Nors dokumentiniame filme daugiausia pasakojama apie aktorės ankstyvą gyvenimą ir stulbinančią karjerą, neįmanoma neprisiminti mįslingų N. Wood mirties aplinkybių (1981 metų lapkritį jį nuskendo prie Katalinos salos, prie Kalifornijos krantų, per Padėkos dienos savaitgalio išvyką jos vyrui aktoriui Robertui Wagneriui priklaususia jachta).

Be to, atsižvelgiant į tai, kad R. Wagneris, kuris visuomet teigė, kad žmonos mirtis buvo nelaimingas atsitikimas, (ji, esą, naktį sumanė pasiplaukioti prie jachtos pririšta motorine pripučiama valtimi), o 2018 metais buvo įvardytas kaip asmuo, kuris šioje byloje domina pareigūnus, iš naujo išanalizuoti tos lemtingos nakties faktus yra praktiškai privaloma. Tas pakartotinis susidomėjimas byla 2018 metais kilo peržiūrėjus N. Wood skrodimo išvadas, kai jos mirties aplinkybės buvo pakeistos į „nenustatytas“. Tad kuo ypatinga 43 metų žvaigždės mirtis?

Natalie Wood nuo mažų dienų bijojo vandens

Aktorės sesuo Lana Wood sako, kad pati mintis, jog jos vyresnė sesuo lipo į valtį, jai jau kelia daug klausimų. Galbūt jos mirtis negalėjo būti nelaimingas atsitikimas, ypač atsižvelgiant į tai, kad sesuo nuo pat mažų dienų bijojo didelių vandens telkinių.

2011 metais duodame interviu TMZ Lana, kuri taip pat yra aktorė, geriausia žinoma dėl savo vaidmens filme apie Jamesą Bondą „Diamonds Are Forever“, primygtinai teigė, kad jos sesuo pati niekada nebūtų patekusi į situaciją, pasibaigusią mirtimi.

„Natalie nekentė vandens, – sakė Lana. – Ji jo labai bijojo. Ji net neidavo prie namų baseino.“

Natalie ne tik bijojo vandens, bet ir pati tikrai nebūtų mėginusi viena nusigauti į krantą, ką jau bekalbėti apie mėginimą tą daryti vilkint naktinius, sakė mirusios aktorės sesuo.

„Natalie niekada niekur neidavo be makiažo ir nepasipuošusi, – 2019 metais sakė Lana. – Ir ji tikrai nebūtų lipusi į valtį vilkėdama naktinius. Ji būtų apsirengusi, pasidažiusi ir paprašiusi Denniso Daverno nuplukdyti ją į krantą, kad galėtų Katalinoje apsistoti motelyje. Būtent tai ji ir padarė ankstesnį vakarą, kai norėjo išvykti.“

Mediumė išpranašavo, kaip Natalie Wood mirs, o gal tai nebuvo pranašystė?

Iš dalies N. Wood vandens baimę paskatino istorija, kurią jos motina papasakojo jai ir jos seseriai, kai jos dar buvo mažos. Lana 2018 metais išskirtinio interviu „OK! Magazine“ metu teigė, kad judviejų mama joms pasakojusi, kad, kai jaunystėje gyveno Kinijoje, viena mediumė išpranašavusi, kad jai gims „vaikas, kuris bus žinomas tarptautiniu mastu“ ir kuris „mirs nuskendęs“.

Lana pasakojo, kad mažąją Natalie ši istorija labai baugino, ją užvaldė atviro vandens baimė. Iš dalies dėl to ji niekada ir nesimokė plaukti. Žinoma, nemokėjimas plaukti ir suvaidino svarbų vaidmenį mirties dieną, o tai iš esmės reiškia, kad pranašystė išsipildė.

Baisiausia šioje istorijoje yra tai, kad Natalie ir Lanos motinos pasakojimas buvo išgalvotas. Lana pasakojo, kad jos motina labai manipuliavo ir kontroliavo jų gyvenimus, o istorija apie mediumę ir „tamsius vandenis“ buvo būdas kontroliuoti dukteris.

