Tiek Danielis Radcliffe‘as, tiek Emma Watson yra pareiškę palaikymą translyčiams asmenims po 58-erių autorės pastarųjų atžvilgiu išsakytų komentarų.

Savo priekaištus šiai porelei ji socialiniame tinkle „X“ (buvęs tviteris) pareiškė po to, kai buvo paskelbti nepriklausomos lyties tapatumo paslaugų vaikams ir jaunimui apžvalgos – vadinamosios Cass apžvalgos rezultatai, jog vaikai yra nusivylę dėl su brandą blokuojančių preparatų ir hormonų vartojimu susijusių tyrimų ir įrodymų trūkumo.

Iš Škotijos kilusi J. K. Rowling trečiadienį atsakė į įrašą, kuriame teigiama, kad D. Radcliffe‘as ir E. Watson „gali būti tikri“, kad ji jiems atleistų, jei jie viešai atsiprašytų.

Į tai ji atsakė: „Bijau, kad negali. Garsenybės, mėginančios įsiteikti judėjimui, kurio tikslas yra pakenkti sunkiai iškovotoms moterų teisėms ir besinaudojančios savo platformomis, kad padrąsintų nepilnamečius keisti savo lytį, savo atsiprašymus gali pasilaikyti sutraumuotiems savo lytį susigrąžinti panorusiems asmenims ir pažeidžiamoms moterims, kurioms belieka naudotis vienai lyčiai skirtomis erdvėmis“.

Be kitų, ją ginti puolė buvęs ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, trečiadienį Kanadoje vykusioje konservatorių partijos konferencijoje pavadinęs ją „šių dienų šventąja“, kuri yra „demonizuojama“, sakydamas, kad dauguma žmonių pritaria jos nuomonei.

J. K. Rowling pirmiau yra pasveikinusi Dr. Hilary Cass atliktą apžvalgą, kurioje teigiama, kad jaunimą įsuko „audringas socialinis diskursas“, o lyčių globa šiuo metu yra „neįtikėtinai silpnų įrodymų“ zona.
„Net jei nesigėdijate to, kad palaikote iš pažiūros rimtą medikų aplaidumą, net jei nenorite sutikti su tuo, kad galbūt klystate, kurgi jūsų savisaugos jausmas?“, – trečiadienį socialiniame tinkle rašė J. K. Rowling.
„Traukinys, į kurį taip mielai įšokote, pilnu greičiu darda nuo skardžio.“

Ji pridūrė, kad minėtos apžvalgos ataskaita „nėra triumfas, ji apnuogina tragediją“.

J. K. Rowling vardas dėl jos pozicijos translyčių klausimais naujienų antraštėse figūruoja nuo 2019 m. gruodžio.

Ji visuomet griežtai neigė esanti nusistačiusi prieš translyčius asmenis, o jos gerbėjai ją kritikuoja dėl jos pasisakymų šia tema socialiniuose tinkluose.

2020 m. birželį visuose aštuoniuose filmuose apie Harį Poterį pagrindinį vaidmenį suvaidinęs D. Radcliffe‘as per LGBT savižudybių prevencijos labdaros organizaciją „The Trevor Project“ išplatino pareiškimą, kad „translytės moterys yra moterys“ ir bet kokiais priešingais pareiškimais „ištrinama (žmonių) tapatybė ir orumas“.

Jis pritarė, kad J. K. Rowling yra „neabejotinai atsakinga už tai, kaip susiklostė (jo) gyvenimas“, tačiau teigė manąs, kad „turi pareigą šiuo metu kažką pasakyti“.

2022 m. lapkritį jis pasakė, kad „priežastis, dėl kurios jaučiau, kad anuomet turiu kažką pasakyti, yra ta, kad, ypač baigęs filmuotis „Poteryje“, sutikau daugybę homoseksualių ir translyčių vaikų ir jaunuolių, kurie tuo atžvilgiu smarkiai tapatinosi su Poteriu“.

Savo nuomonę anuomet išsakė ir kino filmuose apie Harį Poterį Hermioną Įkyrėlę vaidinusi E. Watson ir Rono Vyzlio vaidmenį atlikęs Rupertas Grintas, taip pat pagrindinį vaidmenį J. K. Rowling kūrinių motyvais sukurtuose filmuose „Fantastiniai gyvūnai“ suvaidinęs Eddie‘is Redmayne‘as.

E. Watson 2020 m. birželį tviteryje rašė: „translyčiai asmenys yra tuo, kuom jie teigia esantys ir nusipelno gyventi be nuolatinio kamantinėjimo ir aiškinimo, kad jie nėra tuo, kuo sakosi esą.
Noriu, kad mano translyčiai sekėjai žinotų, kad aš ir daugybė kitų žmonių visame pasaulyje jus matome, jus gerbiame ir mylime jus tokius, kokie esate.“

Televizijos kanalo „Cable Public Affairs Channel“ (CPAC) paviešintame vaizdo įraše B. Johnsonas kalbėjo, kad J. K. Rowling yra „demonizuojama“, užsimindamas apie žodžio laisvę.

„Nepažįstų nieko, kas būtų padaręs tiek, kiek ji, skatindama viso pasaulio žmones skaityti“, – kalbėdamas Kanadoje vykusioje konferencijoje sakė jis.

„Ji – šių dienų šventoji, neįtikėtina, kas apie ją yra kalbama.

Ir beje, keisčiausia yra tai, jog tam, ką ji kalba apie lytis, savaime suprantama, slapta pritaria 95 procentai gyventojų.“

Jis pridūrė, kad žmonėms „trūksta drąsos“ atvirai kalbėti šiuo klausimu, „nes jie bijo ką nors įžeisti“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją