Pernai karalienė Elžbieta II tapo antrąja ilgiausiai soste išsilaikiusia valdove per tūkstantmetę šios šalies monarchijos istoriją. Ji pranoko karalių Jurgį III pagal bendrą soste praleistų dienų skaičių.

Ne tik Didžiosios Britanijos, bet ir visame pasaulyje išsibarsčiusių žmonių simpatijas pelniusi karalienė sugeba išlikti paslaptinga net būdama pačiame dėmesio centre. Mažai kas žino, ką ji visada nešiojasi savo rankinėje ir ką jai reiškia lenktyniniai karveliai...

DELFI kviečia susipažinti su karaliene artimiau! Neįtikėtini faktai apie karalienę ir jos pomėgius:

Karalienė yra fotografė ir mėgsta fotografuoti savo šeimą. Rankinėje ji visada turi mažytį fotoaparatą, nes fotografuoja ji impulsyviai, niekada nežinia, kada pasitaikys puikus kadras.

Karalienė ir Edinburgo hercogas 1956 m. gegužės 11 d. Bekingemo rūmuose pradėjo rengti nedidelius, neformalius priešpiečių pobūvius, skirtus susitikti su nusipelniusiais įvairių profesijų, verslo ir kitais visuomenės atstovais. Ši tradicija tęsiama ligi šiol. Dažniausiai juose dalyvauja 6–8 svečiai ir du karalienės aplinkos atstovai.

Karalienė išmoko vairuoti 1945 m., įstojusi į kariuomenę. Ir vairuoja ji iki šiol.

1960 m., gimus princui Andrew, karalienė tapo pirmąja vaikų susilaukusia valdančia monarche po karalienės Viktorijos, kuri 1857 m. susilaukė savo jaunėlės – princesės Beatričės.

1997 m. karalienė atidarė pirmąjį oficialų Bekingemo rūmų tinklalapį.

Ji yra gavusi daugybę neįprastų dovanų, tarp kurių buvo ir įvairių gyvūnų. Retesnius gyvūnus, tokius kaip jaguarai ir tinginiai iš Brazilijos bei du juodieji bebrai iš Kanados, karalienė atidavė Londono zoologijos sodui. Karalienė taip pat yra gavusi dovanų ananasų, kiaušinių, dėžutę sraigių kriauklių, klevų giraitę ir 7 kg krevečių.

Karalienė pirmą kartą stebėjo futbolo rungtynes per FA taurės finalą 1953 metais.

1969 m. buvo sukurtas pirmasis televizijos filmas apie karališkosios šeimos gyvenimą, jis buvo parodytas Velso princo titulo suteikimo princui Charles išvakarėse.

1986 m. karalienė tapo pirmąja britų monarche, aplankiusia Kiniją.

Karalienė labai domisi žirgais ir žirgų lenktynėmis. Pirmąjį ponį Jos Didenybei padovanojo senelis, karalius Jurgis V, kai jai buvo ketveri. Tai buvo Šetlendo ponis vardu Peggy. Karalienė iki šiol jodinėja Sandringeme, Balmorale ir Vindzore.

Karalienė tęsia ilgametę karališkosios šeimos lenktyninių karvelių varžybų tradiciją, kuri kilo 1886 m., kai Belgijos karalius Leopoldas II padovanojo lenktyninius karvelius britų karališkajai šeimai. Domėdamasi šia sporto šaka karalienė tapo daugelio lenktynių organizacijų, tarp jų ir karališkosios karvelių lenktynių asociacijos (Royal Pigeon Racing Association), globėja.

Elžbietos vestuvių žiedas buvo pagamintas iš Velso aukso, atvežto iš Clogau St. David kasyklos, esančios prie Dolgellau.

Karalienė turi didelę juvelyrinių dirbinių kolekciją, dauguma jų paveldėti ir padovanoti karališkieji brangakmeniai, tarp jų ir didžiausias pasaulyje rožinis deimantas.

2002 m. birželį karalienė surengė pirmuosius viešuosius koncertus Bekingemo rūmų sode savo auksinio jubiliejaus proga. Karalienė dalyvavo ir klasikinės, ir popmuzikos koncertuose.

Jaunystėje, Antrojo pasaulinio karo metais, karalienė vaidino daugelyje pantomimos spektaklių. Tarp jos atliktų vaidmenų – Princas Florizelis „Pelenėje“ 1941 metais. Pantomimos spektakliai kasmet vykdavo Vindzorų pilies Vaterlo salėje.

Formaliai karalienė tebėra eršketų, banginių ir delfinų, gyvenančių Jungtinės Karalystės vandenyse, savininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)