J. Gilberto buvo 88-eri. Jo mirties priežastis kol kas nežinoma.

„Mano tėvas mirė, – socialiniame tinkle „Facebook" parašė JAV gyvenantis sūnus. – Jo kova buvo kilni, prarasdamas savo nepriklausomybę jis stengėsi išlaikyti orumą."

J. Gilberto, kurio švelnus balsas ir daina „The Girl From Ipanema" 7-ajame dešimtmetyje išgarsino jį visame pasaulyje, galiausiai gyveno vienas, smarkiai prasiskolinęs, paskolintame name Rio de Žaneire.

J. Gilberto bosanovos garsus atnešė į džiazo festivalius ir koncertų sales visame pasaulyje, išgarsindamas brazilų muziką.

Dienraščio " O Globo" muzikos kritikas Bernardo Araujo pernai sakė, kad J. Gilberto svarba „yra neišmatuojama".

„Jis buvo pagrindinis garsiausio pasaulyje brazilų stiliaus balsas, revoliucionierius, net neketinęs juo būti", – naujienų agentūrai AFP sakė B. Araujo.

Garsiausi iš dešimčių J. Gilberto albumų buvo įrašyti su džiazo legendomis Stanu Getzu, Herbie Hancocku ir brazilu Antonio Carlosu Jobimu.

Gyvenimo pabaigoje J. Gilberto įsivėlė į bjaurų konfliktą tarp jo vaikų ir jo paskutinės žmonos Claudios Faissol, 40 metų už jį jaunesnės žurnalistės, su kuria jis kartu nebegyveno.

Du iš iš trijų jo vaikų – muzikantai Joao Marcelo ir duktė Bebel Gilberto – kaltino C. Faissol pasinaudojus jų tėvo psichinės ir fizinės sveikatos silpnėjimu ir prisidėjus prie jo finansinio žlugimo.

2017 metų pabaigoje Bebel buvo paskirta teisine savo tėvo globėja, nes jis buvo pripažintas nebepajėgiančiu pasirūpinti savimi.

„Priešais mikrofoną jam sekėsi, bet ne scenoje – atvirkščiai", – pernai sakė muzikanto biografas Ruy Castro.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją