Tarsi slapta kamera nufilmuotas BBC dokumentinis filmas, pavadinimu „Royal Family“ („Karališkoji šeima“), buvo parodytas 1969 metais ir suteikė unikalią galimybę žvilgterėti į karalienės Elžbietos ir jos šeimos gyvenimą. Princas Philipas manė, kad šis filmas padės žmonėms suprasti, ką reiškia būti karališkosios šeimos nariu, bet teigiama, kad karalienė gailėjosi savo sprendimo leisti filmuoti jos kasdienį gyvenimą, todėl ši medžiaga taip ir neišvydo dienos šviesos.

Taip buvo iki praėjusios savaitės, kai kažkas įkėlė šį filmą į svetainę „YouTube“. Ketvirtadienį jis nedelsiant buvo pašalintas, bet penktadienio rytą vėl buvo trumpam pasirodęs.

Šiame filme vienerius metus sekamas karalienės Elžbietos II darbas ir jos kasdienybė namuose, ir šį filmą galima laikyti realia „Netflix“ serialo „The Crown“ („Karūna“) versija. (Iš tikrųjų, akivaizdu, jog šis filmas įkvėpė kai kurias pažįstamas „The Crown“ scenas.)

Milijonams žmonių „Royal Family“ buvo unikali proga pažvelgti į Jos Didenybės gyvenimą ir darbą, pradedant diplomatinėmis funkcijomis ir ambasadorių priėmimais ir baigiant vizitais į tokias šalis kaip Čilė bei kelionėmis Karališkuoju traukiniu. Žiūrovai galėjo pamatyti, kaip kiekvieną rytą ją pažadina dūdmaišių garsas – šios tradicijos Vindzore laikomasi ir šiandien, taip pat bet kurioje vietoje, kur apsistoja karalienė.

Filme buvo galima išvysti ir tokių intymių šeimos momentų kaip susibūrimas prie barbekiu Balmoralo pilies kieme. Karalienę taip pat buvo galima pamatyti šalia savo dukters, princesės Anne, kol jos Berkšyro žemakalniuose stebėjo žirgų lenktynes. Visiems žinoma, kad Anne taip pat nepritarė šiam dokumentiniam filmui.

„Man niekada nepatiko „Royal Family“ idėja. Visuomet maniau, kad tai nevykęs sumanymas, – yra sakiusi ji. – Žmogui, kuris buvo dar vaikas, šis filmas atnešė didžiulį dėmesį, tu daugiau tiesiog to nebenori. Mažiausiai, ko tau reikėtų, yra dar didesnis matomumas“.

Karalienė, kuri dažnai buvo įsivaizduojama kaip nuo savo vaikų atitolusi motina, šiame filme taip pat rodoma kaip labai savarankiška mama: juostos kadruose matyti, kaip per žiemos atostogas Sandrigame ji veža per sniegą savo sūnus – princą Edwardą, kuriam tuo metu buvo maždaug 5 metai, ir princą Andrew – pamatyti labradorų. Filme princas Edwardas šalia savo puseserės, ledi Sarah Armstrong – Jones ir kelių draugų netgi mokosi skaityti.

Filme taip pat rodomas JAV prezidento Richardo Nixono vizitas. R. Nixonas Charlesui ir Anne sako, kad jo dukterys per žiniasklaidos pranešimus akylai stebi jų progresą.

Filme girdėti daug kalbų apie Charlesą kaip sosto įpėdinį. Tuo laiku jis studijavo Kembridžo universitete ir filme jam pasakojama apie jo Kornvalio kunigaikštystę. Prabėgus 52 metams, princas Charlesas tebėra sosto įpėdinis.

Filme yra vienas momentas, kuris galėjo tapti priežastimi, kodėl šį filmą buvo uždrausta rodyti. Kai šeima susėda prie stalo gurkšnoti arbatos, karalienė Elžbieta prisimena vieną istoriją, kaip (neįvardytas) Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretorius – Didžiosios Britanijos ministras – jai sako, kad į susitikimą „ateis viena gorila“.

Pasak karalienės, ji atsisukusi į tą politiką ir pasakiusi: „Kokia neįprasta pastaba apie žmogų – apie kažką taip kalbėti yra labai nemandagu“. Tuomet ji tęsia: „Stovėjau kambario viduryje ir paspaudžiau skambutį. Durys atsivėrė ir ten buvo gorila. Aš labai sutrikau. Jis turėjo trumpą kūną ir ilgas rankas“.

Prie stalo Charlesas ir Philipas įsilieja į linksmą pokalbį. „Jeigu tai būtų nutikę man, būčiau išsilydęs“, – filme sako Charlesas.

Šiandien tokia pastaba būtų laikoma itin nederama, tačiau tuomet mažai kas atkreipė į ją dėmesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)