Po karališkosios šeimos narių susitikimo Jos didenybė paskelbė istorinį ir jausmingą pareiškimą, kuriame apgailestauja dėl Sasekso kunigaikščio ir kunigaikštienės sprendimo daugiau laiko praleisti Kanadoje ir sumažinti savo karališkųjų įsipareigojimų mastą Jungtinėje Karalystėje, tačiau skersai kelio nestos, informuoja dailymail.co.uk.

„Daily Mail“ karališkosios šeimos reikalų korespondentas Richardas Kay pateikia Norfolke įvykusio susitikimo eigą:

• Harry atvyko dviem valandomis anksčiau, norėdamas akis į akį pasikalbėti su karaliene ir išdėstyti savo versiją;

• M. Markle buvo uždrausta dalyvauti nuotoliniu būdu (telefonu), baiminantis, kad pokalbis nebus privatus;

• princui Charlesui artimi šaltiniai sakė, kad jis įspėjo Harry, jog neturi „neribotų lėšų“ naujojo gyvenimo būdo poreikiams patenkinti;

• vidaus šaltiniai taip pat tvirtino, jog Velso princas nerimavo, kad jo jauniausiasis sūnus tikisi išlaikyti savo šeimą naudodamas Kornvalio kunigaikštystės lėšas;

• dviejų valandų trukmės karalienės, Charleso, Williamo ir Harry susitikimas įvyko „ramioje“ aplinkoje.

Anot poros draugų, Harry atvažiavo anksčiau, kad išsiaiškintų santykius su savo močiute, kuri yra smarkiai nusivylusi Harry ir M. Markle sprendimu atsisakyti oficialių pareigų.

Praėjusį vakarą pasakytame pareiškime buvo aiškiai juntamas jos nuoširdus apgailestavimas. Karalienė teigė, kad „verčiau jie būtų likę visas pareigas einančiais karališkosios šeimos nariais“.

Vis dėlto po privataus pokalbio su Harry ir dviejų valandų „ramių“ diskusijų su anūku, Charlesu ir Williamu Jos didenybė sutiko dėl „pereinamojo laikotarpio“, kurio metu Sasekso kunigaikštis ir kunigaikštienė mažiau dalyvaus karališkosios šeimos veikloje ir daugiau laiko praleis Kanadoje.

Kai susitikimui pasibaigus princas Charlesas, Williamas ir Harry išvyko atskirais automobiliais, R. Kay išsiaiškino, kad Vankuveryje esančiai M. Markle buvo uždrausta dalyvauti telefonu. Karališkųjų rūmų tarnautojų teigimu, šio sumanymo buvo atsisakyta, nes niekas negalėjo užtikrinti, jog pokalbio nesiklausys pašaliniai asmenys.

Vidaus šaltinis sakė: „Tai buvo pakankamai konfidenciali šeimos diskusija, ne konferencinis pokalbis.“

Karalienė nurodė, kad „sudėtinga“ parengti tinkamą planą Harry ir M. Markle finansiškai nepriklausomai ateičiai užtikrinti, ir sakė, jog per ateinančias dienas reikia išspręsti daugiau smulkesnių klausimų.

Šaltiniai atskleidė, kad princas Charlesas taip pat mano, jog šis reikalas dar toli gražu nėra sutvarkytas, nes žino, kad Harry naudos Kornvalio kunigaikštystės lėšas savo šeimos pragyvenimo išlaidoms padengti.

Charlesas jau ir taip išleido nemažą sumą pinigų jauniausiojo sūnaus vestuvėms ir Frogmoro rezidencijai įrengti, kuri dabar daugiausia stovės tuščia, kai Harry persikels į Šiaurės Ameriką.

„Jo lėšos nėra neribotos. Harry turi tai suprasti“, – pastebėjo karališkosios šeimos bičiulis.

Karalienė įsakė personalui „artimiausiomis dienomis“ rasti likusių neišspręstų klausimų sprendimus, įskaitant poros finansavimą ateityje. Manoma, kad karališkosios poros komercinei veiklai bus pradėtos taikyti griežtos taisyklės.

Vienas šaltinis sakė: „Bus griežti nurodymai dėl, pavyzdžiui, maisto produktų ženklinimo. Niekas nenori išvysti Sasekso kunigaikščių vardų ant kibirėlio margarino.“

Tai yra apgalvota atsargumo priemonė, prisiminus įvykius po princesės Dianos mirties, kai jos atminimo fondas pradėjo įgyvendinti įvairias visuomenę šokiravusias strategijas pinigams rinkti.

Vakarykštį beprecedentį karališkosios šeimos narių susitikimą vainikavo 17 val. vietos laiku padarytas rūmų pareiškimas, kuriame karalienė davė sutikimą Harry ir M. Markle tęsti savo „finansinės nepriklausomybės“ planus.

Monarchė paskelbė: „Šiandien mano šeimos nariai labai konstruktyviai diskutavo apie mano anūko ir jo šeimos ateitį. Mano šeima ir aš visiškai palaikome Harry ir Meghan norą susikurti naują gyvenimą. Nors labiau pageidautume, kad jie liktų visaverčiais karališkosios šeimos nariais, gerbiame ir suprantame jų troškimą gyventi nepriklausomai. Jie visada bus svarbi mano šeimos dalis. Harry ir Meghan aiškiai parodė, jog naujajame gyvenimo etape nenori priklausyti nuo viešųjų lėšų. Susitarėme dėl pereinamojo laikotarpio, kurio metu Sasekso kunigaikščiai leis laiką Kanadoje ir Jungtinėje Karalystėje. Tai yra mano šeimai svarbūs klausimai. Darbai dar neužbaigti, tačiau paprašiau, kad galutiniai sprendimai būtų priimti artimiausiomis dienomis.“

Desperatiškai išeities iš šeimą krečiančios krizės ieškanti karalienė įsakė dvariškiams sustiprinti pastangas ir Sasekso kunigaikščių ateities klausimus išspręsti per ateinančias dienas.

Pareiškime Elžbieta II pažeidė protokolą ir į porą kreipėsi vardais, užuot „Sasekso kunigaikštis ir kunigaikštienė“. Vieni ekspertai padarė išvadą, kad tai reiškia, jog Harry ir M Markle gali netekti savo titulų, kiti mano, kad 93-ejų metų amžiaus karalienė tiesiog pasirinko švelnesnį toną.

Karališkosios šeimos gyvenimo apžvalgininkė Victoria Arbiter nusprendė, jog toks kreipimasis nėra atsitiktinumas ir parašė žinutę „Twitter“:

„Galvoju, kad tai šį tą reiškia, juk kalbėjo karalienė. Ar jiems teks atsisakyti savo titulų? Galbūt išgirdome pirmąją užuominą...“

Elžbietos II biografo ir karališkosios šeimos istoriko Roberto Lacey tvirtinimu, monarchės kalba buvo itin asmeniška ir nebūdinga tipiškai rūmų komunikacijai.

„BBC Radio 4“ jis sakė: „Kalba labai panaši į parengtą savarankiškai. Žinoma, tekstą tikriausiai peržiūrėjo atitinkami asmenys, bet karalienė savo tautai pasakojo apie savo šeimą. Manau, jog šiuose žodžiuose atsiskleidžia ją kamuojantis nerimas.“

Apie karališkąją šeimą rašanti Ingrid Seward „The Times“ išsakė savo nuomonę: „Pirmąjį raundą laimėjo Saseksai. Regis, karališkoji šeima neriasi iš kailio, bandydama jiems padėti.“

Vakarykštis beprecedentis susitikimas yra pirmas kartas nuo lapkričio mėnesio pradžios, kai 35-erių metų amžiaus Harry pasimatė su artimiausiais giminaičiais. Princas su žmona pastarąsias šešias savaites praleido Kanadoje, įskaitant Kalėdas. Nors jie sugrįžo tik praėjusią savaitę, 38-erių metų amžiaus M. Markle vėl išvyko į šią šalį.

Karališkosios šeimos padėjėjams nurodyta rasti tinkamą krizės sprendimą, pageidautina – iki penktadienio. Reikia nuspręsti, kaip leisti porai tapti „finansiškai nepriklausomai“ ir ateityje negyventi iš mokesčių mokėtojų kišenės, bei patenkinti Sasekso kunigaikščių norą artimiausioje ateityje nemažai laiko praleisti Kanadoje.

