Ji vadinama ir „gyva Barbe“ (bent jau taip teigia buvęs jos patarėjas Cliffas Simsas), bet ir savo darbui šventai atsidavusia kūrėja, prezidentui turinčia didžiulę įtaką, moterų interesų gynėja, ir daugybę kitų epitetų.

Galima neabejoti tik dėl vieno: jau daugybę metų Ivankai priklauso šilčiausia vietelė šalia tėvo, bet net ir tai jai nesuteikė imuniteto nuo prezidento strategijos: jis daro viską, kad šalies politikoje būtų matoma kuo mažiau moterų.

Žurnalistės Vicky Ward knygoje „Greed. Ambition. Corruption. The Extraordinary Story of Jared Kushner and Ivanka Trump“ pasakojama būtent apie Ivankos santykius su tėvu.

Tiesą sakant, knyga gana negailestinga: paremta daugiau nei 220 interviu, dauguma kurių – anonimiški, o V. Ward teigia, kad Ivanka – yra „didžiausia prezidento silpnybė“, o jos vyras Jaredas Kushneris (taip pat prezidento patarėjas) – ištroškęs valdžios ir nepatikimas.

„Liūdna, bet nestebina. Žiniasklaida skirs daug laiko reklamuoti knygą, paremtą nepatikimais anoniminiais šaltiniais ir melaginga informacija, o ne neįtikėtinai vertingu darbu, kurį dėl savo šalies daro Jaredas ir Ivanka“, – teigiama JAV prezidento atstovės spaudai Sarah Sanders išplatintame pranešime.

„Pati autorė savo internetinėje svetainėje knygą buvo priskyrusi „grožinės literatūros“ kategorijai ir ją pakeitė visai neseniai. Tenka pripažinti, kad pirminis sprendimas buvo tikslus“, – įgėlė S. Sanders.
Administracijos pareigūnai nepanoro komentuoti konkrečių detalių iš žurnalistės knygos, ypač apie Ivankos santykius su tėvu.

Per interviu „The New York Times“ 2017 metais (praėjus maždaug penkiems mėnesiams po to, kai D. Trumpas pradėjo eiti prezidento pareigas), Ivanka pareiškė: „Dar tik pradedu aiškintis, kaip viskas veikia, bet jau esu pakankamai pasirengusi būti aktyvia Baltųjų rūmų dalimi, garsiai girdimu balsu“.

Po dviejų mėnesių žurnale PEOPLE administracijos šaltinis kalbėjo štai ką: „Jam (prezidentui) visada visuomet patiko, kad ji yra graži ir gerai atrodo įsikibusi jam į parankę“.

„Argi ne puikiai ji atrodo?“

V. Ward knygoje vargiai pateikiama daugiau informacijos, nei jau buvo skelbta daugybėje ankstesnių žiniasklaidos pranešimų apie Ivankos vaidmenį D. Trumpo šeimoje ir jo valdomuose Baltuosiuose rūmuose. Tačiau knygoje pateikiama nemažai nerimą keliančių pavyzdžių.

„Ne vienas žmogus yra pastebėjęs, kad Ivanka reguliariai užeina į Ovalinį kabinetą, dažnai lydima vieno iš savo vaikų, ir kalbasi su D. Trumpu monotonišku balsu, – rašo V. Ward. – Jis vadina ja „mažyte“ arba patapšnoja jai per užpakalį.“

„D. Trumpas kartais nustoja daryti tai, ką buvo daręs, kad nulydėtų akimis iš kabineto išeinančią Ivanką, ir esantiems kabinete sako: „Argi ne puikiai ji atrodo?“ – rašo knygos autorė.

Ir tai būtų ne pirmas kartas, kai jis sudaiktina Ivanką. 2006 metais dalyvaudamas pokalbių laidoje „The View“ D. Trumpas pareiškė: „Jeigu Ivanka nebūtų mano dukra, veikiausiai su ja susitikinėčiau“.
Po trejų metų vienos Howardo Sterno radijo pokalbių laidos metu jis taip pat pareiškė, kad Ivankos „kūnas yra geriausias“, o kitos laidos metu jis leido H. Sternui pareikšti, kad Ivanka yra „tiesiog karšta pupytė“.

„Žinote, kas yra tikra gražuolė? Mano dukra Ivanka, – vėliau H. Sternas pasakojo D. Trumpą sakant. – Dabar ją įvertinčiau dešimčia balų.“

V. Ward knygoje buvęs D. Trumpo atstovas teisės klausimais Markas Corallo pasakojo, kaip būdavo sunku „atkreipti D. Trumpo dėmesį, kai šalia būdavo J. Kushneris ir Ivanka“. „Tiesiog negali būti pokalbio, kad jis nekalbėtų apie ją“, – sakė jis.

Tuomet pamėgdžiodamas JAV prezidentą, M. Corallo sakė: „Argi Ivanka nenuostabi? Turiu omeny, kad argi ji ne viena gražiausių moterų, kokią esi matęs?“

Nors jis nuolat kalba apie jos išvaizdą, nebuvo nė karto, kad JAV prezidentas neįtrauktų Ivankos į svarbius reikalus, tad išlieka viena labiausiai matomų jo rėmėjų.

Verslininke tapusi buvusi manekenė Ivanka baigė tą pačią aukštąją mokyklą – Pensilvanijos universitetą – kaip ir jos tėvas, ir tuomet ėmė dirbti „Trump Organization“ kartu su savo broliais Donaldu jaunesniuoju ir Ericu.

Tėvas ne tik daug ją išmokė apie nekilnojamąjį turtą, bet ir pasodino šalia savęs prie valdybos stalo per savo realybės šou „Mokinys“ (The Apprentice), kuris itin išgarsino jo vardą.

V. Ward Ivankos atkaklumą sieja su nuo pat vaikystės egzistuojančiu siekiu niekada per ilgai neišnykti iš tėvo akiračio.

JAV prezidentas D. Trumpas Ivankos bei jos brolių Donaldo jaunesniojo ir Erico susilaukė su savo pirmąja žmona Ivana Trump. Jiedu išsiskyrė 1992 metais po 15 metų santuokos. Jis taip pat turi dukrą Tiffany su savo antrąja žmona Marla Maples. O jauniausiojo sūnaus Barrono jis susilaukė su dabartine pirmąja JAV ponia Melania.

Anot V. Ward, po to, kai išsiskyrė jo tėvai, „Ivanka nusprendė, kad su tėvu dažnai matysis ir bendraus. Ji kiekvieną dieną pakeliui į mokyklą užsukdavo pas jį ir dienos metu skambindavo jam iš valytojo sandėliuko. Ir jis visuomet atsiliepdavo į jos skambutį. Dėl nesaugumo jausmo ar dėl meilės, o galbūt dėl abiejų šių dalykų, Ivanka niekada nenustojo mėginti jam įtikti“, – rašo V. Ward.

Tai patvirtino ir žurnalo PEOPLE bei kitų žiniasklaidos priemonių kalbinti šaltiniai. „Lojalumas šioje šeimoje yra beprotiškas, – 2017 metais sakė vienas šeimos draugas, artimas Donaldui jaunesniajam ir Ericui. – Jie niekada nekalbėtų blogai apie savo tėvą.“

2004 metais Niujorke Ivanka kartą sakė, kad „mes buvo auginami taip, kad konkuruotume“.
„Donaldo meilė yra glaudžiai susijusi su rezultatais, – prieš dvejus žurnalui PEOPLE sakė vienas šaltinis Niujorke. – Jie beprotiškai jį myli ir labai siekia jo pritarimo.“

Kai jos tėvas 2016 metais buvo išrinktas Amerikos prezidentu, Ivanka nusprendė prisijungti prie jo Baltuosiuose rūmuose, o jos broliai liko vadovauti „Trump Organization“.

Ponia Trump atvyksta į Vašingtoną

Rinkimų kampanijos metu Ivanka skleidė tam tikrą nuosaikumą ir rafinuotumą, o tai įtikino į respublikonų pusę linkusius rinkėjus, ypač kai kurias moteris. Atvykusi į Vašingtoną, Ivanka siekė įsitvirtinti kaip švelninantis balsas prezidento administracijoje, kuri beveik visuomet pasižymi kraštutinėmis pozicijomis daugeliu klausimu, įskaitant imigraciją, klimato kaitą ir seksualines mažumas.

Teigiama, kad 2017 metų gegužę Ivanka dažnai prašydavo privačių susitikimų su savo tėvu, kad galėtų aptarti jai rūpimus klausimus.

„Aš kovoju dėl tam tikrų klausimų ir galiu pralaimėti, – tuomet „Times“ laikraščiui sakė Ivanka. – Tačiau galbūt pakeliui aš šiek tiek pakeisiu poziciją, ir tai yra puiku.“

Kalbama, kad Ivanka taip pat nesėkmingai mėgino įkalbėti tėvą, kad Jungtinės Valstijos nepasitrauktų iš tarptautinio Paryžiaus susitarimo kovai su klimato kaita. Ji taip pat garsėja savo kova už ekonominę politiką, susijusią su moterimis ir šeimomis.

Vasarį JAV prezidentas tviteryje gyrėsi, kad Ivanka „sukūrė milijonus darbo vietų. Paprašyti paaiškinti šį pareiškimą, Baltieji rūmai žurnalui PEOPLE sakė: „Amerikos ekonomika yra tvirtesnė nei bet kada. Ivankos vadovavimo ekonominių iniciatyvų biurui dėka, Amerikos darbuotojams buvo sukurta milijonai galimybių įstatymų leidžiamaisiais ir administraciniais veiksmais“.

Mano, kad Ivanka savanaudė

V. Ward knyga siekia paneigti Ivankos viešą įvaizdį. Knygos autorė rašo, kad Ivanką iš esmės motyvuoja savanaudiškumas. Ir jos įtaka tėvui yra pervertinama.

Knygoje nurodoma, kad kartą D. Trumpas liepė savo administracijos vadovui „atsikratyti“ Ivanka ir Jaredu Kushneriu ir išsiųsti juos į Niujorką. (Tai yra dar vienas įrodymas, kaip jau seniai kalbama, jog prezidentas, ar tai norėdamas apsaugoti dukrą nuo neigiamos informacijos spaudoje, ar būdamas nepatenkintas jos darbu, nori, kad ji išvyktų iš Vašingtono).

V. Ward rado, kad kartais D. Trumpas mėgsta „pastatyti savo dukrą į vietą“, viešai jai primindamas, ko ji negali daryti. „Labai, labai retai D .Trumpas padaro jai gėdą ir tyčia Baltųjų rūmų personalui – ir jai – parodo pirštu į jos pastangas manipuliuoti juo. Akivaizdu, kad kartais jis mano, kad jai reikia viešai parodyti, kas čia yra bosas“, – rašo ji.

Savo knygoje V. Ward aprašo vieną situaciją, kai Ivanką sureagavo į prezidento patarėjos Kellyanne Conway raginimą per televiziją pirkti Ivankos kuriamus produktus. „Ivanka pasiuto, – rašo V. Ward. – Ivanka baisiai supyko. Ji įsiveržė į D. Trumpo kabinetą. Kitų žmonių akivaizdoje D. Trumpas greitai „atšaldė“ dukrą: „Brangioji tu parduoti batus. Nusiramink.“

Anot V. Ward, Ivanka skrupulingai rūpinasi savo įvaizdžiu ir dažnai Baltuosiuose rūmuose pasirodo vėlai, nes profesionaliai susitvarko plaukus ir pasidaro makiažą. Kartais per dieną ji persirengia tris kartus.

Tai padeda nuslėpti jos negailestingumą, rašo V. Ward. Savo knygoje ji cituoja buvusį valstybės sekretorių Rexą Tillersoną, kuris sakė jautęs, jog „visos jos žmogžudystės buvo įvykdytos kažko kito rankomis“.

Kiti kolegos Baltuosiuose rūmuose visgi rasdavo dėl ko ja žavėtis, rašo V. Ward. Jos teigimu, buvęs prezidento vyriausiasis strategas Steve'as Bannonas mano, kad Ivanka „bent jau mėgino apsaugoti savo tėvą“. S. Bannonas kolegoms sakė jautęs, kad ji yra suklaidinta, mėgindama tai padaryti, tačiau jis suprato, iš kur ji yra kilusi, ir ja žavėjosi“.

(S. Bannonas garsėja savo tiesmukumu žiniasklaidoje ir buvo smarkiai kritikuojamas konservatyviuose sluoksniuose, kai žurnalistas Michaelas Wolffas jį pacitavo nepagarbiai atsiliepiant apie Ivanką ir kitus D. Trumpo vaikus).

„Tai, kas S. Bannoną – ir kitus Baltųjų rūmų darbuotojus – labiausiai erzino, buvo Ivankos noras nušauti du zuikius vienu šūviu: ji norėjo, kad į ją būtų rimtai žiūrimą kaip į Baltųjų rūmų administracijos narę, tačiau ji taip pat tikėjosi, kad ją labiau gerbs dėl to, kad ji yra „pirmoji dukra“, – savo knygoje rašo V. Ward.

Kaip ten bebūtų, Ivanka su vyru iki šiol dirba JAV administracijoje. „Jis yra mano tėvas ir mano viršininkas, – lapkritį kanalui „ABC News“ sakė Ivanka. – Ir viena iš priežasčių, kodėl mano santykiai su juo yra tokie geri asmenine ir profesine prasme ir ta, kad aš su juo esu be galo atvira. Jis tiksliai žino, kokia yra mano pozicija bet kokiu klausimu. Visuomet jums pasakysiu, už ką aš esu, tačiau ne mano, kaip dirbančios Baltuosiuose rūmuose, teisė jums sakyti, prieš ką aš esu. Yra tik vienas tai žinantis žmogus, ir jis tai žino.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)