Tarp visų karalienės Elžbietos II titulų, kurie bus perleisti princui Charlesui, vienas labai netikėtas – jis perduodamas kiekvienam monarchui, nepaisant jo lyties.

Šiuo metu Charleso turimi Velso princo ir Kornvalio kunigaikščio titulai greičiausiai atiteks vyriausiam jo sūnui – princui Williamui. Paties Charleso laukia Anglijos bažnyčios vadovo titulas.

Gali būti, jog sostą paveldėjęs Charlesas norės pakeisti karališkų titulų perdavimo tvarką.

Pavyzdžiui, karalienė Elžbieta II priėmė įstatymą, pagal kurį sosto paveldėtojos moterys titulą „jos karališkoji didenybė“ gautų gimdamos. Anksčiau taip buvo tik vyriškos giminės sosto paveldėtojams.

Būtent todėl princo Williamo ir Kate Middleton antrasis vaikas – princesė Charlotte, gimusi gavo jos karališkosios didenybės titulą. Pagal karalienės Elžbietos II priimtą įstatymą, Charlotee yra ketvirta sosto paveldėtoja net ir po princo Louiso gimimo 2018 m.

Karalienės Elžbietos titulai arba kodėl daugeliui jie skamba painiai

Karalienė Elžbieta II paveldėjo sostą 1952 m. vasarį. Ji – ilgiausiai valdanti monarchė Britanijos istorijoje. 35-iose valstybėse jos portretas spausdinamas ant pinigų.

Oficialus jos didenybės titulas yra Elžbieta antroji, Dievo valia, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Jungtinės Karalystės ir Jos kitų karalysčių ir teritorijų karalienė, Sandraugos šalių galva, Tikėjimo Sergėtoja.

Metams bėgant, ji įgijo ir daugiau titulų. Pavyzdžiui, sališų etninė grupė Kanadoje pavadino ją Visų žmonių motina.

Kalbant apie neoficialius titulus, jos didenybė Jamaikoje vadinama ponia karaliene, baltąja garne Naujojoje Zelandijoje, o Fidžio salyne – Tui Viti.

Daugelis žmonių vadina ją Anglijos karaliene, bet iš tiesų Elžbieta II nėra Anglijos karalienė. Paskutinioji šį titulą turėjo karalienė Elžbieta I. O Elžbieta II turėtų būti vadinama Jungtinės Karalystės karaliene.

Karališkųjų titulų Elžbietai nestinga, o pats keisčiausias iš jų – Lankasterio kunigaikščio titulas. Jį jos didenybė paveldėjo, kai po tėvo mirties 1952 m. paveldėjo sostą.

Kaip rašo „Express“, karalienė Elžbieta II – pagrindinė Lankasterio kunigaikštystės paveldėtoja, be to, vyriškas titulas laikomas viršesniu už moterišką atitikmenį.

„Lankasterio kunigaikštystės interneto svetainėje paaiškinta, kodėl ji – Lankasterio kunigaikštis, o ne kunigaikštienė, – teigė karališkosios šeimos ekspertas Chrisas Shipas. – Tai susiję su senamadiška tvarka, nes vyro titulas laikytas viršesniu nei moters.“

Negana to, lankydamasi Normandijos salose arba Meno saloje, karalienė vadinama Normandijos kunigaikščiu ir atitinkamai Lordu Menu.

Kiekvienas Britų imperijos valdovas nuo 1399 m. perimdavo Lankasterio kunigaikščio titulą. Pagal tradiciją, šis titulas pereis ir princui Charlesui, kuris šiuo metu – pirmasis paveldėtojas eilėje į sostą. Kai taip nutiks, jis bus pirmas vyras, nuo praėjusio amžiaus šešto dešimtmečio paveldėjęs Lankasterio kunigaikščio titulą.

Karalienei Elžbietai liko keleri metai iki 70-ojo jubiliejaus soste. Po jos sostą turėtų perimti princas Charlesas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)