Pietų Korėjos prezidento sutuoktinė Kim Keon Hee unikali daugeliu aspektų. Jos pirmtakės stengėsi laikytis atokiau visuomenės dėmesio ir pasitraukdavo į šaliai vadovaujančių vyrų šešėlį, o jai žmonių dėmesys nė trupučio nesvetimas.

Kartais Kim Keon Hee šešėlyje atsiduria net ir pats prezidentas. Taip nutiko ne tik 2022 metais Madride, Ispanijoje, vykusiame NATO viršūnių susitikime, bet ir šiemet.

Savo stiliaus pasirinkimais garsi moteris išsiskyrė ir Vilniuje vykusiame NATO susitikime. Ji žavėjo išskirtine elegancija ir išpuoselėtu stiliaus suvokimu.

Ekspertų komplimentų dėl išlavinto skonio ir teisingų aprangos derinių Kim Keon Hee sulaukia reguliariai.

Buvusio Pietų Korėjos prezidento Lee Myung Bak patarėja įvaizdžio klausimais 2007–2008 metais dirbusi Kang Jin Joo iš „Personal Image Clinic“ įvaizdžio konsultacijų bendrovės sako, kad Pietų Korėja tokios pirmosios ponios dar niekada neturėjo.

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska, Pietų Korėjos Pirmoji ponia Kim Keon Hee, Pirmoji ponia Diana Nausėdienė

„Iki dabar pirmosios šalies ponios buvo nuolankumo ir kuklumo etalonai, tai atsispindėjo ir jų aprangos pasirinkimuose, o štai Kim įkūnija stilingą, rafinuotą, nepriklausomą profesionalę, o ne priedą prie vyro“, – sakė ji.

Su tokia nuomone sutinka ir kitos įvaizdžio konsultacijų bendrovės „CMK Image Korea“ vadovė Cho Mi Kyung.

„Kim stiliaus pasirinkimai ne tik tinkami jos kaip pirmosios ponios vaidmeniui, net ir atskleidžia ją kaip asmenybę“, – tikina Cho Mi Kyung ir priduria, kad Pietų Korėjos prezidento žmona sulaukia daug ne tik visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio, bet ir mylima mados pasaulio.

Būtent Kim Keon Hee pasirenkamos mados glamūras ir ekstravagancija – pagrindinė priežastis, kodėl visuomenės reakcijos į ją neretai nevienareikšmiškos. Žmonės arba ją myli, arba nekenčia – vidurio stovykla neegzistuoja.

Kaip atskleidė kiek daugiau nei prieš metus bendrovės „Data Research“ atlikta tūkstančio žmonių apklausa, kiek daugiau nei pusė respondentų atsakė: „Kim kaip pirmoji ponia atlieka šaunų darbą“. Tik mažiau nei pusė norėtų, kad jos vaidmuo būtų „ne toks ryškus“.

Pietų Korėjos prezidento Yoon Suk Yeol sutuoktinė Kim Keon Hee

Kita apklausa, atlikta praėjus mėnesiui po Yoon Suk Yeol inauguracijos, parodė štai ką: šeši iš dešimties respondentų manė, kad pirmojo ponia turėtų likti vyro šešėlyje. Iš 1010 apklaustųjų 64,5 proc., save įvardinančių kaip prielankius centro politinei krypčiai, ir 56,6 proc. konservatoriams prielankių respondentų pirmąją Pietų Korėjos ponią įvertino neigiamai.

Kim Keon Hee išskirtinė dar ir tuo, kad turi daug sekėjų. Internetinė bendruomenė didžiausiame Pietų Korėjos naujienų portale „Naver“ jai įsteigė gerbėjų klubą: „Oficiali Kim Keon Hee gerbėjų svetainė“. Klubui prieš metus priklausė 93 tūkst. narių. Jos gerbėjų paskyra feisbuke „Keon-hee sarang“, kas išvertus iš Pietų Korėjos kalbos reiškia „Meilė Kim Keon Hee“ skelbia nuotraukas tiek iš jos kasdienybės, tiek iš darbo aplinkos.