Natalie Wood sesuo Lana Wood

Natalie Wood mirtis paskatino gandų apie filmo „Rebel Without a Cause“ prakeiksmą

Natalie Wood mirtis paskatino gausybę gandų ne tik apie jos įtartiną mirtį, bet ir davė pradžią kalboms, kad tris pagrindinius vaidmenis filme „Rebel Without a Cause“ atlikę aktoriai tapo prakeiksmo aukomis. Kodėl? Mįslingomis arba tragiškomis aplinkybėmis mirė ne tik Natalie, bet ir du kiti tame pačiame filme suvaidinę aktoriai – Jamesas Deanas ir Salas Mineo.

J. Deanas žuvo per automobilio avariją 1955 metais, kai jam buvo 24 metai. Aktorius važiavo dideliu greičiu savo naujuoju „Porsche“. Jis mirė pirmasis iš minėtos trijulės.

O savo seksualinę orientaciją slėpęs S. Mineo (kažkada jį dievinusios kino studijos nustojo siūlyti jam vaidmenis, kai pasklido kalbų apie netradicinę jo seksualinę orientaciją) buvo mirtinai peiliu sužalotas per apiplėšimą 1976 metais.

O 1981 metais, kai mirė ir Natalie, visi „Rebel Without a Cause“ filme vaidinę aktoriai buvo mirę – mintys apie prakeiksmą į galvą lenda pačios.

Robertas Wagneris buvo Natalie pirmasis... ir trečiasis vyras

Natalie Wood pirmą kartą pamatė Robertą Wagnerį, kai jai buvo vos dešimt metų, ir prisiekė sau, kad už jo ištekės. Po daugelio metų jiedu vėl susitiko per Natalie aštuonioliktąjį gimtadienį, kai Holivudo kino studijoje, su kuria abudu dirbo, suorganizavo judviejų pasimatymą. Ir merginos vaikystės priesaika išsipildė. Jiedu susituokė ne kartą, o net du. Pirmą kartą jiedu metus susitikinėjo ir 1957 metais susituokė, tačiau po penkerių metų išsiskyrė.

Vėliau Natalie ištekėjo už prodiuserio Richardo Gregsono – jos dukters Natashos Gregson Wagner biologinio tėvo. Tačiau santuoka 1972 metais baigėsi skyrybomis. Po jų R. Wagneris ir Natalie vėl tapo pora ir susituokė antrą kartą po jos skyrybų praėjus vos trims mėnesiams. Natalie ir R. Gregsonas palaikė gerus santykius ir rūpinosi dukra, kuri abu savo motinos vyrus vadino tėvais.

Liudijimai, kas nutiko Natalie Wood mirties naktį, vis kinta

Itin svarbu vaidmenį atnaujinant Natalie Wood mirties aplinkybių tyrimo bylą atliko vieno iš kelių žmonių, kurie tą tragišką naktį buvo jachtoje, liudijimas. Dennisas Davernas buvo jachtos „Splendour“ kapitonas. 2011 metais jis atsiėmė savo ankstesnius parodymus, kas nutiko tą 1981 metų lapkričio naktį. Jis teigė nepapasakojęs, kad, esą, nugirdęs, kaip Robertas Wagneris ir Natalie pykosi prieš pat jai dingstant.

2014 metais D. Davernas nusprendė atskleisti anksčiau dar nežinotų detalių apie tai, kas nutiko jachtoje likus kelioms valandoms iki Natalie mirties, ir teigė, kad R. Wagneris išstūmė žmoną iš jachtos. 2018 metais jis vėl prakalbo apie tos nakties įvykius ir papasakojo, kaip R. Wagneris, esą, pasirūpino, kad jis nesikreiptų į policiją, kai iš esmės pavertė kapitoną savo namų kaliniu.

Anot D. Daverno, R. Wagneris, esą, jį apgyvendino savo namuose, kur jis gyveno metu po tragiško įvykio, ir apribojo jo kontaktą su šeimos nariais ir draugais. Esą, jis taip pat kontroliuodavo, kur šis eidavo, o taip pat tariamai užrakindavo D. Daverną jo kambaryje, kai pats eidavo miegoti. Tiesa, praėjus tiek daug metų, iš esmės neįmanoma patikrinti jo pasakojimo.

Christopheris Walkenas buvo ten tą naktį, kai nuskendo Natalie Wood

Robertas Wagneris ir Natalie Wood buvo ne vienintelės garsenybės „Splendour“ jachtoje tą naktį. Joje buvo ir aktorius Christopheris Walkenas, su kuriuo Natalie vaidino filme „Brainstorm“.

Vienas iš vos kelių atvejų, kai jis kalbėjo apie tą lemtingą naktį, įvyko prieš beveik penkerius metus, kai interviu žurnalui „People“ jis pareiškė: „Aš nežinau, kas nutiko. Ji paslydo ir įkrito į vandenį“. Tačiau jis netruko staiga atsikirsti ir nutraukti pokalbį. „Klausykit, tai pokalbis, kurio nepalaikysiu. Tai tiesiog gryna nuobodybė“, – pareiškė aktorius.

Ch. Walkenas taip pat buvo užsiminęs apie šį incidentą šiek tiek daugiau nei prieš dešimtmetį, kai žurnalui „Playboy“ duodamas interviu sakė, kad viskas rodo, jog tai buvo nelaimingas atsitikimas. „Tie žmonės, kurie yra įsitikinę, kad įvyko kažkas daugiau, nei buvo nustatyta tyrimo metu, niekada nepasitenkins tiesa, nes tiesa yra ta, kad ten nieko daugiau nebuvo. Tai buvo nelaimingas atsitikimas“, – sakė aktorius.

Atsižvelgiant į tai, kad R. Wagneris neseniai dar kartą pakartojo, kad anuomet jis ginčijosi su Ch. Walkenu, o ne Natalie, – o tai prieštarauja D. Daverno įvykių versijai – tai gali paskatinti Ch. Walkeną arba patvirtinti, arba paneigti R. Wagnerio versiją. Verta paminėti, kad po to, kai byla buvo atnaujinta, Ch. Walkenas pasisamdė advokatą.

Natalie Wood ir Robertas Wagneris

R. Wagneris galėjo įtarti, kad Natalie Wood turėjo romaną su Ch. Walkenu

Vėlgi, D. Davernas ne vienerius metus kartojo, kad Ch. Walkenas ir R. Wagneris ginčijosi. Galima būtų pamanyti, kad ginčą paskatino R. Wagnerio įtarimai, kad jo žmona su Ch. Walkenu turėjo romaną.

D. Davernas žurnalui „Vanity Fair“ 2000 metais sakė, kad tą savaitgalį Katalinos saloje Natalie ir Ch. Walkenas visą laiką flirtavo, o tai sukėlė R. Wagneriui didžiulį pavydą.

„Christopheris ir Natalie sėdėjo svetainėje ir kikeno... ir aš mačiau, kaip R. Wagneris įpyko“, – teigė D. Davernas ir pridūrė, kad didelis kiekis alkoholio tik dar labiau padidino įtampą.

„Jachtoje ėmėsi darytis ankšta, o pabėgimo kelių tikrai nėra daug“, – sakė jis.

Situacija dar labiau pablogėjo, kai R. Wagneris užsipuolė Ch. Walkeną, esą, jis per daug artimai bendravo su jo žmona. Nors D. Daverno neoficialus paliudijimas patvirtina R. Wagnerio įvykių versiją, tai nebūtinai išteisina jį kaip įtariamąjį.

Nors vargiai turima įrodymų, išskyrus D. Daverno pastebėjimus, patvirtinti tai, jog Natalie ir Ch. Walkenas galimai turėjo romaną, to pakanka kalboms, kad tai galėjo prisidėti prie jos mirties.

Pirminiai skrodimo rezultatai galimai buvo pakoreguoti

Bylos atnaujinimą iš dalies paskatino abejotinos pirminės N. Wood skrodimo išvados, kurios leido koroneriui konstatuoti, kad mirtis buvo nelaimingas atsitikimas. Esama sąmokslo teorijų, kad tuometiniam koroneriui – Thomasui Noguchi – esą, buvo sumokėta, kad jis nesureikšmintų Natalie sužalojimų, patirtų jos mirties naktį. Visgi manoma, kad veikiausiai jis tai padarė dėl to, kad aktorės organizme buvo didelis alkoholio kiekis.

Siekdamas išvengti didelio ažiotažo, per spaudos konferenciją jis vengė visko, kas potencialiai galėtų pakenkti Holivudo ikonos reputacijai, todėl konstatavo, kad mirtis buvo nelaimingas atsitikimas. Ir tik po kelių dešimtmečių, kai D. Davernas papasakojo savo įvykių versiją ir byla 2011 metais buvo atnaujinta, vyriausiasis medicinos tyrėjas Lakshmananas Sathyavagiswaranas pakeitė pirmines išvadas, jog mirtis buvo ne „nelaimingas nutikimas“, bet „nenustatyta“. Kodėl? Nes ant aktorės kūno buvo mėlynių ir kitokių sužalojimų, kurie negalėjo atsirasti dėl skendimo ar hipotermijos.

„Mėlynių vieta, jų gausa, galvos traumos nebuvimas ar mėlynės ant veido leidžia konstatuoti, kad jos atsirado prieš jai patenkant į vandenį, – savo išvadose rašo L. Sathyavagiswaranas. – Kadangi yra neatsakytų klausimų ir ribotų papildomų įrodymų vertinimui, manau, kad jos mirties aplinkybės yra nenustatytos.“

Liudininkai girdėjo moters pagalbos šauksmą

Nors R. Wagneris, D. Davernas ir Ch. Walkenas buvo pagrindiniai liudininkai N. Wood byloje (arba įtariamieji, priklausomai nuo to, kuo norite tikėti), jie nebuvo vieninteliai liudininkai.

Kaip rašė „Vanity Fair“, Los Andželo gyventojų pora Johnas Payne‘as ir Marilyn Wayne miegojo laive, buvusiame netoli „Splendour“, kai juos pažadino moters riksmas ir pagalbos šauksmas. Nors pora nurodė, ką girdėjusi, po to, kai per žinias pranešė apie N. Wood mirtį, jie sakė anuomet manę, kad šaukė šalia buvusiame laive besilinksminusi kompanija. Ar ta nenustatyta moteris buvo Natalie ar ne, neįmanoma patvirtinti. Tačiau galėjo būti.

„The New York Times“ 2018 metais rašė, kad po bylos atnaujinimo atsirado ir daugiau liudininkų, nors Los Andželo policijos departamentas jų tapatybių neatskleidžia dėl tebesitęsiančio tyrimo.

Natalie Wood sesuo Lana kelis dešimtmečius siekia teisingumo
Nors R. Wagneris 2018 metais buvo oficialiai įvardintas kaip susidomėjimą šioje byloje keliantis asmuo, Natalie Wood sesuo Lana kelis dešimtmečius siekė bylos atnaujinimo ir vis kalbėjo apie patriarchalinį Holivudą, kuris rūpinasi tik savais, o didžiausia kliūtis siekiant teisingumo.

„Reikia atvirai kalbėti apie Holivudą, – 2019 metais laikraščiui „The New York Times“ sakė Lana. – Taip pat reikia suvokti kainą, kuri sumokama už tokį gyvenimą. Natalie brangiai sumokėjo – savo gyvybe. Ir nieko dėl to nebuvo padaryta.“

R. Wagneris mėgina ignoruoti gandus apie jo galimą prisidėjimą prie žmonos mirties

Nors buvo įvardytas kaip susidomėjimą keliantis asmuo, R. Wagneris visuomet tvirtai laikėsi savo versijos dėl to, kaip mirė jo žmona. Be to, jis atsisako kreipti dėmesį gandus, kad jis galėjo sužaloti ar, dar blogiau, nužudyti Natalie Wood.

Dar griežčiau šiuo klausimu yra pasisakiusi jo atstovė spaudai, kuri pareiškė, jog D. Davernas ir Lana Wood turėtų „gėdytis“, ir juos pavadino „apgailėtinais žmonėmis, kurie siekia pasinaudoti mylimo Wagnerių šeimos žmogaus mirtimi“.

HBO dokumentiniame filme „What Remains Behind“ buvęs televizijos aktorius pripažino mėginantis negalvoti apie įvairias kalbas dėl jo tariamo prisidėjimo prie Natalie mirties. „Nelabai kreipiu į tai dėmesį“, – sakė R. Wagneris ir pridūrė, kad „tos kalbos nepakeis manęs“, nes „aš žinau, kas esu“.

Nors tikrųjų to, kas nutiko per tas paskutines Natalie Wood gyvenimo valandas, mes veikiausiai niekada nesužinosime, vienas dalykas lieka nepaneigiamas: jos kino karjerą ir jos spalvingą gyvenimą visuomet temdys mirties šešėlis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)