Kiti likę neišspręsti klausimai: karališkosios poros saugumo užtikrinimas ir tam reikalingos lėšos, ypač tais atvejais, kai jie ilgam bus išvykę iš Jungtinės Karalystės. Taip pat negalima pamiršti karalienės padovanotos Frogmoro rezidencijos Vindzoro rūmuose, kuri buvo atrestauruota už 2,4 mln. svarų sterlingų viešųjų lėšų. Karališkoji pora pageidauja, jog Frogmoro rezidencija liktų jų nuosavybė, kad būtų kur apsistoti grįžus į Jungtinę Karalystę.

Akivaizdu, kad, nepaisant karalienės tvirtinimų, jog susitikimas buvo „konstruktyvus ir palaikomojo pobūdžio“, tarp Harry ir jo karališkosios šeimos atsivėrė gili praraja. Rengiant pareiškimą, nepavyko užgožti garbingo amžiaus sulaukusios monarchės liūdesio.

Karalienė net nebandė nuslėpti, kad anūko troškimas atsiskirti nuo karališkosios šeimos ir praėjusį trečiadienį priimtas sprendimas apie savo ketinimus pirmiausia papasakoti visam pasauliui ją labai įskaudino.

Harry iki savaitės pabaigos turėtų išvykti į Kanadą pas žmoną ir sūnelį, ko gero, po ketvirtadienį Bakingamo rūmuose įvyksiančio viešo renginio.

Į vakarykštį „Sandringamo susitikimą“ princas Harry atvyko 11.20 val. vietos laiku. Jo jau laukė močiutė ir tėvas. Sasekso kunigaikščiui kompaniją palaikė naujai paskirta asmeninė sekretorė Fiona Mcilwham. Jo silpnos sveikatos senelis Edinburgo kunigaikštis anksčiau buvo pastebėtas išvažiuojantis iš rezidencijos teritorijos, todėl nėra žinoma, ar kadaise tokie artimi buvę žmonės tądien susitiko.

Įdomu tai, kad Williamas, kurio santykiai su broliu Harry pasidarė tokie priešiški, jog daugelis vidaus šaltinių juos vadina „neatitaisomais“, pro Norfolko rezidencijos vartus įvažiavo 13.45 val. vietos laiku, t. y. likus tik 15 min. iki susitikimo pradžios.

Kiek žinoma, M. Markle, kuri išskrido atgal į Kanadą praėjus vos 24 val. po šokiruojančios naujienos apie sprendimą atsisakyti aukšto rango karališkosios šeimos narių statuso paskelbimo, susitikime ketino dalyvauti telefonu. Ji ir aštuonių mėnesių amžiaus sūnelis Archie apsistojo Vankuverio saloje stovinčiame dvare, kuriuo karališkajai porai leido naudotis Kanados milijardierius.

Praėjusį vakarą tarp karališkosios šeimos šaltinių pasigirdo prielaidų, jog Harry ir M. Markle nepaliko karalienei kitos išeities, tik kapituliuoti ir sutikti su daugeliu jų reikalavimų, siekiant išvengti „karališkojo karo“.

Vieno padėjėjo tvirtinimu, pareiškime minimas „pereinamasis laikotarpis“, kurio metu sutuoktiniai pakaitomis gyventų Jungtinėje Karalystėje ir Kanadoje, tėra karališkosios šeimos bandymas bent kiek atsikvėpti, kol „pavyks išsrėbti Harry ir Meghan privirtą košę“.
Elžbietos II sprendimas į porą kreiptis vardais (gana neįprastas familiarumas, ypač karalienei) taip pat pakurstė gandus, kad Sasekso kunigaikščiai gali netekti titulų.

Tiesa, padėjėjai sako, jog toks scenarijus – mažai tikėtinas, nes karališkoji šeima dar nepamiršo visuomenės priešiškos reakcijos, kai Harry mama Velso princesė Diana neteko titulo „Jos karališkoji didenybė“.

Paklausti, ar karalienė kada nors anksčiau asmeniškai kreipėsi į savo šeimos narį oficialiame pranešime, tiek buvę, tiek esami padėjėjai kito tokio atvejo neprisiminė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)