42-ejų metų amžiaus M. Markle ir 39-erių metų amžiaus princas Harry savo vaikų karališkuosius titulus pirmą kartą pavartojo 2023 m. kovo mėnesį, pranešę apie Lili krikštynas.

Titulai taip pat buvo atnaujinti oficialioje karališkosios šeimos interneto svetainėje ir dabar skamba taip: „Sasekso princas Archie“ ir „Sasekso princesė Lilibet“, skelbia people.com.

Toks titulų priskyrimas atitinka karališkosios šeimos nariams būdingą tradiciją. Štai Velso princo Williamo ir Velso princesės Kate Middleton trijų vaikų oficialūs titulai yra „Velso princas George’as“, „Velso princesė Charlotte“ ir „Velso princas Louisas“. Visgi mokykloje vartojamas ne toks oficialus variantas: mokytojai ir draugai juos gali vadinti George’u Velsu, Charlotte Vels ir Louisu Velsu. Savo titulus panašiai pakoregavo princas Williamas ir princas Harry, kai tarnavo ginkluotosiose pajėgose: jiedu kaip pavardę pasiėmė tuometinį savo tėvo titulą (Velso princas) ir tapo Williamu Velsu bei Harry Velsu.

Meghan Markle ir princo Harry internetinė svetainė

Formaliai kalbant, karališkosios šeimos narių pavardė yra Mountbatten (-as)-Windsor (-as). Windsorais jie tapo 1917-aisiais, o prieš tai vadinosi Saksonijos–Koburgo ir Gotos dinastija. Sprendimą pakeisti pavadinimą padiktavo Jungtinėje Karalystėje (JK) tvyrojęs nusistatymas prieš vokiečius pasibaigus Pirmajam pasauliniam karui, todėl buvo pasirinktas labiau angliškas variantas.

Prie karališkosios šeimos prisijungus princui Philipui, įvyko dar vienas pavardės pokytis – Windsorus papildė Mountbattenas. Šią pavardę princas Philipas pasiėmė atsisakęs Graikijos ir Danijos princo titulo.

Karališkosios šeimos interneto svetainėje nurodyta, kad pavardė Mountbatten (-as)-Windsor (-as) buvo oficialiai patvirtinta 1960-aisiais, praėjus 13 metų nuo princo Philipo ir karalienės Elžbietos II vestuvių. „Po šio sprendimo visi karalienės vaikai, kai jiems prireikdavo pavardės, tapdavo Mountbattenais-Windsorais, – rašome svetainėje. – Karališkosios šeimos nariams, turintiems teisę naudoti titulą „Jo (Jos) karališkoji didenybė“, pavardės paprastai nereikia, bet tais retais atvejais, kai visgi prisireikia, pavyzdžiui, tuokiantis, pavardė yra Mountbatten (-as)-Windsor (-as).“

Meghan Markle ir princas Harry, internetinės svetainės ekrano nuotrauka

Susidomėjimas M. Markle ir princo Harry karališkaisiais titulais atgijo garsiajai porai vasario mėnesio viduryje pristačius savo naująją interneto svetainę Sussex.com. Kai 2020 m. jie atsisakė dirbančių karališkosios šeimos narių pareigų, Bakingamo rūmai atskleidė, jog sutuoktiniai nebegalės naudoti titulo „Jo (Jos) karališkoji didenybė“.

Tiesa, princas Harry ir M. Markle neprarado titulų „Sasekso kunigaikštis“ ir „Sasekso kunigaikštienė“. Princas Harry taip pat išsaugojo savo vietą eilėje į sostą. Mirus Elžbietai II, jis yra penktas – po savo brolio princo Williamo ir jo trijų vaikų: 10-ies metų amžiaus princo George’o, 8-erių metų amžiaus princesės Charlotte ir 5-erių metų amžiaus princo Louiso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją