O. Winfrey nebuvo tėvų lauktas vaikas. Motina Vernita Lee pastojo per atsitiktinę laikiną draugystę. Devyniolikmetę vaiko tėvas paliko, o ji pati neturėjo jokio darbo. Vis dėlto mergina ryžosi gimdyti, tad O. Winfrey pasaulį išvydo 1954 metų sausio 29 dieną Misisipės valstijoje ir... buvo palikta šešeriems metams „paviešėti“ pas močiutę, kol V. Lee ieškojo laimės ir darbo kitose valstijose. Nepriteklių užklupta močiutė neišgalėdavo anūkei nupirkti drabužių, tad šiai tekdavo tenkintis iš bulvių lupenų sukurtais draiskalais. Laimė, viską kompensavo šviesus močiutės protas ir stipri dvasia: būdama trejų metukų Oprah jau mokėjo skaityti, o kiek vėliau paaugusi bažnyčioje viešai skaitydavo Bibliją. 

Po šešerių metų pasiligojus mylimai senelei mergaitė persikraustė pas mamą į Viskonsimo valstiją. Nors Vernita jau turėjo darbą, Oprah trūko močiutės paskatinimo ir padrąsinimo. Maža to, motina pagimdė jaunėlę sesutę Patricią ir, savaime suprantama, visas dėmesys nukrypo į naujagimę. 

Po kurio laiko dėl finansinių sunkumų  Oprah buvo išsiųsta pas biologinį tėvą į Tenesio valstiją. Kol mergaitė gyveno pas tėvą, motina pagimdė dar vieną mergaitę. Įdomu tai, kad ją taip pat pavadino Patricia. Mažylė atsidūrė vaikų globos namuose tikintis, kad ten bus labiau aprūpinta. Tiesa, apie šią seserį Oprah sužinojo tik 2010 metais. 

Patyrė prievartą

LEAD Technologies Inc. V1.01
Gyvendama pas tėvą Vernoną ir pamotę Zelmą Oprah pirmą kartą sužinojo, ką reiškia turėti nuosavą lovą. Kadangi pora negalėjo susilaukti vaikų, nuoširdžiai džiaugėsi ir rūpinosi Oprah. Na, o ji toliau demonstravo neeilinius gebėjimus: vos pradėjusi lankyti mokyklą buvo perkelta į aukštesnę klasę, su entuziazmu lindėdavo bibliotekoje, vėl viešai skaitydavo Bibliją vietos bažnyčioje.  

Tėvas su pamote didžiavosi mergaitės iškalba ir kiek įmanydami stengėsi jai suteikti kuo geresnį išsilavinimą. Tačiau atėjo laikas Oprah vykti atgal pas motiną. Vos grįžus į Viskonsiną jai teko išgyventi dar vieną dėmesio stokos periodą – mama pagimdė sūnų Jeffrey. 

Nors tėvas ir siūlė dukrai grįžti, mergaitė pasirinko gyvenimą su motina dviejų kambarių butelyje. Tai buvo ne pats geriausias sprendimas, nes sulaukusi vos devynerių ji patyrė lytinę pusbrolio, dėdės ir šeimos bičiulių prievartą... Po pirmo išprievartavimo pusbrolis jai nupirko ledų, nusivedė į zologijos sodą ir prigrasino tylėti. Oprah tylėjo ilgai... 

Vėliau duodama vieną interviu moteris teigė sąmoningai nusprendusi neturėti vaikų, nes niekada nemačiusi mylinčios motinos pavyzdžio.

Bėgo iš motinos namų

Tuo O. Winfrey gyvenimo drama nesibaigė. Būdama trylikos ji pabėgo iš motinos namų, o sulaukusi keturiolikos pagimdė sūnų. Mažylis netrukus mirė prasidėjus įvairioms komplikacijoms. Oprah puolė į neviltį, tad visai greitai pradėjo susitikinėti su vyresniais vyrais, vogdavo iš motinos paskutinius pinigus, nelankydavo pamokų. Nepakęsdama tokio dukros elgesio motina ją vėl išsiuntė pas tėvą. Kitaip tariant, atsikratė problemos,  net nesistengdama jos spręsti. 

Vernonas ir pamotė Zelma išaiškino paauglei namų taisykles ir gana griežtai auklėjo. Jų prioritetas buvo Oprah išsilavinimas. Rodos, gyvenimas po truputį pradėjo šviesėti. Mergina tapo ne tik garbės moksleive, bet ir laimėjo grožio rinkimus, pradėjo dirbti vietos juodaodžių radijuje, nuskynė oratorių konkurso laurus ir gavo galimybę studijuoti komunikacijos mokslus Tenesio universitete.  Taip prasidėjo Oprah kelias į sėkmę. 

Oprah Winfrey
Pokalbių laida „The Oprah Winfrey Show“, transliuota nuo 1986-ųjų iki 2011-ųjų, kas savaitę prie televizoriaus ekranų pritraukdavo maždaug 40 mln. amerikiečių. Šis TV šou moteriai pelnė vietą Amerikos dievaičių ir įtakingiausių žmonių sąrašuose. 

Žiūrovus pavergė ne tik Oprah gebėjimas prakalbinti net ir užsisklendusias Holivudo žvaigždes, nesidrovėjimas viešai skalbti svetimų apatinių. Laidos vedėja skatindavo saviugdą, analizuodavo opias socialines problemas, reikiamomis akimirkomis parodydavo empatiją ir drįsdavo išpažinti savas problemas. 

Ji sumaniai pasinaudojo susidariusia situacija – įkūrė savo kanalą, laikraštį, interneto svetainę, griebėsi daugybės kitokios veiklos. Charizmatiška asmenybė dabartiniam JAV prezidentui Barakui Obamai padėjo pritraukti ne vieną milijoną piliečių balsų. Be to, Afrikoje moteris įkūrė paramos fondą ir mokyklą neturtingų šeimų mergaitėms. Laidų vedėja ir visuomeninkė įgarsino ne vieną animacinį filmą, be to, vaidino didžiajame ekrane. Pavyzdžiui, už antraplanį vaidmenį juostoje „Purpurinė pieva“ (The Color Purple, 1985 m.) ji net pelnė „Oskarą“ Visa tai – Oprah saviinterpretacija ir pateikimas visuomenei.

Knyga: Oprah - apsimelavusi lesbietė, brolis gėjus mirė nuo AIDS

2010 metais pasirodžiusi Kitty Kelley parengta O. Winfrey biografija (daugiau nei 500 puslapių apimties, apklausta per 800 respondentų, išnagrinėta daugiau nei 2 000 interviu) sukėlė ažiotažą. Knygoje pateikiami faktai šokiruoja: Patricia (antroji sesuo) mirė perdozavusi narkotikų, o brolis Jeffrey buvo gėjus ir mirė nuo AIDS. Tvirtinama, kad pati Oprah yra lesbietė, o jos nelaimingos vaikystės istorija – grynas akių dūmimas. Kalbinti giminaičiai neigė mergaitės tvirkinimo atvejus ir tvirtino, kad Oprah vaikystėje buvo pasileidusi, linkusi parsiduoti, o paauglystėje vogdavusi ir meluodavusi aplinkiniams. 

Net tėvai teigia, kad mergaitė niekada nepatyrusi nepriteklių, atvirkščiai, visų lepinta. Oprah mama Vernita pasakojo: „Kartą paklausiau, kodėl ji meluoja žmonėms. O ji atsakė: „Žmonės nori tai girdėti. Tiesa yra nuobodi!“   

Ar tikėti biografijos autore, spręsti patiems – K. Kitty ne kartą papiktino pasaulio dievaičius (net Didžiosios Britanijos karališkąją šeimą!), tačiau dar niekam nepavyko jos apkaltinti šmeižtu ar faktų iškraipymu, nes paprasčiausiai pritrūkdavo įrodymų. Kunkuliuojant aistroms O. Winfrey gerbėjai bei stebėtojai laukia, ar ir šį kartą iškalbingoji moteris ras būdą išsisukti iš situacijos ir apginti savo garbę. 

Anonsas: "Ko reikia, kad žmogus ryžtųsi pradėti verslą" ir "Geriausių verslo mokyklų JAV dešimtukas" ieškokite "bzn start" vasario mėnesio verslo žurnalo numeryje.