Ginčo esmė – ar JAV gyvenantis princas turi teisę į tokias pat apsaugos priemones, kaip likę karališkosios šeimos nariai, kai lankosi savo gimtinėje. 39-ejų Harry siekė panaikinti atitinkamo komiteto sprendimą. Šis sumažino jo apsaugos statusą, kai jaunesnysis karaliaus Karolio III sūnus atsisakė savo karališkųjų pareigų.

Harry advokatė kaltino Karališkųjų ir viešųjų asmenų apsaugos vykdomąjį komitetą, kad jis savo sprendimą – sumažinti apsaugą princui, kuris yra penktasis sosto įpėdinių eilėje – priėmė remdamasis nepakankama saugumo analize. Dėl to esą ir Harry vaikai Jungtinėje Karalystėje nėra pakankamai apsaugoti. Tačiau Harry norįs, kad 4-metis princas Archie bei dvejų princesė Lilibet čia jaustųsi taip pat gerai, kaip JAV.

Vidaus reikalų ministerija savo ruožtu argumentavo, kad Harry taikomos individualiai pritaikytos priemonės. Aukštesnysis teismas nusprendė, kad šis sprendimas nėra nei neteisėtas, nei „neracionalus“.

Harry su savo žmona Meghan prieš kelerius metus paliko Jungtinę Karalystę. To priežastimi nurodytas britų bulvarinės žiniasklaidos elgesys su Meghan. Minėta byla yra viena iš keleto, kurias Harry inicijavo JK teismuose. Jis, be kita ko, yra pateikęs tris ieškinius prieš leidyklas dėk neteisėto informacijos rinkimo.

Jungtinėse Valstijose Harry ir Meghan samdo privačią apsaugos komandą. Tačiau jie teigia, kad jų apsauginiai Didžiojoje Britanijoje neturi nei pakankamų kompetencijų, nei prieigos prie žvalgybinės informacijos, kad galėtų apsaugoti šeimą. Todėl Harry‘is pasiūlė pats mokėti už policijos apsaugą, kai jis ir jo šeima vieši JK.

Vidaus reikalų ministerija gegužę tai atmetė. Ministerijos advokatai argumentavo, jog „nederama“, kad turtingi žmonės gali „nusipirkti“ valstybės apsaugą, kai prieš tai nuspręsta, jog mokesčių mokėtojų finansuojamos jų apsaugos priemonės neatitinka viešojo intereso.

Princas Harry retai lankosi gimtinėje. Jo santykiai su karališkąja šeima, ypač su broliu Williamu, laikomi įtemptais. Paskelbus, kad jo tėvas Karolis III susirgo vėžiu, Harry‘is vasario pradžioje jį aplankė Londone.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją