Vėl pasirodžius informacijai, kad buvęs prezidentas Donaldas Trumpas Baltuosiuose Rūmuose mėgdavęs naikinti svarbius dokumentus, buvusi administracijos darbuotoja teigia, kad toks jo elgesys jos nė kiek nestebina.

„Jam labai patikdavo plėšyti tuos dokumentus“, – per interviu MSNBC sakė 48 metų Omarosa Manigault Newman – buvusi patarėja ir realybės šou „Mokinys“ žvaigždė, galiausiai tapusi buvusio prezidento prieše.

„Mums surengti labai detalūs mokymai, kaip reikia elgtis su prezidento dokumentais ir bylomis. Mums aiškino, kad, jeigu prezidentas kažką įduoda, tu lieki už tai atsakingas. Jo įprotis viską naikinti... Man tikrai gaila žmonių, kurie turėjo eiti per jo šiukšliadėžes ir bandyti visa tai išsaugoti, atkurti. Žinoma, yra dalykų, kuriais nereikėtų pasitikėti, nes galiausiai Donaldas Trumpas suprato, kad vieną dieną tie dokumentai ateityje gali tapti vieši“, – teigia O. M. Newman.

Moteris taip pat teigia kartą buvusi šokiruota pamačiusi, kaip 75 metų buvęs prezidentas „kramtė“ dokumentą, kurį buvo ką tik suplėšęs po susitikimo su savo buvusiu teisininku Michaelu Cohenu.

„Kai išėjo M. Cohenas, įėjau į Ovalųjį kabinetą ir išvydau, ką išvydau – jis kramtė tai, ką buvo suplėšęs. Tai labai keista, nes D. Trumpas tikras germofobas ir tikrai niekada nebūčiau pagalvojusi, kad išdrįstų dėtis popierių į burną“, – pasakoja buvusi padėjėja.

Incidentas, jos teigimu, „verčia nerimauti, jog yra labai daug dokumentų, apie kuriuos niekas nežino. Dokumentų, galinčių papasakoti visą istoriją, kas nutiko, pavyzdžiui, prieš sausio 6-ąją. Yra dalykų, kurie neturėtų, jo nuomone, atsidurti dienos šviesoje“, – pridūrė O. M. Newman.

Kaip ir buvęs viršininkas, O. M. Newman ne kartą buvo minima antraštėse – nuo tada, kai 2017 metų pabaigoje iš Baltųjų Rūmų atleista, ji reguliariai viešai konfliktavo su D. Trumpu.

Moters pasakojimuose apie darbą administracijoje D. Trumpas vaizduojamas kaip „prarandantis protinius sugebėjimus“, rasistas ir mizoginistas. Tačiau jo atstovė teigė, kad O. M. Newman knyga pilna „melo“ ir „įžeistos buvusios Baltųjų Rūmų darbuotojos prasimanymų“.

Praeitą savaitę JAV Nacionalinis archyvas patvirtino, kad kai kuriose bylose, gautose D. Trumpo prezidentavimo metais“, tikrai yra „popierinių įrašų, kuriuos buvęs prezidentas buvo suplėšęs“.

Kai kurie suplėšyti ir vėliau atkurti dokumentai, kaip skelbiama, buvo tarp tų daugiau nei 700 puslapių, kuruos pareigūnai tyrė po sausio 6-osios riaušių Kapitolijuje (sausio 6-osios įvykius tiriantis komitetas į People.com žurnalistų klausimus neatsakė, neatsakė ir dabartinė D. Trumpo atstovė spaudai).

Nors D. Trumpas ir bandė pasiekti, kad riaušes tiriantys pareigūnai negalėtų su tais dokumentais susipažinti, Aukščiausiasis teismas buvusio prezidento prašymą atmetė.

Kaip rašo Politico, „D. Trumpas seniai garsėja pomėgiu naikinti dokumentus. Tai sukeldavę papildomų nepatogumų Baltųjų Rūmų darbuotojams, kurie, paisydami įstatymų, neretai tuos suplėšytus dokumentus privalėdavo atkurti.

„Turėjau laišką iš senatoriaus Schumerio – jis jį ėmė ir priešais mano akis suplėšė. Tai buvo didžiausia mano matyta beprotybė. Jis tą laišką suplėšė į mažyčius skutelius“, – „Politico“ pasakojo vienas valdininkas.

2004 metais O. M. Newman išgarsėjo kaip pirmojo „Mokinio“ sezono blogietė – ją D. Trumpas atleido. Tačiau moteris išliko jo akiratyje ir 2016 metais prisijungė prie prezidento rinkimų kampanijos. Galiausiai ji paskirta Baltųjų Rūmų komunikacijos specialiste, tačiau 2017 metais taip pat buvo atleista.

Netrukus po to, kai pasirodė O. M. Newman išpažintis, D. Trumpo žmonės kreipėsi į teismą, argumentuodami, kad moteris pažeidė 2016 metais pasirašytą konfidencialumo susitarimą, tačiau praeitais metais teismas priėmė sprendimą, kad tas susitarimas buvo „abstraktus ir neturintis įstatymu ginamos galios“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)