Pirmojoje savo kalboje, kaip karalius, monarchas emocingai pagerbė savo motiną.

Jis dalijosi savo liūdesiu dėl mylimos mamos mirties, kuri, jo teigimu, buvo „įkvėpimas ir pavyzdys tiek jam, tiek visai šeimai“.

Karalius sakė, kad jos gyvenimas buvo „nugyventas gerai“, tačiau jos bus labai gedima.

Sėdėdamas šalia mamos nuotraukos, vilkėdamas juodą kostiumą ir kaklaraištį, jis sakė, kad mama „aukodavosi dėl savo pareigos“.

Karalius Karolis III

Karalius pasakojo, kad jis iš karalienės nuolat jautė „meilę, susižavėjimą ir pagarbą, kuri tapo jos valdymo ženklu“.

„Kaip gali paliudyti kiekvienas mano šeimos narys, ji šias savybes sujungė su šiluma, humoru ir neklystančiu gebėjimu visada matyti tai, kas geriausia žmonėse“, – sakė jis.

Jis tęsė: „Taip, kaip tai su nepaliaujamu atsidavimu darė karalienė, aš taip pat iškilmingai pasižadu per visą likusį Dievo man skirtą laiką laikytis konstitucinių principų, tokių svarbių mūsų valstybei.“

Karolis III pažadėjo tęsti savo velionės motinos tarnybą, sakydamas, kad jį irgi lydi „neišmatuojamai praradimo jausmas“.

„Tą pažadą tarnauti visą gyvenimą atnaujinu jums visiems šiandien“, – sakė jis savo kalboje, transliuotoje per televiziją.

Karalius pripažino, kad dabar turės mažiau laiko savo labdaros organizacijoms, kuriomis jis aktyviai užsiėmė iki šiol.

„Mano gyvenimas, žinoma, pasikeis, man prisiimant naujas pareigas, – kalbėjo karalius. – Nebegalėsiu tiek daug savo laiko ir jėgų skirti labdarai ir problemoms, kurios man taip rūpi. Tačiau žinau, kad šis svarbus darbas bus tęsiamas patikimose kitų rankose.“

Karalius Karolis III su žmona Camilla

Jis pagerbė savo „mylimąją žmoną Camillą“, patvirtindamas, kad ji tapo jo karaliene konsorte.

„Žinau, kad naujojo vaidmens reikalavimams ji pritaikys tvirtą atsidavimą pareigai“, – tikino jis.

Kalboje Karolis III paminėjo ir savo sūnų Williamą, savo įpėdinį, su žmona, kuris nuo šiol su ja priims naujus titulus – Velso princo ir Velso princesės.

„Žinau, kad kartu su Catherine greta mūsų naujasis Velso princas ir princesė ir toliau įkvėps ir vadovaus nacionaliniam dialogui, padėdami pritraukti atsidūrusius paraštėse į centrą, kur gali būti suteikta gyvybiškai svarbi pagalba“, – kalbėjo monarchas.

Nepaisant sudėtingų pastarųjų metų santykių, jis taip pat pagerbė Sasekso hercogą ir kunigaikštienę, sakydamas, kad nori „išreikšti savo meilę Harry ir Meghan, kurie savo gyvenimą ir toliau kuria užsienyje“.

Savo kalbą jis baigė emocinga duokle mamai.

Atrodė, kad tą minutę karalius sunkiai rinko žodžius. Galiausiai jis pasakė: „Mano brangiajai mamai, kuri pradėjo paskutinę nuostabią kelionę, kad prisijungtų prie mano brangaus velionio tėčio, noriu tiesiog pasakyti: ačiū. Ačiū už meilę, atsidavimą tiek mūsų šeimai, tiek Tautų šeimai, kuriai tu taip uoliai tarnavai visus šiuos metus. Tegul „angelų skrydžiai gieda tau tavo poilsiui“.

Karalius taip pat išreiškė didelį dėkingumą už didžiulį kiekį užuojautų, skirtų karališkajai šeimai sunkiuoju metu.

Karalius Karolis III

Jo kalba buvo transliuojama per televiziją ir taip pat rodoma šv. Pauliaus katedroje, kur apie 2 000 žmonių dalyvavo karalienės atminimo pamaldose.

Tarp jų buvo ministrė pirmininkė Liz Truss ir jos vyriausybės nariai.

Karolis III bus oficialiai paskelbtas Jungtinės Karalystės monarchu šeštadienio rytą per Sosto paveldėjimo tarybos posėdį, pranešė Bakingamo rūmai.

Oficiali institucija rinksis 10 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku, o po valandos iš Londono šv. Jokūbo rūmų balkono bus paskelbtas naujas viešas pareiškimas.

Sostą iškart po karalienės mirties perėmęs Karolis III penktadienį paliko atokią karališkąją valdą Balmorale, Škotijos šiaurės rytuose, ir išvyko į Londoną.

Naujo valdovo karūnavimas, persunktas šimtmečius menančiais ritualais, įvyks dar vėliau.

Naujasis Jungtinės Karalystės karalius penktadienį Bakingamo rūmuose jau priėmė Britanijos ministrę pirmininkę L. Truss ir surengė pirmąją oficialią audienciją po karalienės Elžbietos II mirties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)