų į rudenį vyksiančius savo koncertus“, - žadėjo menininkas.

Reklamavo statybines medžiagas

Vytautas Šapranauskas
DELFI jau rašė, kaip be Vytauto Šapranausko žinios svetimi asmenys socialiniame tinkle prieš keletą mėnesių sukūrė aktoriaus bei laidų vedėjo profilį. Tačiau žinomo žmogaus vardu pasinaudoję tautiečiai eklamavo ne spektaklius ar koncertinius turus, bet statybines prekes.

„Šio profilio kūrėjai mus šokiravo savo akiplėšiškumu. Jie ne tik grubiai pažeidinėja įstatymą, tačiau ir nesiteikia sureaguoti į mūsų prašymus nedelsiant panaikinti šį profilį“, - tada DELFI pasakojo V. Šapranausko prodiuseris Ričardas Pinikas.

Pasak jo, Vytautas atsidūrė beviltiškoje situacijoje – nei profilio kūrėjai, nei „Facebook“ administratoriai į jo laiškus neatsako. Aktoriaus teisininkai žadėjo kreiptis į teismą.

Nuleido rankas

Deja, bet net ir praėjus beveik metams, aktorius jo vardu pasinaudojusių asmenų taip ir nerado.

„Galiausiai mes nusprendėme pasiduoti. Sukūrėme V. Šapranauskui tikrą jo profilį, surinkome naujus gerbėjus. Nors ir rašėme jo vardu pasinaudojusiems asmenims, į teismus žadėjome kreiptis, bet apčiuopiamų rezultatų nesulaukėme. Ilgai viskas tęsiasi, todėl nuleidome rankas. Teisininkas rašė oficialius raštus, kad asmenys naudojasi svetimu vardu, bet atsakymo nesulaukėme. Sekantis žingsnis buvo eiti per teismus, bet galiausiai pasitarę nusprendėme, kad nusikaltusiųjų nebeieškosime, nes procesas – per daug ilgas“, - prisipažino V. Šapranausko prodiuseris R. Pinikas.

Duomenų apsaugos inspekcija neapsaugos

Deja, bet teisybės ieškoti tokiose situacijose, kai internetinėse platybėse be žinios panaudojamas svetimas vardas, neįgalios padėti ir valstybinės institucijos.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovė Aurelija Grikinaitė DELFI patikino, kad inspekcija tokių skundų netiria.

"Siūlome asmeniui, kurio vardu buvo pasinaudota, kreiptis į teismą civiline tvarka", - sakė A. Grikinaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)