Plačiajai visuomenei S. Jobsas žinomas kaip „iPhone“ sukūręs genijus, tačiau savo dukrai jis visada liks nemalonaus būdo menkysta, nuėjęs taip toli už padorumo ribų, kad jau nesigėdijo jos akivaizdoje imituoti intymumo akimirkomis patiriamų emocijų, rašoma portale news.com.au.

Dabar, praėjus septyneriems metams po genijaus mirties, Lisa Brennan-Jobs ryžosi atskleisti karčią tiesą apie gyvenimą su „Apple“ guru ir netylėti apie tam tikrus trikdančius epizodus, neišvengiamai sukėlusius įtampą judviejų santykiuose.

Kaip rašė leidinys „The Sun“, prisiminimų knygoje „Small Fry“ L. Brennan-Jobs atvirauja apie tai, kaip tėvas jos akivaizdoje nederamai elgdavosi su jos pamote – verslininke Laurene Powell Jobs.

Laurene Powell Jobs ir Steve'as Jobsas

Dienraštyje „New York Times“ publikuotoje knygos ištraukoje autorė sako prisimenanti, kaip kartą S. Jobsas apkabino jos pamotę ir ėmė priverstinai bučiuoti ranka siekdamas krūtinės, kildamas šlaunimi, be to, teatrališkai dejuodamas.

Steve'as Jobsas

Kai duktė buvo beišeinanti iš kambario, kuriame visa tai vyko, S. Jobsas, esą, ją sustabdė.

„Ei, Lis, – pašaukė jis. – Lik čia. Tai šeimos gyvenimo akimirka. Svarbu, kad stengtumeisi jaustis šeimos dalimi.“

Toliau L. Brennan-Jobs rašo, kaip ji sėdėjo nejudėdama ir žvelgdama į šalį, kol jis dejavo ir imitavo atitinkamus judesius.

Erzindavo devynmetę dukrą kalbomis apie seksą


Kaip sako L. Brennan-Jobs, jos tėvas niekada negrasindavo ir nebaugindavo, o tiesiog elgdavosi taip, kad pasijusdavai nemaloniai, nejaukiai.

Vis dėlto jos motinos Chrisann Brennan memuaruose „The Bite In The Apple“ galima rasti perpasakotą gana trikdantį, aliuzijų į seksą pilną pokalbį tarp S. Jobso ir jo dukters.

Anot Ch. Brennan, vieną vakarą S. Jobsas liko prižiūrėti devynmetės Lisos. Kadangi namo tąkart ji grįžo anksčiau, visiškai atsitiktinai išgirdo, kaip S. Jobsas be perstojo erzina mergaitę kalbomis apie seksualinius troškimus.

L. Brennan-Jobs motina pasakoja, kaip buvęs jos vyras juokavo ir laidė seksualinio pobūdžio užuominas, taip pat fantazavo apie dukters ir kurio nors iš vaikinų šėlsmą miegamajame.

Ch. Brennan prisipažino, kad išsigando dėl dukters, tačiau labai nedviprasmiškai nurodė: „Turiu aiškiai pasakyti, kad Steve‘as nebuvo vaikus persekiojantis seksualinis maniakas.“

„Tuo metu vyko šiek tiek kiti dalykai. Nederamos kalbos radosi tik todėl, kad jis nežinojo, kaip reikėtų elgtis“, – svarstė moteris.

Kad ir kaip būtų buvę, vėliau Ch. Brennan ėmė tikinti, kad per tas kelias valandas, kurias tėvas ir duktė buvo likę vieni, viskas, kuo buvo užsiimama, tebuvo vaiko priežiūra.

Prieš mirtį pasakė, kad dvokia kaip išvietė

Čia vardijami kaltinimai tėra tik nedidelė dalis kritikos, temdanti S. Jobso atminimą.

Jis sulaukdavo priekaištų, kad yra itin šykštus, nepaisant milžiniško 13,6 mlrd. Australijos dolerių (8,5 mlrd. eurų) suma vertinamo turto. Pasak L. Brennan-Jobs, buvo laikas, kai tėvas nesutiko net mokėti už šildymą jos kambaryje.

Leidinyje „Vanity Fair“ išspausdintoje knygos ištraukoje S. Jobsas dukters apibūdinamas kaip žmogus, šykštėjęs ir pinigų, ir maisto, be to, nesirinkdavęs žodžių.

Net gulėdamas mirties patale atėjusiai aplankyti dukrai jis be jokių skrupulų pasakė: „Dvoki kaip išvietė.“

L. Brennan-Jobs aprašė ir tą 1980 metų dieną, kai ji, būdama vos trejų, antrą kartą gyvenime susitiko su S. Jobsu. Tai įvyko Niujorke. Tuo metu S. Jobsas, kad ir nenoromis, visgi pripažino, kad buvo tikrasis jos tėvas, nors prieš tai net kelis metus melagingai tvirtino, kad tai tiesiog neįmanoma.
Kai teismas galop įpareigojo S. Jobsą mokėti alimentus, kas mėnesį jis ėmė pervedinėti po 500 JAV dolerių (429 eurų).

Steve'as Jobsas

Nors šiandien tokią sumą ir būtų galima prilyginti 1,5 tūkst. JAV dolerių (1,3 tūkst. eurų), vis dėlto tai buvo visiškas mažmožis žmogui, uždirbančiam milijonus iš „Apple“. Iki to laiko, kai buvo pradėti mokėti alimentai, L. Brennan-Jobs motina turėjo plėšytis per du darbus, uždarbiaudama kaip padavėja ir valytoja.

Nešildomame bute, kuriame tuo metu gyveno, tvyrojo toks šaltis, kad L. Brennan-Jobs turėdavo miegoti su paltu.

S. Jobso dukra aprašė ir vieną keistą susitikimą su tėvu lediniame bute, įvykusį netrukus po to, kai šis pripažino ją savo vaiku.

„Ar žinai, kas aš? – arogantiškas verslininkas tada, esą, paklausė mergaitės. – Esu tavo tėvas. Esu vienas iš reikšmingiausių žmonių, su kuriais tau kada nors teks susipažinti.“

Netrukus po šio susitikimo S. Jobsas už viską atsiprašė, be to, padidino finansinę paramą iki 4 tūkst. JAV dolerių (3,4 tūkst. eurų) mėnesinės sumos. (Šiandien ji atitiktų 12 tūkst. dolerių (10 tūkst. eurų).)
Vis dėlto net tada, kai giminystės ryšys buvo pripažintas, S. Jobso santykiai su dukterimi liko ypač sudėtingi.

Pažadėjo, kad nieko negaus

L. Brennan-Jobs aprašė ir dar vieną pokalbį, įvykusį jai būnat septynerių ir akivaizdžiai įrodantį, koks neapsakomai šykštus buvo pažangiausias technologijas kūręs genijus.

Minėtina, kad tada, kai L. Brennan-Jobs buvo visiškai maža, jai su motina teko daugybę kartų kraustytis iš vienų namų į kitus, o kartais, kai nebūdavo, kur eiti, glaustis pas draugus.

S. Jobsas, kaip tikina L. Brennan-Jobs, lankydavo ją kartą per mėnesį – atvykdavo su prašmatniu „Porsche“. Memuarų autorė teigia prisimenanti, kaip kartą paklausė tėvo, ar kada nors paveldės jo automobilį.

S. Jobsas, esą, kaipmat įsiuto. „Nieko tu negausi, – išrėžė jis. – Supratai? Nieko. Nieko negausi“, – toks buvo tėvo atsakymas.

Šventas Jobso atminimas

Viso pasaulio technologijų entuziastai, taip pat antra S. Jobso žmona ir jo bičiuliai iš „Apple“ tiek išaukštino mokslininko pasiekimus, kad jis tapo kone visuotinai pripažįstama dievybe.

O štai L. Brennan-Jobs prisiminimų knygoje aiškiai justi kartėlis ir apmaudas, lig šiol apėmęs jo dukterį dėl tokio tėvo garbstymo, nepaisant kartkartėmis nuožmaus jo elgesio su šeima.

Jos motina S. Jobsą apibūdino kaip asmenį, kuriam nesvetimas žiaurumas, o kiekvieną atvejį, kai tekdavo prašyti pinigų dukters išlaikymui, prilygino danties traukimui.

Ch. Brennan ir S. Jobsas susipažino būdami 17-os. Tada jie buvo toje pačioje mokykloje besimokantys hipiai.

Steve'as Jobsas

Jau sulaukusi 18-os moteris pasijuto nėščia, tačiau pora nutarė, kad užvis geriausia būtų pasidaryti abortą. Vis dėlto ir vėliau dar ketvertą metų jie palaikė epizodinius santykius.

Tačiau kai moteris pastojo 1978-aisiais, kūdikio neatsisakė, tad nutrūkti santykiams nebuvo jokių galimybių.

Kaip rašo dabar keturiasdešimtmetė J. Jobso duktė, jis buvo šalia, kai ji gimė Oregono valstijoje, nors pats tuo metu ir neigė, kad yra jos tėvas.

Kad ir keista, S. Jobsas net padėjo išrinkti kūdikiui vardą, tačiau iš karto dingo. Vis dėlto mažai tikėtina, kad matematikas nebūtų suvokęs, jog juodi mergaitės plaukai ir į akis krentanti nosis niekaip negalėjo būti atsitiktinis sutapimas su jo paties bruožais.

Bono privertė atskleisti tiesą apie kompiuterio pavadinimą

Tuo metu visą savo energiją S. Jobsas skyrė kitai Lisai – vienam iš pirmųjų jo paties pavadintų „Apple“ kompiuterių, tapusių bazine „Macintosh“ versija.

Augdama L. Brennan-Jobs kaip įmanydama stengėsi save įtikinti, kad pavadinimas, kurį S. Jobsas suteikė tam kompiuteriui, nepaneigiamai įrodo, jog atšiauriajam tėvui ji rūpi, nepaisant demonstruojamo šaltumo.

Kol pradėjo lankyti koledžą, mergaitė gyveno tai pas vieną, tai pas kitą iš tėvų.

„O tą kompiuterį – Lisą – pavadinai taip todėl, kad tai mano vardas?“ – paklausė ji vieną dieną tėvo.
Jo atsakymas buvo trumpas ir griežtas.

„Ne, deja, vaikeli“, – teatsakė S. Jobsas.

Steve'as Jobsas

Vis dėlto kai Lisa jau buvo 27-erių, S. Jobsas prisipažino, kad savo kūrinį pavadino galvodamas apie ją.

Tiesa apie sprendimą suteikti įrenginiui būtent tokį pavadinimą paaiškėjo atostogaujant Pietų Prancūzijoje. Kaip tik tada J. Jobsas susitiko su savo bičiuliu Bono ir šis paklausė, kaip kilo mintis dėl pavadinimo.

„Tada galvojau, kad pavadinimas tikrai buvo suteiktas mano garbei. Dabar jo melas atrodo tiesiog absurdiškas“, – rašo L. Brennan-Jobs.

Teisybės dėlei būtina pasakyti, kad kai duktė tapo vyresnė, S. Jobso šykštumas kiek atlėgo: tarytum kompensaciją už praeities nuoskaudas, jis nupirko jai 400 tūkst. JAV dolerių (343 tūkst. eurų) kainuojantį namą ir du automobilius.

Vis dėlto didžioji dalis S. Jobso pinigų po jo mirties atiteko antrai jo žmonai ir trims bendriems judviejų vaikams.

54-erių verslininkei Laurene Powell Jobs ir jos vaikams priklausantis turtas yra vertinamas 29,4 mlrd. Australijos dolerių (18,6 mlrd. eurų), o L. Brennan-Jobs testamente įvardyta viešai neskelbiama dalis, kaip manoma, galėtų siekti keletą milijonų dolerių.

Taigi, nepaisant visų S. Jobso, kaip išradėjo ir verslininko, nuopelnų, neįmanoma paneigti, kad „Apple“ įkūrėjas toli gražu nebuvo idealus tėvas.

„Ganėtinai ilgai puoselėjau viltį, kad tuo atveju, jei būčiau vaidinusi mylinčią dukterį, jis taip pat būtų mane lepinantis tėvas“, – rašo L. Brennan-Jobs.

„Jei tik būčiau pripažinusi tai, ką mačiau, būčiau suvokusi, jog toks jis tikrai nebūtų“, – konstatuoja ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)