Nė viena iš jos pirmtakių negaudavo tokio didelio žmonių dėmesio – istoriškai Pietų Korėjos prezidentų žmonos būdavo praktiškai nematomos, žiniasklaida joms praktiškai visai neskirdavo dėmesio.

Duksungo moterų universiteto Seule politikos mokslų profesorius Cho Jin Man sako, kad Kim Keon Hee unikali ir negali būti lyginama su nė viena ankstesne pirmąja ponia – tiek stiliumi, tiek aplinka, iš kur atėjo, tiek charakteriu.

„Dauguma pirmųjų ponių labai tylios, vengia dėmesio ir stengiasi tiesiog būti savo vyrų šešėlyje. Išimtis buvo buvusio prezidento Kim Dae Jung žmona Lee Hee Ho. Ji ir pristatė „Naujos moters“ įvaizdį, nes praeityje buvo aktyviai įsitraukusi į moterų teisių judėjimą, ir buvo daugiau savo vyro partnerė ir draugė, o ne tiesiog žmona. Kim Keon Hee dar kitokia. Jos gyvenimas kitoks nei buvusių pirmųjų ponių. Ji turėjo savo verslą, visada buvo labai aktyvi, todėl ir manau, kad tikrai nebūtų patenkinta atsidūrusi vyro šešėlyje“, – komentuoja profesorius.

Cho Jin Man buvo vienas iš tų, kuris patarė prezidento administracijai gerai pagalvoti ir rasti Kim Keon Hee pritinkantį vaidmenį: „Manau, kad savo energiją ir potencialią turėtų išnaudoti, rasti veiklą, kuri jai tiktų geriausiai“.

XX amžiaus aštuntą dešimtmetį buvusi pirmoji Pietų Korėjos ponia Yuk Young Soo (1950–1974), buvusio prezidento Park Geun Hey motina ir buvusio diktatoriaus Park Chung Hee žmona, buvo laikoma pirmosios ponios etalonu ir Pietų Korėjos moteriškumo archetipu. Yuk Young Soo buvo palaikanti žmona ir gera mama. Dažniausiai vilkėdavo tradicinį drabužį hanboką, propagavo gana kuklų gyvenimo būdą, užsiėmė labdara ir padėjo visuomenės pažeidžiamiausiems. Jos vyras po karinio perversmo 1961 metais šalį valdė beveik du dešimtmečius.

Nuo tada Pietų Korėjos pirmosios ponios pernelyg nenutolo nuo Yuk Young Soo pavyzdžio: pirmiausia rūpinosi namais ir stengėsi neužgožti šalį valdančių sutuoktinių.

„Laikai labai pasikeitė, bet Pietų Korėjos visuomenė pirmosios ponios klausimu labai konservatyvi. Ir po šiai dienai pirmenybė teikiama nematomai ir tyliai prezidento antrajai pusei“, – konstatavo Cho Jin Man.

Tuo tarpu liepos 11-12 dienomis Vilniuje buvo galima pamatyti ir daugiau šalių lyderių sutuoktinių ir partnerių.

Liepos 12-ąją Vilniuje įsikūrusiame Ukrainos centre šalių lyderių antras puses pasitikusi D. Nausėdienė pasipuošė šviesios spalvos kostiumėliu, į kurį įsisegė ir mėlynos spalvos gėlės sagę.

Tuo metu šalia stovėjusi O. Zelenska apsivilko mėlynos spalvos suknelę. Joje taip pat pagrindiniu akcentu tapo įsegta geltonos spalvos sagė.

Pirmosios ponios šiltai pasitiko į Ukrainos centrą atvykusią Prancūzijos prezidento žmoną Briggite Macron, Lenkijos prezidento sutuoktinę Agata Kornhauser-Duda, NATO generalinio sekretoriaus sutuoktinę Ingrid Schulerud bei kitas sutuoktines ir partnerius.

Pirmųjų ponių susitikimas su šalių lyderių sutuoktinėmis ir partneriais – galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)