„Ukrainoje gyvena 2 mln. daugiau moterų nei vyrų. Šiomis dienomis statistika kaip niekad iškalbinga ir prasminga. Mūsų pasipriešinimo – kaip ir būsimosios pergalės – veidas moteriškas“, – per interviu „Le Parisien“ sakė 44 metų O. Zelenska.

„Moterys kovoja kariuomenėje, jos eina į teritorinės gynybos pajėgas, jos sudaro galingo savanorių judėjimo, užsiimančio atsargų tiekimu, pristatymu, kovotojų maitinimu pagrindą“, – sako 2003 metais už V. Zelenskio ištekėjusi moteris.

Pirmoji Ukrainos ponia išdidžiai vardija būdus, kaip nuo tada, kai vasario 24 dieną prasidėjo Rusijos invazija, šalies moterys ant savo pečių laiko visą šalį. Net ir besilaukiančios moterys, negalinčios nei sunkiai dirbti, nei juo labiau kovoti, demonstruoja neįtikėtiną drąsą.

„Nuo karo pradžios mūsų šalyje gimė daugiau nei 4 tūkst. kūdikių. Jie gimė rūsiuose, metro stotyse, slėptuvėse nuo bombų... kartais bombarduojamuose gimdymo namuose – kaip kad nutiko Mariupolyje (Ukrainos uoste, kur verda itin intensyvūs mūšiai). Kitos paprasčiausiai dirba savo darbą – ligoninėse, vaistinėse, parduotuvėse, transporto sistemoje, viešųjų paslaugų sektoriuje, kad tik gyvenimas nesustotų“, – teigia O. Zelenska.

Nors 44 metų Ukrainos prezidentas V. Zelenskis teigia, kad jis ir jo šeima – įskaitant žmoną, 17 metų dukrą Oleksandrą ir devynerių sūnų Kyrylo – yra Rusijos pajėgų taikiniai, pirmoji šalies ponia lieka šalyje ir aktyviai dalyvauja diplomatijoje su kolegėmis Europoje.

Kai daugiau nei 3,5 mln. pabėgėlių iš Ukrainos vardu O. Zelenska prasidėjus karui kreipėsi pagalbos, viena iš pirmųjų sureagavo pirmoji Prancūzijos ponia Brigitte Macron, „Le Parisien“ sakė Ukrainos prezidento žmona.

„Kai Rusija užpuolė Ukrainą, ir mūsų žmonės pradėjo ieškoti saugios vietos, paprašiau pagalbos pirmųjų pasaulio šalių ponių. Mano prašymas buvo išgirstas. Noriu padėkoti visiems dabar mūsų žmonėms padedantiems europiečiais, kurie suteikia stogą virš galvos, maitina, drąsina. Įsivaizduoju, kaip sunku ir jums. Kaip ir mes, jūs nebuvote tam pasiruošę. Kiek daug mūsų šalyse traumuotų žmonių. Bet tai, kaip jūs sureagavote... Jūs verti kolektyvinės Nobelio taikos premijos! Ukrainiečiai nuostabūs ir labai dėkingi žmonės. Mūsų vaikai niekada nepamirš, ką dėl mūsų padarėte“, – dėkoja O. Zelenska.

Pakartodama žinutę, kurią pirmą kartą prasidėjus karui paskelbė socialinėje žiniasklaidoje beveik prieš mėnesį, O. Zelenska šią savaitę sakė: nors jos ir kitų Ukrainos moterų širdys ir plyšta, jos lygiai taip pat pasirengusios išlikti stiprios ir ginti savo šalį tiek, kiek tik reikės.

„Ašaros niekur nedingo, jos byra matant mūsų aukas, žuvusius vaikus, iššaudytas ar po savo namų griuvėsiais palaidotas šeimas. Nieko negalime padaryti. Tik panikos nėra. Panika kyla tada, kai nežinai, ką daryti, o mes labai gerai žinome, ką turime daryti, tą žino visi Ukrainos žmonės. Mūsų planas – apginti Ukrainą ir laimėti“, – „Le Parisien“ prisipažino pirmoji Ukrainos ponia.

O. Zelenska aktyviai bendradarbiauja su Prancūzijos pirmąja ponia ir Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos žmona Agata Kornhauser Duda, jos padeda suteikti reikiamą medicininę pagalbą evakuotiems sergantiems vaikams.

„Kai tapo aišku, kad neįmanoma slėptuvėse nuo bombų reikiamai gydyti vėžiu sergančius vaikus, tą pačią akimirką pradėjome ieškoti sprendimo“, – teigia pirmoji Ukrainos ponia.

Prezidentų žmonos pradėjo, kaip pati O. Zelenska įvardija, „gyvenimo konvojus“ ir „tikrąsias gelbėjimo operacijas“, kurių metu jaunieji pacientai perkeliami į Lvivą vakarinėje Ukrainoje, kur jų ligos istorijos verčiamos į užsienio kalbas, jiems suteikiama reikiama pagalba, o tada jie saugiai išgabenami iš šalies, kur verda karas.

„Dalis pasiliks Lenkijoje, kiti keliaus į Prancūziją, Italiją, Vokietiją, Jungtines Valstijas ir Kanadą. Džiaugiuosi, kad galėjau prisidėti prie šio proceso. Konkrečiai esu labai dėkinga, kad susitarimas su B. Macron padėjo mažuosius pacientus perkelti į Prancūziją“, – kalbėjo O. Zelenska.

Paklausta, galbūt norėtų ką nors perduoti Rusijos žmonėms, O. Zelenska vėlgi susitelkė į moteris, sakydama, kad norėtų „kreiptis į Rusijos karių motinas“.

„Jūsų sūnūs Ukrainoje žudo civilius – moteris, vaikus, ištisas šeimas. Jie čia to ir atvyko, vykdo savo vadų įsakymus. Jie neatvyko dėl „specialios karinės operacijos“. Jie atvyko naikinti žmonių. Čia žūsta Rusijos kariai, o mūsų motinos juos prakeikia. Putinas žadėjo kompensacijas žuvusiųjų artimiesiems. Neįsivaizduoju, kokia kompensacija atstotų vaiką. Toms, kurios sutinka, aš neturiu, ką pasakyti“, – teigia O. Zelenska.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės