Tą rudenį du atsitiktiniai susitikimai turėjo didžiulės įtakos tolesniam princesės gyvenimui. Rugsėjo 19-ąją princesės Dianos brolis Charlesas Spenceris supažindino ją su BBC žurnalistu Martinu Bashiru, tikinusiu, kad turi skandalingos informacijos apie žiniasklaidos kišimąsi į jos asmeninį gyvenimą.

O prieš keletą savaičių iki šios pažinties Diana Karališkojoje Bromptono ligoninėje aplankė draugės vyrą, sveikusį po operacijos komplikacijų. Ten ji susipažino su širdies chirurgu Hasnatu Khanu ir netrukus jį įsimylėjo.

Per keletą artimiausių savaičių princesė Diana dėl įvairiausių priežasčių ne kartą lankėsi ligoninėje, o rugsėjo viduryje jiedu nuėjo į pasimatymą. Nors chirurgas buvo nepaprastai užimtas ir dirbdavo po 90 valandų per savaitę, jie per kelis mėnesius užmezgė santykius, kurie galiausiai tęsėsi beveik dvejus metus ir nutrūko likus penkioms savaitėms iki tragiškos princesės Dianos mirties 1997-ųjų rugpjūtį, rašo vanityfair.com.

Pažinties su H. Khanu pradžioje princesė Diana davė interviu M. Bashirui. Šis interviu tuo metu tapo tikra bomba ir iki šiol tebėra kruopščiai gvildenamas. BBC dėl jo tebevyksta vidinis tyrimas. Charlesas Spenceris tikino, kad M. Bashiras jam pateikė suklastotą banko išrašą ir melavo apie karališkosios šeimos darbuotojų pažeidimus, tokiu būdu mėgindamas priartėti prie Dianos. O dabar H. Khanas, kuris, nepaisant savo santykių su viena žymiausių pasaulio moterų, iš esmės tebėra privatus asmuo, pasakoja, kaip visa istorija atrodė iš jo pusės. Jis davė išskirtinį interviu „Daily Mail“. H. Kahnas sutinka su Ch. Spenceriu, kad M. Bashiras pasitelkė apgavikišką taktiką, jog gautų princesės interviu. Jis taip pat pateikia savų įžvalgų apie Dianos draugystę su M. Bashiru ir jos pabaigą.

Ch. Spenceris pasakojo, kad Dianos interviu BBC laidoje „Panorama“ jį nemaloniai nustebino. Jau po ankstesnio susitikimo princesės Dianos brolis nutarė, kad M. Bashiras atrodo nepatikimas. Ch. Spenceris pridūrė nežinojęs, jog Diana su M. Bashiru ir toliau bendravo iki interviu paskelbimo lapkritį. Naujausiame intervu H. Khanas prisiminė, kad pirmosiomis jų santykių savaitėmis Diana dažnai kalbėdavosi su „agentu“, kurį ji vadino daktaru Jarmanu. Galiausiai H. Khanas suprato, kad iš tiesų ji kalbėdavosi su M. Bashiru.

„Viena patraukliausių jos savybių buvo pažeidžiamumas. Būtent dėl to visuomenė ją taip pamilo. Vėliau aš supratau, kad Martinas įsikibo šio pažeidžiamumo ir jį išnaudojo. Su Diana jis elgėsi labai įtikinamai. Juk jis dirbo BBC, buvo gerbiamas. Tačiau jis į Dianos galvą prikimšo šlamšto, pavyzdžiui, kalbėjo, kad jos vaikų auklė Tiggy [Legge-Bourke] laukėsi princo Charleso kūdikio“, – pasakojo H. Khanas.

Vėlesni pasakojimai pateikia prieštaringą princesės Dianos gyvenimo 1995-ųjų rudenį vaizdą. Jai vis labiau į akį ir širdį krito H. Khanas, ji iškovojo tikrą nepriklausomybę nuo karališkųjų rūmų, tačiau tuo pat metu jos požiūris į žiniasklaidą darėsi vis labiau paranojiškas, Diana juto, jos manymu, nesąžiningą karališkosios šeimos kišimąsi.

„Ji man pasakojo, kad ką bedarytų, visados žinojo, kaip Bakingamo rūmų dvariškiai jai atkeršys, – apie laikotarpį iki garsiojo interviu pasakojo H. Khanas. – Ji kalbėjo žinanti, kaip reaguos Edinburgo kunigaikštis, tą patį sakė ir apie Velso princą. Vienintelis asmuo, kurio Diana neminėdavo, buvo karalienė Elžbieta. Iš Dianos nesu girdėjęs nė žodelio kritikos jai“.

H. Khanas „Daily Mail“ pasakojo, kad po to, kai lapkričio 20 d. pasirodė garsusis interviu, Diana ir toliau draugiškai bendravo su M. Bashiru. Chirurgas pridūrė, jog 1996-ųjų sausį jis drauge su Diana ir žurnalistu apsilankė aludėje. „Beveik nuo pat susitikimo pradžios jis ėmė manęs visiškai tiesiai klausinėti asmeniškų klausimų apie Dianą ir mudviejų santykius. Kodėl mes dar nesusituokę? Kada ketiname susituokti? Štai tokio pobūdžio dalykų. Tai buvo labai asmeniški klausimai“, – prisiminė H. Khanas.

Hasnatas Khanas ir princesė Diana

Draugiški princesės Dianos ir M. Bashiro santykiai gali paaiškinti vieną pirminio M. Bashiro, kaip teigiama, netinkamo elgesio tyrimo keistenybę. BBC M. Bashiro veiklą ėmėsi tirti netrukus po to, kai pasirodė interviu su Diana ir kilo įtarimų dėl suklastotų finansinių dokumentų. Kai praėjusiais metais ir vėl kilo diskusijų dėl žymiojo interviu, BBC teigė, kad pirmojo tyrimo metu gavo princesės Dianos laišką, kuriame ji tikina, jog nebuvo verčiama duoti interviu, tokiu būdu tarsi gindama M. Bashiro reputaciją. Lapkritį BBC pranešė radusi Dianos raštelį, o vėliau „The Telegraph“ informavo, kad jį buvo paėmęs darbuotojas.

H. Khanas sakė negalintis atsiminti, kada tiksliai Diana ir M. Bashiras galiausiai liovėsi bendravę. Tačiau to priežastis buvo princas Williamas. „Viskas, ką ji darė, sukosi apie berniukus. Williamas negalėjo pakęsti per laidą „Panorama“ parodyto interviu ir sakė Dianai, kad ji padarė klaidą. Dianą tai nuliūdino. Tačiau Williamas buvo labai tiesus ir mamai pasakė: „Mamyte, jis nėra geras žmogus“, – prisiminimais dalijosi H. Khanas.

Interviu M. Bashirui tapo žymiausių ir plačiausiai atkartotų Dianos komentarų apie jos santykius su princu Charlesu šaltiniu, įskaitant šį jos pašmaikštavimą: „šią santuoką sudarė trys žmonės, tad buvo kiek ankštoka“.

Viešai išdėsčiusi savąją istorijos versiją neilgai trukus po to, kai Charlesas padarė tą patį interviu Jonathanui Dimbleby, Diana susilaukė visuomenės paramos. Dianos biografė Sally Bedell Smith sakė, kad tai padėjo paspausti karališkuosius rūmus greitai sutvarkyti skyrybų klausimą. Tačiau Dianos pergalę lėmė klastinga M. Bashiro taktika, pasitelkta prieš moterį, kuriai aršus žiniasklaidos dėmesys kėlė pavojų ir veikiausiai darė žalą.

Nors H. Khano pasakojimas neatsako į kebliausius su tyrimu susijusius klausimus – ką žinojo BBC ir kada tai sužinojo – jis suteikė reikšmingą patvirtinimą kai kuriems pasakojimams, kuriais pasidalino kiti artimi princesės Dianos draugai. Be to, H. Khanas patvirtino vieną iš galimų priežasčių, kodėl Diana nutarė užstoti M. Bashirą ranka rašytu rašteliu. H. Khano komentarai taip pat suteikia galimybę paspėlioti, ką M. Bashiras, interviu klausimu nusprendęs nepasisakyti, galėtų galvoti tyrimui besitęsiant.

H. Khanas teigė nusprendęs prašnekti po to, kai su juo prašydamas pagalbos susisiekė M. Bashiro draugas.“Jis man paskambino ir pasakė pažįstantis Martiną Bashirą, kuris dabar patiria didžiulį stresą. Tas žmogus man aiškino, kad M. Bashiras yra padorus žmogus, o dabar jis labai nusiminęs, todėl paprašė manęs paslaugos – pasikalbėti su M. Bashiru. Man regis, norėta, kad aš papasakočiau, jog Diana labai norėjo duoti interviu ar panašiai. Negalėjau to padaryti“, – aiškino buvęs princesės Dianos vaikinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)