Juos „labai sujaudino“ mielos žinutės iš žmonių Jungtinėje Karalystėje, Tautų Sandraugoje ir visame pasaulyje.

„Jie sujaudinti visuomenės nuoširdumo ir palaikymo ir yra dėkingi už supratimą savo norui šiuo metu turėti privatumo“, – pranešimą cituoja britų naujienų agentūra PA.

Po kelias savaites trukusių spėlionių apie jos sveikatos būklę, Kate penktadienio vakarą vaizdo ryšiu kreipėsi į visuomenę. Princesei sausio viduryje buvo atlikta pilvo operacija ir nuo tada ji nesirodė viešumoje. Tyrimai po operacijos parodė, kad ji serga vėžiu, kalbėjo Kaite vaizdo įraše. Patarus gydytojams, jai taikoma profilaktinė chemoterapija.

Paskelbus šį vaizdo įrašą, karaliaus Karolio III marti sulaukė daugybės linkėjimų pasveikti. To jai, be kitų, linkėjo JAV prezidentas Joe Bidenas ir Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas. Britų premjeras Rishis Sunakas patikino Kate, kad šalis yra su ja. Kartu jis pabrėžė, kad Kate sveikatos klausimais turi turėti tokį pat privatumą, kaip ir kiti žmonės.

Delfi primena, kad neilgai trukus po to, kai K. Middleton išplatino vaizdo įrašą, kuriame papasakojo apie tikrąją diagnozę, princas Harry ir Meghan Markle per savo atstovą žiniasklaidai pareiškė linkintys Velso princesei „sveikatos ir išgijimo“.

„Linkime sveikatos ir išgijimo Katei ir šeimai, ir tikimės, kad jie galės tai padaryti privačiai ir ramiai“, – trumpame pareiškime sakė pora.

Vis dar neaišku, ar Harry grįš į Didžiąją Britaniją, kaip tai padarė po tėvo karaliaus Karolio III vėžio diagnozės paskelbimo. Taip pat nėra aišku, ar princas Harry su šeima žinojo apie K. Middleton diagnozę anksčiau, nes buvo pasirodę pranešimų, jog JAV gyvenantis Williamo brolis apie naujienas karališkoje šeimoje nebeinformuojamas.

Bakingamo rūmų atstovas „People“ komentavo, kad 75 metų karalius, kuris taip pat gydosi nuo vėžio, „labai didžiuojasi Catherine drąsa gebėti prabilti, kaip ji sugebėjo tai padaryti“.

Ir karalius, ir princesė sausio mėnesį buvo paguldyti gydymui į tą pačią Londono kliniką, kur jiedu, kaip teigiama, palaikė artimą, glaudų ryšį.

Karališkoji šeima praneša, kad karalius ir karalienė Camilla žada didžiulę paramą visai Kate šeimai šiuo sudėtingu laikotarpiu.

42-ejų metų princesė penktadienį pranešė, kad jai diagnozuotas vėžys. Vaizdo įraše ji pasakojo kad sausio mėnesį planuota pilvo operacija buvo sėkminga ir iš pradžių manyta, kad jos būklė nėra vėžinė.

„Po operacijos atlikus tyrimus paaiškėjo, kad tai buvo vėžys. Mane ši žinia šokiravo. Mudu su Williamu darome viską, ką galime, kad tai išgyventume ir išlaikytume privatumą dėl šeimos“, – kalbėjo princesė.

Trijų vaikų mama sako, kad gydytojai patarė jai atlikti profilaktinę chemoterapiją ir šiuo metu ji yra ankstyvojoje gydymo stadijoje.

„Man prireikė laiko atsigauti po didelės operacijos, kad galėčiau pradėti gydymą.

Tačiau dar daugiau laiko mums prireikė viską paaiškinti Džordžui, Šarlotei ir Luisui jiems tinkamu būdu ir nuraminti juos, kad man viskas bus gerai.

Kaip jau sakiau jiems, esu sveika ir kasdien stiprėju, sutelkdama dėmesį į dalykus, kurie padės man pasveikti protu, kūnu ir dvasia“, – komentavo princesė.

Savo vyrą princą Viljamą ji apibūdino kaip „didžiulį paguodos ir pasitikėjimo šaltinį" ir pridūrė: „Tai mums abiem labai daug reiškia“.

Bandė nutekinti informaciją apie sveikatos būklę

Apie princesei Kate atliktą operaciją karališkoji šeima pranešė sausį. Kovo mėnesį pasirodė informacija, kad vienas ligoninės darbuotojas bandė prieiti prie Velso princesės asmeninių duomenų.

Šį skandalą gaubė paslaptis, ir klinika atsisakė nurodyti, kada pirmą kartą sužinojo apie įtariamą pažeidimą ir ar už tai atsakingi darbuotojai buvo nušalinti nuo pareigų.

Tuo metu Merilbone, centrinėje Londono dalyje įsikūrusios ligoninės šaltiniai teigė, jog darbuotojai buvo „itin sukrėsti ir šokiruoti“, jog vienas „patikimas kolega“ galėjo šitaip „pažeisti pasitikėjimą ir etiką“.

Teigiama, jog pati kunigaikštienė žino apie šį incidentą, o Kensingtono rūmų atstovas spaudai pareiškė, jog „tai pačios Londono klinikos reikalas“.

Pranešimai apie įtariamą privatumo pažeidimą pasirodė tuo metu, kai princesei privačiai sveikstant po sausio 16 dieną atliktos procedūros, pradėjo sklandyti sąmokslo teorijos.

Socialinėje žiniasklaidoje išnirę troliai pasinaudojo Kate sprendimu kuriam laikui atsitraukti nuo visuomenės dėmesio, kad paskleistų niekuo nepagrįstus ir skaudinančius gandus.

Tarp kitų kur kas niūresnių gandų buvo pareiškimai, jog ji mirė, jog ją pakeitė antrininkė ar kad Velso kunigaikščių santuoką ištiko krizė.

Minėta Londono klinika negalėjo patvirtinti, kada tiksliai buvo padarytas tariamas pažeidimas, tačiau jis viešumon iškilo po dienos, kai savaitgalį pasirodė vaizdo įrašas, kuriame Kate buvo užfiksuota vaikštinėjanti po Vindzorą.

Skandalą atskleidęs vienas ligoninės darbuotojas laikraščiui „The Mirror“ sakė: „Tai šiurkštus saugumo pažeidimas ir neįtikėtinai didelė žala ligoninei, turint galvoje jos nepriekaištingą reputaciją gydant karališkosios šeimos atstovus“.

„Iš karto po to, kai sužinojo apie šį incidentą, aukšto rango ligoninės vadovai susisiekė su Kensingtono rūmais ir juos patikino, kad bus atliktas išsamus tyrimas, - kalbėjo jis. - Visas medicinos personalas buvo itin sukrėstas ir šokiruotas šių kaltinimų. Jie buvo labai įskaudinti, kad patikimas kolega gali būti atsakingas už tokį pasitikėjimo ir etikos pažeidimą“.

Bet kurios Didžiosios Britanijos Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) ar privačios medicininės įstaigos darbuotojai negali prieiti prie paciento medicininių įrašų, negavę medicinos paslaugų teikėjo duomenų valdytojo sutikimo. Jei jie bando tai padaryti, tai laikoma baudžiamuoju nusikaltimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją