Transliuotojas BBC buvusiai karališkosios šeimos auklei sumokės kompensaciją už žurnalisto Martino Bashiro „visiškai nepagrįstus teiginius“ apie ją, kuriais jis pasinaudojo siekdamas 1995 metais suorganizuoti interviu su princese Diana.

Tiggy Legge-Bourke, kuri dabar žinoma Alexandros Pettifer vardu, devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje dirbo princų Williamo ir Harry’io aukle. Ketvirtadienį ji sulaukė atsiprašymo ir „stambios“ pinigų sumos iš BBC. Apie tai pranešė pats transliuotojas.

Atlikus oficialų BBC tyrimą, nustatyta, kad, siekdamas gauti interviu su princese Diana, M. Bashiras manipuliacijomis įtikino velionę, jog auklė esą pastojo nuo princo Charleso, o kaip įrodymą pateikė suklastotus banko išrašus.

Teisme perskaitytame pareiškime Tiggy advokatė Louise Prince sakė, kad kalbama apie „labai rimtus ir visiškai nepagrįstus teiginius, kad ieškovė buvo užmezgusi romaną su Jo Didenybe Velso princu, nuo kurio pastojo ir vėliau nutraukė nėštumą. Šie teiginiai buvo išgalvoti.“

Pasak advokatės, buvusiai auklei „palengvėjo BBC pripažinus, kad kaltinimai yra visiškai melagingi ir neturi jokio pagrindo.“

Nors BBC moteriai išmokėtos sumos neatskleidė, dienraštis „The Times“ apskaičiavo, kad žala siekia 200 tūkst. svarų sterlingų (beveik 235 tūkst. eurų).

BBC generalinio direktoriaus Timo Davie’io teigimu, kompanija atsiprašė Tiggy bei princų Charleso, Williamo ir Harry’io „už tai, kaip princesė Diana buvo apgauta, ir už tai, kaip tai paveikė visų jų gyvenimus.“

„Dabar, sužinojęs apie šokiruojantį metodą, kuriuo buvo išgautas šis interviu, nusprendžiau, kad BBC daugiau niekada nerodys šios laidos. Jos visos ar jos dalies taip pat nelicencijuosime kitiems transliuotojams“, – pridūrė BBC vadovas.

Pasak transliuotojo, Metropoliteno policija neseniai paskelbė, kad žurnalisto M. Bashiro atžvilgiu „nerasta jokių įrodymų dėl veiklos, kuri galėtų būtų laikoma nusikalstama.“

2020 metų lapkritį BBC paskelbė pasamdžiusi buvusį šalies Aukščiausiojo Teismo teisėją Johną Dysoną vadovauti nepriklausomam tyrimui dėl Dianos pasirodymo laidoje „Panorama“. Nustatyta, kad M. Bashiras naudojo „apgaulingus metodus“ ir pažeidė BBC gaires, sufabrikavęs banko išrašus, kuriais manipuliuodamas privertė Dianą duoti garsųjį interviu.

Lordas J. Dysonas pareiškė esąs įsitikinęs, kad žurnalistas užsakė suklastotas banko dokumentus ir parodė juos Dianos broliui Charlesui Spenceriui. M. Bashiras tokiu būdu siekė „apgauti ir įtikinti“ brolį bei įgyti jo pasitikėjimą, kad šis suorganizuotų susitikimą su princese.

„Tokiu būdu jam pavyko įkalbėti Dianą duoti liūdnai pagarsėjusį interviu“, – teigia J. Dysonas.

Žurnalistas paliko BBC prieš transliuotojui paskelbiant tyrimo ataskaitą.

2021 m. gegužę M. Bashiras pirmą kartą po tyrimo paviešinimo pats davė interviu, kuriame tikino, kad labai gailisi.

„Niekada nenorėjau kaip nors pakenkti Dianai. Ir nemanau, kad jai pakenkėme. Interviu darėme būtent taip, kaip ji norėjo: ji pati norėjo įspėti karališkąją šeimą, pasirinkti transliacijos laiką ir turinį“, – sakė žurnalistas laikraščiui „The Sunday Times“.

„Negaliu įsivaizduoti, kaip kiekvieną dieną turi jaustis jų šeima“, – tęsė jis, turėdamas omenyje Dianos sūnus.

Williamo ir Harry’io auklę Tiggy princas Charlesas pasamdė 1993 metais, netrukus po Dianos sprendimo išsikraustyti. Auklė atostogaudavo kartu su princais ir palaikė su jais artimus santykius. 1999 metais abu jaunuoliai dalyvavo jos vestuvėse.

Tiggy 2018 metais dalyvavo princo Harry’io ir Meghan Markle vestuvėse ir tapo jų 2019 metų gegužę gimusio sūnaus Archie’io krikštamote (dukra Lilibet Diana gimė 2021 m. birželio 4 d.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją