Kaip teigiama pirmadienį Bakingemo rūmų išplatintame pranešime, draugai ir artimieji džiaugiasi pozityviu karaliaus nusiteikimu ir pasiryžimu vykdyti savo pareigas kaip įprastai. Iš visko sprendžiant, liga dar tiktai ankstyviausios stadijos, todėl prognozės – pačios optimistiškiausios, rašo „Daily Mail“.

Bakingamo rūmų pranešimas apie vėžį buvo ypač netikėtas. Vėžys, kurio forma nenurodyta, buvo nustatytas gydytojams atliekant procedūrą, skirtą dėl nežymaus prostatos pakitimo.

Artimiausiems šeimos nariams apie diagnozę Karolis III pranešė telefonu. Paskambino jis ir sūnui Harry. Nuo šeimos gerokai nutolęs Harry pažadėjo atskristi iš savo namų Kalifornijoje ir aplankyti tėvą.

Kur Sasekso kunigaikštis apsistos atvykęs į Jungtinę Karalystė, kol kas neaišku: juk savo rezidencijos jisai neturi, o kad galėtų gyventi karališkose valdose, turėtų gauti Bakingamo rūmų leidimą.

Raktus nuo Frogmore rezidencijos princas Harry grąžino pernai birželį, kada drauge su žmona Meghan Markle nutarė iš jos išsikelti. Per paskutinį princo apsilankymą Jungtinėje Karalystėje rugsėjo mėnesį jo prašymą leisti apsistoti Vindzorų pilyje Rūmai atmetė, todėl jam teko apsigyventi viešbutyje.

Būsimas Harry ir Karolio III susitikimas bus pirma proga po daugiau nei 18 mėnesių pertraukos, kai tėvas ir sūnus galės kiek ilgiau pabendrauti. Karališkosios šeimos gyvenimo stebėtojai spėlioja, kad gal susitikimas duos impulsą santykių pagerėjimui.

Į Londoną iš Sandringamo dvaro Karolis III ir jo žmona Kamila atvyko pirmadienio rytą. Kažkurioje iš sostinės ligoninių netrukus bus pradėtas jo gydymo kursas.

Kamila ketina nesitraukti nuo vyro, tačiau pareiškė, kad jos viešoji veikla dėl to nesustos. Palaikyti monarcho atvyks ir kiti karališkosios šeimos nariai, įskaitant Velso princą, ketinantį netrukus grįžti prie savo pareigų, nuo kurių privalėjo trumpam atsitraukti dėl žmonai iškilusių sveikatos problemų.

Nors viešuosius renginius, kuriuose būtų turėjęs dalyvauti, Karolis III atšaukė, atsisakyti darbo prie dokumentų jis neketina. Karalius jaučiasi pakankamai stiprus, todėl labai tikėtina, kad net sudalyvaus keliuose privačiuose susitikimuose.

„Daily Mail“ pavyko išsiaiškinti, kad vėžio diagnozė karaliui buvo žinoma dar praeitos savaitės pradžioje, tačiau sekmadienį jisai norėjo būtinai nueiti į bažnyčią Norfolke ir pamojuoti jo pasveikinti susirinkusiems žmonėms.

Jau žinodama apie vyro laukiantį gydymą, Kamila pasiryžo išsireikalauti, kad Londone būtų atidarytas naujas Maggie slaugos centras, skirtas vėžiu sergantiems pacientams.

Prie vienos iš Londono ligoninių susirinkusiems žmonėms Kamila labai aiškiai pasakė, kad karalius laikosi puikiai ir yra kupinas ryžto. Komentuodamas Kamilos pasisakymą vienas asmuo pareiškė: „Tai yra vien jos nuopelnas. Ji – nuostabi.“

Bakingamo rūmų išplatintame pranešime rašoma: „Per neseniai ligoninėje karaliui atliktą procedūrą, susijusią su nepavojingu prostatos padidėjimu, buvo nustatytas dar vienas nerimą keliantis pakitimas. Atliktų testų rezultatai byloja apie tam tikros formos vėžį.“

Jo didenybė šiandieną pradėjo reguliarų gydymą, kurio metu gydytojai patarė atsitraukti nuo bet kokių viešųjų pareigų. Visą šį laikotarpį Jo didenybė kaip įprastai užsiims valstybės reikalais ir tvarkys oficialius dokumentus.

Karalius dėkoja medikų komandai, sugebėjusiai per procedūrą nustatyti problemą ir tuojau pat pradėti gydymą.

Jis nusiteikęs ypač pozityviai ir nori kuo greičiau grįžti prie įprastų viešųjų pareigų. Jo didenybė nutarė paviešinti diagnozę ir taip užkirsti kelią bet kokioms spėlionėms bei paskatinti žmones būti supratingus vėžiu sergančių asmenų atžvilgiu.“

Patarėjai karališkiesiems reikalams nurodė sieksiantys, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu būtų išlaikytas balansas tarp karaliaus teisės į privatumą ir jo, kaip valstybės vadovo, vaidmens. Visgi karalius viliasi, kad sprendimas paviešinti diagnozę suteikia galimybę žinią pateikti tinkamai ir tiksliai, užkertant kelią galimoms spėlionėms, susijusioms su daugybę žmonių ištinkančia liga.

Karaliui diagnozuoto vėžio rūšis pranešime nenurodoma, tačiau pabrėžiama, jog tai nėra prostatos vėžys – daugiausia vyrų gyvybių pasiglemžianti vėžio forma Jungtinėje Karalystėje. Iš pranešimo aišku tik tiek, kad pakitimas buvo aptiktas atliekant procedūrą, skirtą dėl nepavojingo prostatos padidėjimo.

Sausio 26 d. karaliui buvo atlikta operacija, todėl jis tris dienas praleido privačioje Londono klinikoje Londono centre.

Būtent tos intervencijos metu ir buvo aptiktas „dar vienas (t. y. nesusijęs su prostata) nerimą keliantis pakitimas“, kuris, kaip netrukus paaiškėjo, yra onkologinės kilmės.

Kol kas jokių detalių apie karaliaus laukiantį gydymą neskelbiama.

„Jokios išsamesnės informacijos šiuo metu pateikti neketinama. Kol kas Jo didenybė yra stebimas specialistų ir nekantrauja kuo greičiau sugrįžti prie įprastų darbų“, – nurodė Rūmų patarėjas.

Kiek laiko karalius nesirodys viešumoje, taip pat nepranešama.

„Startavus gydymo kursui, karalius nutarė paviešinti diagnozę ir paminėjo, kad tuo metu, kai buvo Velso princas, jis pats globojo keletą su vėžiu siejamų labdaros organizacijų“, – perdavė vienas iš šaltinių.

„Eidamas minėtas pareigas, Jo didenybė dažnai išreikšdavo viešą palaikymą vėžiu sergantiems pacientams, jų artimiesiems ir pagirdavo medikus už jų puikų darbą“, – pridūrė jis.

Kad karalius nusiteikęs pozityviai, patvirtino ir vienas artimas šeimos bičiulis, taip pat nurodęs, kad, kiek jam žinoma, Karolis III jau užsiima įprasta veikla ir atrodo toks pakylėtas, kad apie ligą nė neįtartum.

„Laimei, būklė nustatyta labai anksti“, – pridūrė jis.

„Kalbant apie jam skirtą gydymą, galima drąsiai pasakyti, kad visų rūšių vėžio gydymas per pastaruosius metus gerokai pažengė į priekį. Konkrečios šiuo metu atliekamos procedūros yra ypač veiksmingos, todėl ir karalius, ir gydytojai yra nusiteikę ypač pozityviai“, – nurodė šaltinis.

„Manau, vėliau, jeigu norės, jis pats galės papasakoti apie tai plačiau, tačiau dabar jam reikia susitelkti į gydymą ir darbą“, – sakė šeimos bičiulis.

Kitas šeimai artimas asmuo patikino, kad dėl nustatytos būklės ar menamo fizinio silpnumo karalius neatšaukė jokių viešųjų renginių. Vis dėlto siekianti sumažinti gydymo metu kylančią riziką, teko maksimaliai apriboti privačius susitikimus.

„Savaime aišku, kad žinia šokiravo, bet jo savijauta išties labai gera“, – patikino šaltinis.

R. Sunakas: karaliui Karoliui III vėžys diagnozuotas ankstyvoje stadijoje

Vėžio diagnozė 75 metų karaliui Karoliui III buvo nustatyta anksti, antradienį pranešė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas.

„Laimei, tai buvo aptikta anksti, ir dabar mes visi linkime, kad jis gautų reikiamą gydymą ir visiškai pasveiktų“, – transliuotojui BBC sakė R. Sunakas.

JK premjeras sakė, kad po vėžio diagnozės nustatymo jis nuolat bendrauja su monarchu ir kad jų bendravimas tęsis įprasta tvarka.

Bakingamo rūmai pirmadienį pranešė, kad Karoliui III diagnozuotas vėžys ir jis pradėjo gydymą, o tai paskatino palaikymo bangą iš viso pasaulio.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas „X“ platformoje palinkėjo Karoliui „greitai pasveikti“ ir pridūrė: „Mūsų mintys yra su Didžiosios Britanijos žmonėmis“.

JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad „ką tik išgirdo“ šią žinią ir yra „susirūpinęs“ dėl karaliaus Karolio, o Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau sakė, kad jis ir tauta „galvoja apie jo didenybę karalių Karolį III, besigydantį vėžį“.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo socialiniame tinkle „Truth“ parašė, kad karalius yra „nuostabus žmogus“ ir kad „mes visi meldžiamės, kad jis greitai ir visiškai pasveiktų!“

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese žurnalistams sakė, kad „visi australai siųs geriausius linkėjimus karaliui Karoliui, kad jis greitai pasveiktų“.

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas pasiuntė „žydų tautos draugui karaliui Karoliui maldas ir linkėjimus visiškai ir greitai pasveikti“.