Gruodžio pradžioje socialinius tinklus apskriejo fotografės Katios Temkin paviešintos naujausios 28-erių metų A. Grande nuotraukos, rašoma portale newsweek.com.

Iš nuotraukų žvelgianti hito „Thank U, Next“ atlikėja vilki didoką pilką švarką, o kaklą yra apsirišusi baltos spalvos skarele.

Daugelis kaipmat atkreipė dėmesį į visiškai kitokią nei įprastai jos akių formą. Tai, ką pastebėjo, internautai puolė komentuoti socialiniuose tinkluose.

Ariana Grande neabejotinai nusprendė, kad jau gana apsimetinėti, jog yra iš Lotynų Amerikos, – pats metas pradėti vaidinti azijietę“, – parašė vienas komentatorius socialiniame tinkle „Twitter“.


„Visos įžymybės yra pasidariusios plastinių operacijų, bet Ariana pastaruoju metu atrodo kažkaip keistai. Antakiai pernelyg uoliai pakelti į viršų, be to, jie jau nebe lenkti, o tiesūs, kaip įprasta Rytų Azijoje“, – pakomentavo „Reddit“ naudotojas.

„Dėl to, kaip ji žvelgia į objektyvą, ir akių vokus paslepiančio, vientisumo įspūdį keliančio makiažo jos akys atrodo ne tokios apvalios, siauresnės. Be to, ji atrodo tiesiog miniatiūrinė, o tai atitinka Rytų Azijos moters stereotipą. Seksualios katytės amplua galima jau nė neminėti. Akivaizdu, kad tai dar vienas azijiečių fetišizavimo atvejis“, – padarė išvadą trečias internautas.

„Rases Ariana Grande kolekcionuoja kaip „begalybės akmenis“. Buvo bandžiusi apsimesti juodaode, tada – kilusia iš Lotynų Amerikos, bet šito nepakako. Dabar jinai matuojasi azijietės įvaizdį“, – aiškina dar vienas „Twitter“ naudotojas.

Diskusijos dar labiau paaštrėjo, kai į jas įsikišo socialinių tinklų įžymybė Oli London ir pagyrė A. Grande įvaizdį nuotraukose.

Iš Didžiosios Britanijos kilęs baltaodis O. London pagarsėjo jam atliktų plastinių operacijų gausa, kuriomis siekė supanašėti su K-pop (Korėjos popmuzikos) grupės BTS nariu Jiminu. O. London dabar save laiko korėjiečiu ir tikina esąs „transrasis“ – neapibrėžtos rasės.

„Ariana neabejotinai nori būti azijiete, aš taip džiaugiuosi, kad ji to neslepia ir puikiai gyvena. Azija dominuoja pasaulyje! Mūsų transrasis judėjimas plečiasi kiekvieną dieną. #Transracial #ArianaGrande“, – tviteryje rašė O. London.

„Newsweek“ paprašė A. Grande atstovų pateikti situacijos komentarą.

Kas yra azijietiškos kilmės imitavimas (asianfishing)?

Panašiai kaip ir tamsiaodžių rasės imitavimas (blackfishing), azijietiškos kilmės imitavimas arba vadinamasis asianfishing apibūdina situaciją, kai žmonės, kurie nėra Azijietiškos kilmės, pakeičia savo išvaizdą taip, kad atrodytų esantys kitos arba neaiškios rasės.

Kaip ir vadinamojo blackfishing atveju, tokie asmenys dažnai pasitelkia grimą, „Photoshop“ ir estetinę chirurgiją, kad pakeistų savo prigimtinę išvaizdą.

Šiuo atveju A. Grande kaltinama bandymu atrodyti panaši į asmenis, kilusius iš Rytų Azijos.

2021-ųjų liepą interviu CNN žurnalistė Wanna Thompson, kuriai iš dalies priskiriamas termino blackfishing sugalvojimas, aiškino: „Blackfishing – tokia situacija, kai baltaodžiai visuomenėje žinomi asmenys, influenceriai ir panašūs žmonės daro viską, ką gali, kad atrodytų panašūs į juodaodžius.“

W. Thompson teigė, kad tokia praktika yra žalinga, nes minėtieji asmenys „dalyvauja šioje veikloje nenorėdami išgyventi visos buvimo juodaodžiu patirties ir nuo jos neatsiejamos sisteminės diskriminacijos“.

O štai Viskonsino universiteto Azijos ir Amerikos studijų profesorė Leslie Bow blackfishing apibūdino kaip „rasinį maskaradą, kurį galima prilyginti rasinio fetišizmo formai“.

Nepaisant kaltinimų, dainininkės gerbėjų legionai stojo jos ginti.

„Pradedu galvoti, kad žmonės nebežino, kaip atrodo juodaodžiai ar iš Azijos kilę žmonės. Jeigu žvelgiate į Arianą Grande ir matote kažką kitą nei baltaodę, tai yra didelė jūsų problema“, – rašė vienas „Twitter“ vartotojas.

Kitas pridūrė: „Dauguma šių komentarų, kuriuose Ariana Grande kaltinama azijietiškos kilmės imitavimu, verčia mane galvoti, kad visi jūs apskritai niekada nematėte, kaip atrodo azijietiškos kilmės žmonės.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)