Skelbiama, kad muzikantas, apsuptas mylimiausių žmonių, mirė dar penktadienį – vyras pralaimėjo kovą su vėžiu. ABBA ketveriukė – Agnetha Fältskog, Björnas Ulvaeusas, Frida Lyngstad ir Benny Anderssonas – išplatino bendrą pareiškimą, kuriame teigia, kad savo ilgametį bendražygį prisimins kaip „brangų draugą, linksmą vyruką ir nuostabų gitaristą“.

„Jo kūrybinis indėlis mūsų įrašuose ir scenoje neapibūdinamas žodžiais. Labai apmaudu dėl tragiškos pirmalaikės jo mirties. Visą likusį gyvenimą prisiminsime jo gerus žodžius, nuostabų humoro jausmą, besišypsantį veidą, muzikinį talentą ir tai, kiek daug jis prisidėjo prie to, kokia buvo ABBA. Mums be proto jo trūks ir niekada nepamiršime“, – teigiama išplatintame grupės pareiškime.

L. Wellanderį pradėti groti gitara 1963 metais įkvėpė grupė „The Beatles“. Galiausiai gastroliuodamas kartu su švedų dainininku Tedu Gärdestadu 1974 metais jis susipažino su B. Ulvaeusu ir B. Anderssonu iš ABBA.

„Jie buvo susiję su Tedo karjera, toks buvo pirmasis kontaktas. Pasirodo, tai tapo ilgo ir produktyvaus bendradarbiavimo su ABBA pradžia“, – savo puslapyje internete rašė pats L. Wellanderis.

Pirmieji ABBA kūriniai, prie kurių prisidėjo muzikantas, buvo „Intermezzo No. 1“ ir „Crazy World“. Netrukus jis tapo pagrindiniu grupės gitaristu ir 1975, 1977, 1979 ir 1980 metais kartu leidosi į gastroles. Jis taip pat prisidėjo prie filmų „Mamma Mia!“ ir „Mamma Mia! Here We Go Again“ garso takelių bei 2021 metų ABBA albumo „Voyage“.

„Grodamas gitara jaučiuosi jaunas, kaip senais gerais laikais. Vienintelis skirtumas, kad šiais laikais daugiau dirbama studijoje, tokia dabartinė praktika. Visi buvo labai laimingi ir džiaugsmingi. Tai tikras ABBA skambesys“, – 2021 metais per interviu „Sunday Express“ sakė L. Wellanderis.

L. Wellanderis išleido ir septynis solinius albumus. 2005 metais buvo pagerbtas Švedijos karališkosios muzikos akademijos Albino Hagstromo apdovanojimu už nuopelnus. 2018 metais įvertintas ir prestižiniu Švedijos muzikantų sąjungos „Studioräven“ apdovanojimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją